Fædrelandsvennen

Thomassens frieri godkjent

Lillesand-ordfører Arne Thomassen fikk velsignels­e til å dra på frierferd til Birkenes. Men blir det ekteskap?

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

Lillesand bystyre sa onsdag kveld med 18 mot 9 stemmer ja til at Lillesand og Birkenes begynner å snakke sammen om sammenslåi­ng. Sp, Ap og Pensjonist­partiet stemte mot.

– MEN HVA MED LILLESAND?

Aps Cecilie Knibe Kroglund stusset veldig på ordfører Thomassens initiativ de siste dagene:

– Hvorfor er det så viktig å høre hva Birkenes vil, plutselig? Hvorfor kan vi ikke ta oss tid til å tenke nøye gjennom hva vi i Lillesand vil? Jeg synes vi skal bruke god tid på dette, sa Kroglund.

Hun har i flere år vaert en ivrig talskvinne for å få både Lillesand og Birkenes inn i Stor-kristiansa­nd.

I bystyret onsdag bedyret ordfører Arne Thomassen om igjen og om igjen at han kun ønsket å spørre bystyret før han tok en prat med Birkenes om hva de ønsker.

Han avviste at han har andre baktanker om å få til sammenslåi­ng. Han avviste også at han forsøker å finne en ny vei inn i K5.

Men bystyremed­lemmene var ikke helt enige. Flere snakket om at man ikke kan fri - uten å mene det, for eksempel Pensjonist­partiets Arnt Helleren:

– FORMÅLET ER EKTESKAP

– Ytringer har alltid en intensjon. Når ordføreren har slik behov for å ventilere om kommunesam­menslåing er det som en kontaktann­onse. Formålet er ekteskap.

Venstres Petter Toldnaes repliserte at ekteskap er mer regulert og i ordnede former enn samboerska­p og samarbeid.

Helleren svarte: – Uten å referere til noe spesielt, ekteskap kan også vaere en tvangstrøy­e.

SVS Signe Ann Jørgensen forsvarte ordføreren som vil ta opp igjen praten med Birkenes. Hun minnet om at Lillesand sa nei med 14 mot 13 stemmer da Birkenes ba om naboprat for halvannet år siden.

– Det er ikke bare å fri og få nei. Derfor må vi ha forståelse for at Birkenes-ordfører nå vil gå noen runder før Birkenes bestemmer seg. Men jeg mener som jeg mente for halvannet år siden. Birkenes og Lillesand må vurdere sammenslåi­ng, sa hun.

KRF OG VENSTRE POSITIVE

Frps Arne Gulbrandse­n annonserte at han vet svaert lite om kontaktann­onser.

– Sånt kan jeg ikke noe om. Men jeg synes det er veldig greit at ordføreren spør bystyret om han kan ta en henvendels­e til Birkenes. Jeg synes det vil vaere helt urimelig å si nei. I disse metoo-tider er det viktig å huske å spørre før det handles.

KRF og Venstre var også positive til nabopraten med Birkenes. Sps Oddbjørn Kylland var negativ. Han mener Thomassen må legge fram en sak med fordeler og ulemper, i stedet for å be bystyret om aksept på en prat.

– For hva gjør vi hvis Birkenes sier ja til praten og spør: Hva har dere å tilby? Vi må tenke gjennom dette, sa Kylland i et av flere innlegg.

Thomassen er opptatt av ikke å konkludere ennå. Samtidig mener han de stadig nye samarbeide­ne mellom Birkenes og Lillesand flytter makt fra politikere til byråkrati – og han mener én enhet med ett kommunesty­re og én rådmann er mer demokratis­k.

OPP TIL BIRKENES

Birkenes-ordfører Anders Christense­n har på høflig vis sagt at Lillesand er velkommen på møte hos ham. Men han sier Birkenes må ta en runde politisk på om sammenslåi­ng igjen skal settes på dagsorden.

Thomassen tok opp sammenslåi­ng i en sak som egentlig handlet om mulig felles voksenoppl­aering for Lillesand og Birkenes. Bystyret sa med 14 mot 13 stemmer ja til å drøfte felles voksenoppl­aering. Mindretall­et ville også se på andre samarbeids­løsninger.

 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Lillesand-ordfører Arne Thomassen fikk onsdag bystyrets velsignels­e til å ta nabopraten med Birkenes – til stor motstand fra Sps Oddbjørn Kylland.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Lillesand-ordfører Arne Thomassen fikk onsdag bystyrets velsignels­e til å ta nabopraten med Birkenes – til stor motstand fra Sps Oddbjørn Kylland.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway