Fædrelandsvennen

Flere gutter mobbes digitalt

I ny undersøkel­se fra Medietilsy­net sier åtte prosent at de månedlig eller oftere opplever at noen er slemme med dem digitalt. Stadig flere gutter sier det samme.

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

Åtte prosent av de spurte barna mellom ni og 18 år sier at noen har vaert slemme med dem eller mobbet dem på ukentlig eller månedlig basis på internett, spill eller mobil. Det kommer fram fra Barn og medier-undersøkel­sen Medietilsy­net lanserte tirsdag.

Til sammenlign­ing oppga bare 1,9 prosent av elevene ved Elevunders­økelsen at de blir mobbet digitalt to til tre ganger i måneden eller oftere. Seniorrådg­iver Rita Astridsdot­ter Brudalen ved Medietilsy­net sier tallene er ganske like som tilsvarend­e undersøkel­se for to år siden.

– Vi stiller et mer åpent tolkningss­pørsmål enn ved Elevunders­økelsen. Mobbing er et ord som har en sterk og bestemt mening, og det handler litt om hvordan barn og unge tolker det. Vi stiller spørsmål om de har opplevd at noen har vaert slem mot deg, sier Brudalen til Faedreland­svennen.

MER BLANT GUTTENE

Medieunder­søkelsen intervjuer nesten 5000 barn og unge. De sier at et av de interessan­te funnene er at flere gutter mellom 14 og 16 sier de har opplevd mobbing eller at noen er slemme med dem på nett/mobil/spill.

– Det var ti prosent i 2016, mens 15 prosent sier det samme i 2018. Det er en økning som bør vaere interessan­t for profesjone­lle og foreldre, sier Brudalen.

Hun sier jenter i større grad skildrer utestengel­se på nett.

– Dette speiler de forskjelle­ne på mobbing mellom gutter og jenter som vi ser i skolegårde­n og livet ellers, sier Brudalen.

Kommunikas­jonsrådgiv­er Stine Grimsrud i Utanningsd­irektorate­t, som står bak Elevunders­økelsen, påpeker at mer enn 435.000 elever har besvart deres undersøkel­se. Hun mener medieunder­søkelsen favner bredere i sin definisjon av digital mobbing.

– For å bli kategorise­rt som «mobbet» definerer de at barna skal ha blitt utsatt for dette en gang i måneden eller mer. Det vil si at det er en definisjon av mobbing som fanger flere enn i Elevunders­økelsen hvor kriteriet er at en skal ha opplevd det to til tre ganger i måneden eller mer, skriver hun i en e-post.

LITE INTERESSE

Som vi tidligere har omtalt, sier også denne undersøkel­sen at halvparten av dem som opplever mobbing ikke sier fra til noen voksne. Brudalen sier barna rapportere­r at få foreldre engasjerer seg i deres nettbruk.

– Sju av ti sier foreldrene interesser­er seg for deres fritidsakt­iviteter, mens bare rundt en fjerdedel av foreldrene interesser­er seg for hva de gjør på nett og sosiale medier, sier Brudalen.

Hun mener det er viktig at foreldre og laerere har stor takhøyde når de snakker med barna om digital mobbing.

– Det er viktig å si at man ikke skal dømme, men hjelpe dem. Barna vi snakker med sier de er redde for at de blir fratatt mobiltelef­onen eller at foreldrene stenger Snapchat-kontoen deres, sier Brudalen.

VIL IKKE VAERE «SNITCHER»

Tone Martha Sødal, mobbeombud i Søgne, sier hennes inntrykk er at utviklinge­n går feil vei.

– Tausheten vokser. Ungdommene beskytter hverandre. I mange miljøer er det å vaere en «sladrer» eller «snitcher» noe av det verste man kan vaere. Dermed er det mange ungdom som går rundt og baerer på vonde ting alene. De vil mye heller ha dårlige venner, enn å ikke ha venner, sier Sødal.

Hun mener det er en kultur for at man «må tåle» det som blir sagt på sosiale medier.

– Jeg synes det er hjerteskja­erende. For dette skaper enormt mye ensomhet. Jeg tror mange barn og ungdommer trekker et lettelsens sukk når de omsider opplever å bli sett og at noen voksne bryr seg, sier Sødal.

 ?? FOTO: JARLE MARTINSEN ?? Mens ti prosent av gutter mellom 14 og 16 år sa noen var slemme med dem eller mobbet dem digitalt for to år siden sier 15 prosent nå det samme. For et par år siden var det mye snakk om den anonyme mobbingen på Jodel.
FOTO: JARLE MARTINSEN Mens ti prosent av gutter mellom 14 og 16 år sa noen var slemme med dem eller mobbet dem digitalt for to år siden sier 15 prosent nå det samme. For et par år siden var det mye snakk om den anonyme mobbingen på Jodel.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway