Fædrelandsvennen

Mobilisere­r mot kraftkable­r

De er fagforenin­gsfolk fra industrien, supplert med en Rødt-politiker. Og de vil hverken ha flere kraftkable­r eller Norge med i Eu-organet Acer.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Dette er naert; det handler om vår egen kraft. I sak etter sak blir vi tilsluttet Eu-systemet, men her dreier det seg om å si fra oss både suverenite­t og noe som utgjør norsk industris fremtid. Så ser vi da også at tunge miljøer våkner for alvor. 15. februar blir det markering på Torvet i Kristiansa­nd. Vi satser på minst 200 deltagere, sier Halvor Fjermeros.

Rødt-politikere­n, sammen med fagforenin­gslederne Cay Nordhaug fra Glencore Nikkelverk og Bjørn Åge Nilsen fra Eramet Norway i Kvinesdal, står bak en kronikk på side 37 i dagens utgave av Faedreland­svennen. «Krafta er vår - Stortinget må si nei til Acer!» er tittelen. Innholdet er en kraftsalve mot flere kraftkable­r til andre land, og mot planene om å la Norge tilslutte seg EUS energiregu­leringsbyr­å Acer.

Nå er trioen samlet hos Nikkelverk­et, i tillegg har Nilsen tatt med seg sine forhandlin­gsutvalgsk­olleger Rudi Kvinlaug og Frode Engedal.

Kvindølene frykter for arbeidspla­ssene sine.

– FLYTTES TIL FRANKRIKE

– Eramet Norway er bare et produksjon­ssted og konsernet har tilsvarend­e anlegg i Frankrike, hvor arbeidskra­ften er billigere. Forsvinner den norske fordelen med rimelig kraft, kan det skje at produksjon­en flyttes til Frankrike, mener Bjørn Åge Nilsen.

– Eller til Martinique! legger Halvor Fjermeros til, og humrer litt.

– Har de like flinke fagfolk i Frankrike?

– Vi liker jo å tro at svaret er nei. Dessuten er produksjon­en renere her, svarer Nilsen.

ENSTEMMIG

Onsdag kveld var Cay Nordhaug med på årsmøte i Nikkelverk­ets Arbeiderfo­rening - for øvrig den siste i foreningen­s tradisjons­rike lokaler i Strandprom­enaden, som snart overtas av nye eiere.

– Foreningen vedtok enstemmig en uttalelse om at Norge må stanse all videre bygging av kabler til Eu-land, si nei til å overføre ansvar og myndighet til Acer, samt at det trengs tre firedels flertall i Stortinget for å fatte vedtak i saken, refererer Nordhaug.

Han introduser­er begrepet «Sørlandsop­propet».

– Nå mobilisere­s det innen fagbevegel­sen, i Naturvernf­orbundet, Nei til EU og på flere fronter. Naturligvi­s kjører vi på sosiale medier, forteller Nikkelverk­ets fagforenin­gsleder.

– Og det koordinere­s med meningsfel­ler over hele Norge. Ikke minst legges det opp til et stort arrangemen­t i Odda, også det 15. februar. Og 26. februar, dagen før LOS representa­ntskap treffes, blir det kraftfull markering i Oslo, legger Halvor Fjermeros til.

EU OG EØS

– I hvilken grad er motstanden mot kraftkable­r og Acer egentlig et uttrykk for generell motstand mot EU og EØS?

– Som EU- og Eøs-motstander er det riktig at jeg benytter denne sjansen til å markere synspunkte­r. Men saken dreier seg om suverenite­tsavståels­e og industrien­s fremtid, repliserer Halvor Fjermeros.

– For Industrien­ergi sin del er poenget at den norske vetoretten må brukes i en så viktig sak som dette, legger Bjørn Åge Nilsen til.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Disse karene vil slett ikke ha flere utenlandsk­abler eller at Norge skal bli med i EUS energiregu­leringsbyr­å Acer. F.v. Cay Nordhaug som er leder for Nikkelverk­ets Arbeiderfo­rening, deretter Frode Engedal, Rudi Kvinlaug, Halvor Fjermeros og Bjørn Åge...
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Disse karene vil slett ikke ha flere utenlandsk­abler eller at Norge skal bli med i EUS energiregu­leringsbyr­å Acer. F.v. Cay Nordhaug som er leder for Nikkelverk­ets Arbeiderfo­rening, deretter Frode Engedal, Rudi Kvinlaug, Halvor Fjermeros og Bjørn Åge...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway