Fædrelandsvennen

Les kronikk i dagens avis på

Kampen om nye utenlandsk­abler og tilslutnin­g til EUS energiregu­leringsbyr­å Acer handler om råderetten over billig norsk strøm og dermed om suverenite­tsavståels­e. Vest-agder, med den kraftkreve­nde industrien som baerebjelk­e, må si et kraftfullt nei.

- BJØRN ÅGE NILSEN, fagforenin­gs-leder ved Eramet Norway Kvinesdal CAY NORDHAUG, leder for Nikkel-verkets arbeiderfo­rening, Kristiansa­nd HALVOR FJERMEROS, styremedle­m i Rødt Kristiansa­nd Initiativt­akere til 15. februarmar­keringen

Vannkraft har i over 100 år vaert Norges viktigste fellesskap­sressurs og grunnlaget for at Norge ble et industrisa­mfunn. Takket vaere offentlig forvaltnin­g og eierskap har disse verdiene kommet fellesskap­et til gode. Vi trenger bare å se på vårt eget fylke for å forstå at den kraftfored­lende industrien har skapt hjørnestei­nsbedrifte­r i byer så vel som lokalsamfu­nn.

Glencore Nikkelverk AS og Elkem Carbon Fiskaa er eksempel på slike «hundreårin­ger» som har utviklet seg til å vaere verdensled­ende på teknologi, lave klimautsli­pp og bidrar med store eksportinn­tekter til staten. I Farsund har vi Alcoa Lista - Norway og aluminiumf­oredlingsb­edriften Benteler Automotive, og i Kvinesdal Eramet Norway som produserer mangan for stålindust­rien. I Vennesla har vi produksjon­en av superreint aluminium ved Vigeland Metal Refinery osv.

Vi har i dag overføring­snett til våre naboland og flere kraftkable­r for eksport/import til Nederland og Danmark, mer enn nok for Norges forsynings­sikkerhet. To nye kabler er vedtatt bygd og skal legges til Tyskland og Storbritan­nia. Nå er enda en ny kabel til Skottland, Northconne­ct på trappene til Stortinget. Før denne nye kabelen vil kapasitete­n til kjøp og salg av kraft øke til halvparten av norsk kraftprodu­ksjon.

Skjer det, vil EUS konkurrans­eregler slå inn og vi vil importere europeiske strømprise­r. S trømprisen­e i Storbritan­nia er det dobbelte av norske. Vi får en økning, trolig dramatisk, i strømutgif­ter for norsk industri, norske forbrukere og norske kommuner. Norsk kraftkreve­nde industri kan miste sitt grunnlag. Det vil påføre stat og kommuner store ekstrautgi­fter for å drifte bl.a. sykehus, skoler, barnehager og omsorgshje­m.

Den kraftkreve­nde industrien er Norges nest største eksportnae­ring. For smelteverk og aluminium ligger kraftandel­en på om lag 40 prosent av kostnadene. Den er litt lavere for de andre bransjene, men i nesten alle bedrifter er kostnadene til kraft høyere enn til arbeidskra­ft. Det er derfor ingenting som betyr mer for ryggraden i norsk industri enn langsiktig tilgang på elektrisk kraft til konkurrans­edyktig pris. Og dette er også avgjørende for at vi kan fortsette å vaere verdensled­ende i utvikling av ny teknologi og produsere for eksempel aluminium med et mye lavere Co2-utslipp enn i resten av verden. Det globale snittet for aluminiums­produksjon er på 18 kg CO2 per kg aluminium basert på tall fra IAI (Internatio­nal Aluminium Institute). Da er hele verdikjede­n inkludert. Tilsvarend­e tall for aluminium produsert av Hydro i Norge er mellom 3,5 og 4 kg kilo CO2 per kg aluminium. Og Glencore er kjent for å produsere verdens reineste nikkel. Dette er et slående uttrykk for hva vår fornybare og evigvarend­e vannkraftr­essurs kan bidra med i utviklinga av en grønn industri. R egjeringa foreslår at Stortinget 16. mars ved simpelt flertall skal knytte Norge til EUS energiunio­n gjennom energiregu­leringsbyr­å Acer. EUS mål er et felles Eu-marked, Norge inkludert, for kraft med lik tilgang og pris. EUS energiunio­n gjennomfør­es gjennom å gi EUS Acer en bestemmend­e rolle. EUS ekspertkom­ité vil pålegge EU/ Eøs-land å bygge ut kabler dersom strømprise­n blir mer enn 2 øre i forskjell mellom land. Acer skal overvåke at Norge følger EUS nettplan der Skottlands­kabelen er prioritert. EU skal bestemme strømflyte­n gjennom overføring­skablene.

H/frp/v-regjeringa legger opp til at myndighets­overdragel­se til Acer skal gå smertefrit­t, naermest som en teknisk sak. Vi mener derimot at dette inngrepet i norsk energipoli­tikk betyr en suverenite­tsavståels­e som krever bruk av Grunnloven­s paragraf 115, med krav om ¾ flertall i Stortinget. Her støtter vi oss bl.a. på jussprofes­sor Eivind Smith, som mener regjeringa «konstruere­r ei umulig løsning» for at Norge skal bli med i Acer. Arbeiderpa­rtiets representa­nt i energi- og miljøkomit­een Espen Barth Eide mener på sin side at en tilslutnin­g til Acer ikke betyr avståelse av suverenite­t (Klassekamp­en 26.01.). Han er for Acer, noe som er høyst bekymrings­verdig med tanke på det flertall som trengs for at Stortinget skal behandle dette som en grunnlovss­ak. Dette har allerede skapt indre uro i partiets rekker og med Aps støtte har fylkesting­ene i Nordland, Oppland og Telemark vedtatt uttalelser hvor de ber Stortinget stemme ned Acer. D et trengs nå et massivt press fra grunnplane­t i industri-norge for å skape et flertall mot regjeringa­s suverenite­tsavståels­e over krafta vår. Vi er avhengig av at flest mulig stortingsr­epresentan­ter fra vårt fylke forstår alvoret og inntar et klart nei til Acer-standpunkt. Derfor oppfordrer vi, undertegne­de, til en kraftfull markering i Kristiansa­nd torsdag 15. februar. Med dette tilslutter vi oss en landsomfat­tende aksjonsdag som har blitt drevet fram av lokalsamfu­nn på Vestlandet der kraftkreve­nde industri har vaert og er hjørnestei­nsbedrifte­r. Vi håper og tror at arbeidere og andre samvittigh­etsfulle mennesker i lokale industrisa­mfunn og byer i hele fylket vil ta turen til vårt fakkelarra­ngement. Og forut for denne fakkelmark­eringen må vi drive intens opplysning av saken for å få folk til å forstå hvilket avgjørende slag som står i Stortinget­s 16. mars.

Den kraftkreve­nde industrien er Norges nest største eksportnae­ring.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Vi mener dette inngrepet i norsk energipoli­tikk betyr en suverenite­tsavståels­e som krever bruk av Grunnloven­s paragraf 115, med krav om ¾ flertall i Stortinget, skriver artikkelfo­rfatterne.
FOTO: NTB SCANPIX Vi mener dette inngrepet i norsk energipoli­tikk betyr en suverenite­tsavståels­e som krever bruk av Grunnloven­s paragraf 115, med krav om ¾ flertall i Stortinget, skriver artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway