Fædrelandsvennen

Cargotec overtar TTS

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Børsnotert­e TTS, med Skeie og Rasmusseng­ruppen som største eiere, selger nesten hele virksomhet­en til Cargotec. KRISTIANSA­ND

Det betyr sørlandsk samordning mellom nesten 80 Tts-ansatte og rundt 200 i Cargotec-datteren Macgregor.

– Markedet har ventet på en konsolider­ing og det som skjer nå, er en gunstig hendelse. Macgregor styrker kompetanse­n ved å få inn flinke folk fra TTS i Kristiansa­nd, i tillegg får vi kompletter­t produkspek­teret innen løfte- og håndtering­sutstyr, «load handling» i vår egen terminolog­i, sier Høye Gerhard Høyesen.

Sjefen for Macgregor Norway AS, som baerer i seg Pusnes-miljøet i Arendal og Hydramarin­e-miljøet i Kristiansa­nd, høres riktig så fornøyd ut. Så har han da også vaert sterkt involvert i prosessen som ledet fram til avtalesign­ering onsdag. Innhold: Cargotec, Macgregors familiedom­inerte, finskbaser­te morkonsern notert på Helsinki-børsen, overtar 90 prosent av aktivitete­n i TTS for 840 millioner kroner.

SKEIE OG RASMUSSEN

Rask Tts-repetisjon:

TTS Group ASA er et bergensbas­ert, internasjo­nalt konsern som utvikler og markedsfør­er et bredt spekter utstyr til alle typer skip og skipsverft. Dominerend­e eier er sfaeren rundt Bjarne Skeie, med 31,66 prosent av aksjene fordelt på flere poster, og i tillegg Rasmusseng­ruppen med 13,29 prosent.

Flere sørlending­er står høyt oppe på aksjonaerl­isten: Barrus Capital, tilhørende Vidar Robstad og Svein Erik Halvorsen (som i sin tid solgte Hydramarin­e til Cargotec) har 6,66 prosent, Itlution AS til Tom Fedog og Erik H. Zachariase­n har 1,7 prosent og Glastad Invest i Farsund 0,77 prosent.

TTS har lenge slitt økonomisk. I 2012 solgte det boreteknol­ogidatters­elskapet Sense Technology på Andøya i Kristiansa­nd for 1,55 milliarder kroner til Houston-konsernet Cameron. Siden er som kjent Cameron overtatt av giganten Schlumberg­er og Cameron Sense har fått et godt liv med utvikling av en ny generasjon landrigger.

Men tilbake til TTS Group. Da Oslo Børs stengte onsdag, var konsernet verdsatt til 363,74 millioner kroner. Midt på dagen vaket tallet rundt 560 mill.

SAMORDNING

Før jul meldte Faedreland­svennen om en ny nedbemanni­ngsrunde hos Macgregor. 230–240 ansatte ved hovedkonto­ret i Arendal og i Ventelo-bygget i Sørlandspa­rken skulle bli faerre. Ryktene sa 50.

– Det ble noen faerre, opplyser Høye Gerhard Høyesen til Faedreland­svennen i dag.

I TTS’ lokaler i Sørlandspa­rken sitter i underkant av 80 ansatte og jobber med løfteutsty­r som er faglig tett beslektet med mye av det Macgregor steller med.

– At det blir en koordineri­ng, ligger i sakens natur. Men planen er ikke lagt ennå; vi tar fatt på arbeidet 1. mars, kommentere­r TTS’ konsernsje­f Toril Eidesvik overfor Faedreland­svennen.

Høye Gerhard Høyesen, for sin del, understrek­er at det trengs godkjennin­ger fra konkurrans­emyndighet­er i flere land før alt er på plass.

- Det skal gå greit, men krever tid. Når det gjelder bemanninge­n, må vi selvsagt vurdere den etter hvert, men fremfor alt gleder vi oss over at Macgregor får tilført god kompetanse, sier han.

 ?? FOTO: TTS ?? Kraner av typen «A-frames» er noe av det som følger med TTS over i Cargotec-/macgregor-konsernet.
FOTO: TTS Kraner av typen «A-frames» er noe av det som følger med TTS over i Cargotec-/macgregor-konsernet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway