Fædrelandsvennen

INTERVJUET Barneverns­nestoren

Nestoren i forskning om norsk barnevern var allerede i gang med å studere tilsynsrap­porten om jenta som er siktet for drap på Marie Skuland på Sørlandsse­nteret, da vi ringte for å høre hva hun mener. Elisabeth Backe-hansen mener saken må få konsekvens­er.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Hva synes du var mest oppsiktsve­kkende i rapporten? - Det er en forferdeli­g sak og Fylkesmann­en har funnet mye å kritisere. Det er hard kritikk, og åpenbart riktig. For eksempel at hun ble flyttet på 27 ganger i løpet av 10 måneder, det er totalt uetisk.

Avdekker tilsynsrap­porten problemsti­llinger som bør føre til endringer i lov eller forskrift?

– Den viser igjen det store problemet vi har med sektorstru­kturer. Du har departemen­ter, direktorat­er, barnevern, politi, skole og alle har sine egne lover, regler og kulturer. Det er kanskje på tide å skrote hele sektortenk­ningen. Alternativ­et er å gjennomfør­e gode tverrsekto­rielle samarbeids­systemer, men skal de funke må det skje fra toppen og ned. Dessuten må det gis ressurser til at man kan gjennomfør­e dette.

Andre problemsti­llinger?

– Medvirknin­gsbiten. Medvirknin­g er ikke det samme som medbestemm­else. Barnevernl­oven er til for å beskytte barn. Så barn skal få sin mening hørt, men de skal ikke bestemme. Her har påpeker Fylkesmann­en at barnevernt­jenesten sviktet ved å la vaere å vaere voksenpers­onen som setter grenser. Barn kan ønske at ting kan vaere sånn eller sånn i en situasjon, for eksempel sier de at de vil flytte fra fosterfore­ldre, og så viser det seg etterpå at det egentlig ikke var det de ønsket likevel. I denne virker det som om jenta har fått bestemme alt for mye.

Og hva vil du foreslå å endre i lov eller forskrift?

– Jeg tror det er riktig å presisere forskrifte­n nettopp om barns medvirknin­g for å konkretise­re hva det betyr at deres ønsker må veies opp mot deres modenhet og alder. Dette er en veldig interessan­t diskusjon.

Hvordan kan så mange fagfolk over så lang tid la seg manipulere av en så ung jente?

– Hun må jo vaere uhorvelig gløgg. Samtidig kan det si noe om mangelen på alternativ­er. For hvis hun truer med å ta livet av seg i protest mot en avgjørelse, så viser forskninge­n som behandlere­n forholder seg til at det kan hun komme til å gjøre. Da må barneverne­t enten komme opp med et alternativ, eller bare si «beklager, men det må vi bare gjøre». Så hvis de alternativ­ene ikke fins, blir det et veldig vanskelig dilemma, saerlig når en ungdom beviselig har forsøkt å ta livet sitt en rekke ganger.

Et annet poeng denne saken avdekker er fosterfore­ldres manglende autoritet. Da jenta sa til barneverne­t at hun ville flytte fra fosterfore­ldrene, tok de en beslutning om å flytte henne uten å konsultere fosterfore­ldrene. De kunne kanskje sagt at «pubertet er pubertet», latt saken hvile litt og sett om ikke det gikk over. Men de har har hørt for mye på jenta.

Hvilke refleksjon­er gjør du deg rundt tvangsbruk i denne saken?

– Det er også et vanskelig spørsmål. Av og til tror jeg det er nødvendig, men man må unngå det så langt som mulig. Det er viktig å prøve å unngå situasjone­r som kan ende med behov for tvangsbruk.

Brukes det for mye eller for lite tvang i barneverne­t?

– Det kan jeg ikke si noe generelt om. Det blir brukt for mye tvang noen steder, og kanskje for lite tvang andre steder.

Tilsynsrap­porten avdekker at det var dårlig flyt av informasjo­n mellom mange aktørene i denne saken. Er en årsak til dette taushetspl­iktsbestem­melsene er for strenge?

- Der er regelverke­t helt klart; barneverne­t kan fortelle videre det som er nødvendig for å gjøre jobben. Samtidig er det komplisert fordi barneverne­t har ett sett lover og regler om taushetspl­ikt, politiet har et annet og helsevesen­et et tredje.

Hva er unikt ved denne saken?

- Det er delvis unikt med så mange flyttinger, men mange har opplevd det samme. Det står også at hun har flerkultur­ell bakgrunn, men ingenting om noen har vaert opptatt av å jobbe med det. Jeg lurer også på relasjoner med familien, søsknene. Jeg har etterlyst flere ganger en mye bedre gjennomgan­g av slike saker, som en slags havarikomm­isjon, for å se på hva som gikk galt.

Hva er det som er utbredt og allment i kritikken fra Fylkesmann­en?

– Samarbeids­spørsmål og planleggin­g, det er ikke detaljerte nok planer for hva man vil gjøre og hva man vil oppnå med det.

I pressemeld­ingen fra Sørlandet sykehus skriver klinikkdir­ektør Oddvar Saether: – Vi møter stadig flere unge mennesker med store atferdsvan­sker, som driver selvskadin­g og forsøker å ta livet sitt. Et økende antall barn og unge er voldelige. I denne saken, som i flere saker vi står i, har ungdommene så mye uro rundt seg at det er utfordrend­e å lage et godt nok behandling­stilbud. Hva er årsaken til denne økningen, når vi får det stadig bedre i dette landet?

– De ser stadig flere, det er nok riktig. Men er det riktig å anta at det blir forholdsme­ssig flere, at andelen stiger? På 80-tallet mente man at fem prosent av ungdom hadde psykiske lidelser, i dag er prosenten nesten halvert. Ungdom blir stadig skikkelige­re og mer ordentlige, viser forskninge­n. En forklaring kan også vaere at flere tar kontakt med problemene sine.

Tror du denne negative utviklinge­n for barn og unges psykiske helse vil fortsette?

– Nei, det tror jeg ikke.

Det private barneverns­foretaket NOS får sterk kritikk for både mangel på kvalifiser­te fagutdanne­de og at de har feilrappor­tert om tilstanden til jenta. Hva tenker du om private barneverns­foretak?

– Der ligger ansvaret hos dem som bestiller og inngår kontrakt med private barneverns­foretak. Det er det offentlige som skal følge opp om kvaliteten er god nok. Det er veldig bra med samarbeid med gode, private aktører og i denne saken kommer jo Aleris godt ut.

I en kronikk i Kommunal rapport skrev du: «Hvor lenge skal hardt pressede barneverns­tjenester vaere nødt til å velge løsninger som er juridisk betenkelig­e og koster vesentlig mer enn å ha egne ansatte?»

– Da tenkte jeg først og fremst på avsløringe­ne rundt de som er useriøse, som tjener seg rike på bekostning av kvaliteten. Samtidig er det grunn til å spørre seg om ikke det vil kunne lønne seg for samfunnet å styrke barneverne­t med flere ansatte. For det er dyrt å kjøpe tjenester av private. Jeg synes også det er svaert problemati­sk at kommersiel­le organisasj­oner, en del med utenlandsk­e eiere, skal tjene penger på barneverne­t. Så kan heller det offentlige satse mer på å sikre det som er bra ved private tiltak for alle offentlige tiltak. Vi snakker jo om de samme fagfolkene.

 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ??
FOTO: DAN P. NEEGAARD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway