Fædrelandsvennen

Når røyken har lagt seg

En side av #metoo er fornemmels­en av generasjon­sforskjell­er i hvordan man oppfatter kampanjen og hvor klam debatten i det offentlige rom kan vaere.

-

Inovember 2017 mens #metoo rullet innover landet, skrev Arne Berggren på NRK Ytring: «La meg for sikkerhets skyld bare understrek­e at Harvey Weinstein sannsynlig­vis fortjener alt som skjer med ham. Men la oss vaere aerlige. Mediebrans­jen og kulturlive­t har alltid vaert gjennomsek­sualisert. Til tider er det en del av luften vi puster i, selve omgangston­en.»

Han mener at norsk offentligh­et fortsatt sliter med å diskutere om Alf Prøysen var homofil og at vi må passe oss for hykleriet fra menn og kvinner som har hatt posisjoner i en gjennomsek­sualisert bransje, men aldri sagt fra.

Reaksjonen­e på innlegget lot ikke vente på seg. I en annen setting hadde det kanskje blitt møtt med et overbaeren­de gjesp. Timingen var i beste fall umusikalsk, men først og fremst krasjlande­t ytringen i uskrevne og slitsomme norske debattregl­er. For før man i det hele tatt skal våge seg utpå og gå mot strømmen, som her å påstå det åpenbare at også kvinner med makt kan opptre forkasteli­g og bruke sin posisjon til å få sex, må man gjennom verbale botsøvelse­r med den utilsikted­e bivirkning at man dessverre samtidig tar brodden av eget budskap. Det gjelder å få med de korrekte besvergels­ene, uttrykke empati og ikke minst vise at man føler med ofrene.

Det har ikke jeg tenkt å gjøre her, eller var det nettopp det jeg gjorde? Offentlig debatt blir trettende, snever, kjedelig og ekskludere­nde hvis vi ikke tåler parallelle samtaler og aksepterer at det går diskusjone­r langs mange ulike akser samtidig. I 2018 bør vi tåle å høre at kvinner kan vaere slemme, utspekuler­te, utnytte posisjoner og trakassere menn. Selvfølgel­ig har kvinner både medansvar og ansvar for å bidra til endring om det handler om #metoo eller annet.

IKlassekam­pen 1. februar har Margery Vibe Skagen, førsteaman­uensis i fransk litteratur ved Universite­tet i Bergen, en lesverdig artikkel. Hun sier at #metoo kanskje ikke først og fremst er kvinnekamp eller kun handler om seksuell trakasseri­ng. Hun reflektere­r over at det også er et møte mellom generasjon­er og at kampanjens følelsesst­orm får naering fra mange kilder. En av kildene er negative aldringsme­taforer, redselen for å bli gammel og dø. Hun mener at seksuell pågåenhet fra menn som er mange år eldre, vekker avsky og berøringsa­ngst hos unge kvinner som om alderdom er smittsomt. Biblioteke­t er fullt av filmer og bøker om hvordan unge mennesker kretser rundt personer med makt. De flørter intenst, blir overrasket over egen tiltreknin­gskraft og får respons som de ikke har kontroll på. De får et innblikk i en verden av spennende og mystiske dufter. Ord og uttrykk definerer rammene for diskusjone­r som for eksempel betegnelse­n uønsket atferd. Som om det er mulig å gå gjennom livet uten å få uønskede blikk, kommentare­r eller oppmerksom­het.

Vi kan ikke komme dithen at atferd vi ikke liker avskyforkl­ares, demonisere­s og på subtilt vis puttes i samme bås som seksuell trakasseri­ng, vold og overgrep. Vi må klare dette skillet, livet er nyanser i grått og det kan vaere flytende overganger fra uskyld til modenhet i situasjone­r og relasjoner mellom mennesker.

Livet laerer oss at det er mange lag i samspillet mellom personer. Det er forskjell på overgrep, maktmisbru­k, seksuell trakasseri­ng og klossete eller ubehagelig­e sjekking. Vi kan ikke komme dithen at det er krav om forhåndsti­llatelse for å kysse noen, å vise begjaer er lov.

Ordet tafse var ukjent for meg før i 2017, men det får raskt frem assosiasjo­ner til noe som er ekkelt, uggent og ubehagelig. Skagen sier at det lyder som en sammensetn­ing av grafse, krafse, tjafs og tufs. Det er unektelig noe ynkelig, klosset og skummelt over et menneske som kan karakteris­eres på den måten.

Språkspalt­a på Facebook er et fornøyelig online fellesskap av rødblyante­r, kverulante­r, norsklaere­re, språkinter­esserte og andre tilfeldig digitalt forbipasse­rende personer. Jeg la ut et innlegg om at ordet tafse er nytt for meg, lurte på hvordan verbet skulle bøyes og hva ordet kunne assosieres med. Innlegget avstedkom mer enn 200 kommentare­r. Ordet tafsing har visstnok eksistert siden norrøn tid, antakeligv­is like lenge som selve fenomenet altså.

En sommer møttes Danny og Sandy på stranden og kysset uskyldig. Samme høst møttes de igjen på Rydell High School. I filmmusika­len Grease fra 1978 heter det i sangen Summer Nights: Tell me more, tell me more. Was it love at first sight? (jentene) Tell me more, tell me more. Did she put up a fight? (guttene). Det tok noen år før jeg reflektert­e over teksten og tenkte at sex ikke alltid er frivillig. Sanger gjør oss ikke til krenkede ofre, ei heller anmasende oppmerksom­het. Hvis det etterlatte inntrykket av #metoo er at kvinners skjebne er stendig å måtte parere seksuelle framstøt fra menn, så lever vi i et bur. Det gjør vi ikke for norske kvinner er blant verdens frieste mennesker.

Vi kan ikke komme dithen at det er krav om forhåndsti­llatelse for å kysse noen, å vise begjaer er lov.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Hvis det etterlatte inntrykket av #metoo er at kvinners skjebne er stendig å måtte parere seksuelle framstøt fra menn, så lever vi i et bur, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Hvis det etterlatte inntrykket av #metoo er at kvinners skjebne er stendig å måtte parere seksuelle framstøt fra menn, så lever vi i et bur, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway