Fædrelandsvennen

Kirka og Libyabombi­nga

- ØYVIND ANDRESEN INGJERD SKAGESTAD

Kirka må ta et oppgjør med sin støtte til bombinga av Libya i 2011. Libya er i dag et lovløst land med flere konkurrere­nde regjeringe­r.

●●Islamister fra IS og al Qaida styrer store deler av landet. Den kristne minoritete­n er naermest utslettet.

Landet er samtidig verdens største slavemarke­d. Menneskesm­uglere utnytter flyktninge­r som vil nå Europa. Flyktninge­r og migranter som er strandet i Libya, blir utsatt for tortur og overgrep i internerin­gsleirer. Det hevder Amnesty Internatio­nal i en ny rapport.

Norge må ta sitt ansvar for disse tilstanden­e. I løpet av fire måneder i 2011 slapp seks norske F-16- fly i alt 588 bomber over Libya. NATOS og Norges bombetokte­r førte til slutt til at Libyas statsoverh­ode Gaddafi ble slakta ned av en mobb med jihadister.

Krigen ødela et av Afrikas mer velfungere­nde land, og hele krigen må sies å ha vaert en forbrytels­e mot menneskehe­ten. Bombinga hindra også et fredsiniti­ativ fra Den afrikanske union.

Den norske kirkes øverste leder, biskop Helga Haugland Byfuglien, uttalte i 2011 at «kirken har full tillit til at regjeringe­n har gjort en riktig vurdering i å sende norske kampfly til Libya». Flere har prøvd å få kirka til å be om tilgivelse. I et brev datert 8/6 2015 har Byfuglien ingenting å beklage på vegne av kirka.

Det var helt unødvendig å stille seg bak bombinga av Libya i 2011. Kirka kunne ha motarbeide­t krigen slik davaerende biskop i Oslo talte mot norsk deltakelse av invasjonen av Irak i 2003: «Ikke krig i vårt navn!» Men nå var det motsatt: Krigen skjedde også i kirkas navn.

Bombinga av Libya er et nasjonalt traume. Men få unntak hadde krigen støtte fra de politiske partiene, bistandsor­ganisasjon­er – og altså kirka. Det er på tida at kirka går i spissen for å beklage. Ellers blir det umulig å ta på alvor det fredsbudsk­apet som hver jul blir prediket fra alle kirkesogn.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway