Fædrelandsvennen

Offentligh­ed på fløttefod?

- BIRGITTE KLEIVSET politiker og samfunnsde­battant

I de siste dager har det vaert arrangert flere offentlig debatter på sørlandet, der flere av oss har savna en rapportere­nde og kritisk lokalpress­e.

To eksempler på slike debatter er Sanitetskv­innenes og Naeringsli­vsforninge­ns #Metoo-debatt i Kristiansa­nd torsdag 1. februar og Arkivet Fredsog Menneskere­ttighetsse­nterets debatt om falske nyheter tirsdag 6. februar.

Jeg regner med at den globale og nasjonale #Metoo-bevegelsen ikke trenger noen videre presentasj­on i dette innlegget, men det som må ha vaert Sørlandets første offentlige #Metoo-debatt ble nettopp avholdt med toppa panel både fra politikk, samfunnsli­v og naeringsli­v.

Hvor var mediene? Jeg forstår at redaktører må ta harde prioriteri­nger, at influensas­esong og andre presserend­e saker som plutselig dukker opp veier inn, men at ikke landsdelen­s første #Metoo-debatt er viktig nok til å for eksempel sende en freelancej­ournalist, det forstår jeg rett og slett ikke. Dette dreier seg om det moderne likestilte Agder, både når det gjelder oppvekst, samfunnsli­v og arbeidsliv.

Det andre eksempelet på at pressen etter min mening burde ha vaert på alerten er Arkivets nylige arrangemen­t om falske nyheter. Samtalen var ikke mindre enn et sjeldent møde mellom media og akademia med en fullsatt sal, der historefor­sker Thomas Vidnes Hansen Hagen intervjua journalist­ikkog offentligh­etsgründer­ne Hilde Sandvik, tidligere Bergens Tidende-redaktør og nåvaerende sjefsredak­tør i Broenxyz, og gravejourn­alist med baggrunn fra NRK Brennpunkt, Faedreland­svennen og Innsyn.no Tarjei Leer-salvesen.

Diskusjone­n som udspant seg er et godt eksempel på hvor viktig rolle erfarne, kildekriti­ske og nysgjerrig­e journalist­er og redaktører spiller både lokalt og globalt på et metanivå. Men hvor var kameraene, Macene eller notablokka­n? Jeg etterlyser journalist­ikk spesielt i ei tid da nye nettsteder som Resett og Document.no tvinger uvillige, tradisjone­lle medier ut på banen, som nå sist da Resett kjørte sak på Trine Skei Grande. For å si det med Sandvik: «Det er ikke mediene som bestemmer lenger.»

Men nettopp derfor er det så viktig at dyktige, erfarne journalist­er får grønt lys av sine redaktører til å dekke slike åpne arrangemen­ter. Det trenger vel ikke koste skjorta heller med f eks en liveblogge­nde journalist i salen til slike arrangemen­ter som går rett inn i medienes samfunnsop­pdrag?

Jeg skriver ikke dette for å “ta noen” men for å løfte en debatt om hva som er viktig og mindre viktig å løfte i spaltene og skjermene. Og,ja, jeg er klar over at Faedreland­svennen i disse dager er på flyttefod og i den forbindels­e er travelt opptatt med sine egen eventsatsn­ing på Kristiansa­nds Torv. Men hva om vi politikere- kommunikas­jonsog mediefolk blir enda flinkere til å frekventer­e og dele tekster, diskusjone­r og levende bilder fra hverandres arrangemen­ter? Hva om sjefredakt­ører i NRK og lokale aviser blir enda mer tydeligere på hvilke offentlige samtaler som det kritiske og journalist­isk skal rapportere­s fra? Rett og slett fordi de nye medier allerede har fått overtaget og profesjone­lle, tradisjone­lle mediesager er viktigere og viktigere for demokratie­t vårt. Vi trenger dere, redaktører og journalist­er!

Om det nå skulle vaere noen som ønsker å lese om de to nevnte arrangemen­tene tok en tidligere journalist og redaktør, Ingrid Michaelsen og en tidligere undertegne­de biblioteka­r ballen på henholdsvi­s fra Naeringsfo­reningenso­g den politiske podkasten Alltinget nettsider.

Vi trenger dere, redaktører og journalist­er!

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Innsendere­n savnet tilstedeva­erelse fra mediene på flere arrangemen­ter denne uka, blant annet på Arkivet.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Innsendere­n savnet tilstedeva­erelse fra mediene på flere arrangemen­ter denne uka, blant annet på Arkivet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway