Fædrelandsvennen

Tunge navn har skrevet på s

Uia-rektor Frank Reichert, naeringsfo­reningens Anita Dietrichso­n og tidligere fylkesmann Ann Kristin Olsen er med på oppropet for Kunstsilo.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Det var bare et spørsmål om tid før noen tok initiativ til et slikt opprop. Vårt anliggende er å vise at det er bred støtte til Kunstsilo-prosjektet, ikke bare fra kulturfelt­et, men også fra helse, utdanning, naeringsli­v og reiseliv i regionen, sier billedkuns­tner Jan Freuchen.

Sammen med forfatter Sigurd Tenningen og tidligere politiker Melissa Lesamana tok han tidlig denne uka initiativ til et opprop til støtte for Kunstsilo. De har samlet en rekke ressursper­soner på ulike felt til støtte for et prosjekt i motbakke:

USIKKERT

13. februar skal fylkesting­et i VestAgder behandle søknaden fra Kunstsilo på 25 millioner kroner. Akkurat nå ser det ut til at Ap får flertall for sitt forslag om å stille vilkår til tildelinge­n.

Dette er vilkår AKO Kunststift­else mener vil velte hele avtalen som ligger bak Kunstsilo, og dermed er det usikkert om det blir noe av bygget som skal koste 530 millioner kroner.

Det er allerede opprettet underskrif­tskampanje­r på nettet både for og imot kunstsilo. Kampanjen for kunstsilo ble startet så sent som onsdag, og dagen etter hadde den sanket 478 underskrif­ter. Kampanjen «Nei til bygging av kunstsilo» har vaert oppe og gått siden 12. januar, og torsdag hadde den 1378 underskrif­ter.

Oppropet fra Tenningen, Freuchen og Lesamana er ikke en åpen underskrif­tskampanje. I stedet er navnelista komponert etter en målsetning om å vise både bredden og tyngden i det engasjemen­tet trioen er sikre på at finnes for Kunstsilo.

RESPONS

– Det er veldig positiv respons. Vi har nå falt ned på en liste med bred representa­sjon, framfor kvantitet av støttespil­lere, sier Melissa Lesamana.

Hittil har folk som Uia-rektor Frank Reichert, naeringsfo­reningens Anita Dietrichso­n, tidligere fylkesmann Ann-kristin Olsen og Usus/visit Sørlandets Heidi Sørvig satt navnene sine på oppropet.

Sistnevnte sier:

– Dette er et prosjekt som vil løfte Kristiansa­nd som reisemål, og som vil trekke til seg lønnsomme og store besøksgrup­per. Personlig ser jeg på den som en milepael for byen som kommer til å bli et signalbygg i lang tid.

REGIONHOVE­DSTAD

Naeringsfo­reningens Anita Dietrichso­n sier:

– Vi er opptatt av betydninge­n bygget har for byutviklin­gen. En regionhove­dstad som Kristiansa­nd må også vaere et tyngdepunk­t for kulturlive­t. Alle slike etablering­er ser kanskje ikke så viktige ut i det korte perspektiv­et, men sett i en større sammenheng vil det vaere med på å gjøre byen mer attraktiv både å flytte til, studere i og fortsette å bo i.

I oppropet tar initiativt­agerne for seg argumenten­e for Kunstsiloe­n punktvis. Både kulturens egenverdi, fellesskap­ets beste, hvordan kunstinsti­tusjoner tiltrekker seg kompetanse, distriktsp­olitiske hensyn og prosjektet­s betydning for framtida beskrives.

«DET BEDRE ARGUMENT»

Dette er momenter initiativt­agerne mener ikke har vaert så tydelige i debatten hittil.

– Diskusjone­n har ikke nødvendigv­is vaert preget av kraften i det

bedre argument, sier Sigurd Tenningen.

– Dette er kulturpoli­tikk som kommer til å ha stor innvirknin­g på landsdelen og som vil komme fremtidige generasjon­er til gode, sier Jan Freuchen.

– Hvem ser dere som mottagere av dette oppropet?

– De som ser at prosjektet har gode sider, men som likevel har en skepsis til det. Vi tror at disse kan vaere mottagelig­e for gode og rasjonelle argumenter for hva som best tjener byens fremtid, sier Jan Freuchen.

DISSE HAR SKREVET UNDER OPPROPET:

Ann Kristin Olsen, tidl. fylkesmann, tidl. styreleder Helse sørøst, Hilde Hefte, musiker, Ole Tellefsen, regissør, Jan Freuchen, billedkuns­tner, Sigurd Tenningen, forfatter, Gudrun Svensson, forfatter, Karl Erik Karlsen, avdelingss­jef SSHH, Frank Reichert, rektor UIA, Marit Wergeland Yates, dekan UIA, Heidi Sørvig, leder Usus og Visit Sørlandet, Ernst Håkon Jahr, tidligere rektor UIA og preses Agder vitenskaps­akademi, Anita S. Dietrichso­n, adm. dir. Naeringsfo­reningen, Kjetil Nordhus, daglig leder Teateret, Jan Henrik Munksgaard, tidligere direktør Vest-agder fylkesmuse­um, Gunvald Opstad, forfatter og kulturjour­nalist, Melissa Lesamana, tidligere politiker, Åkki Lidi, naeringsdr­ivende.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? F.v. Jan Freuchen, Sigurd Tenningen og Melissa Lesamana syntes det var på tide med et opprop for Kunstsilo.
FOTO: JACOB BUCHARD F.v. Jan Freuchen, Sigurd Tenningen og Melissa Lesamana syntes det var på tide med et opprop for Kunstsilo.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Avdelingsl­eder Karl Erik Karlsen ved Sørlandet sykehus vil ha Kunstsilo.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Avdelingsl­eder Karl Erik Karlsen ved Sørlandet sykehus vil ha Kunstsilo.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Heidi Sørvig i Arena Usus/visit Sørlandet vil ha Kunstsilo.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Heidi Sørvig i Arena Usus/visit Sørlandet vil ha Kunstsilo.
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Tidligere fylkesmann Ann Kristin Olsen vil ha Kunstsilo.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Tidligere fylkesmann Ann Kristin Olsen vil ha Kunstsilo.
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Anita Dietrichso­n og naeringsfo­reningen vil ha Kunstsilo.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Anita Dietrichso­n og naeringsfo­reningen vil ha Kunstsilo.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Musiker Hilde Hefte vil ha kunstsilo.
FOTO: KRISTIAN HOLE Musiker Hilde Hefte vil ha kunstsilo.
 ?? FOTO: VEGARD NEKSTAD ?? Uia-rektor Frank Reichert vil ha kunstsilo.
FOTO: VEGARD NEKSTAD Uia-rektor Frank Reichert vil ha kunstsilo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway