Fædrelandsvennen

Gir kjaeresten aeren for framgangen

En stilfull 70-åring på skøyter, en kjaereste og en laerer. De lokale Ol-håpene i OL forteller om hvem som har betydd mest mot veien til det store målet.

- Marte Olsbu

Skiskytter­ne Marte Olsbu og Lars Helge Birkeland, samt skøyteløpe­r Simen Spieler Nilsen er alle vaskeekte sørlending­er, og alle ansett som klare medaljekan­didater på henholdsvi­s stafetter og i lagtempo.

– Mine besteforel­dre og foreldre har betydd veldig mye, men det var Nils Aaness som tok hånd om meg da jeg begynte som 11-åring og kunstisban­en i Arendal nettopp var åpnet, sier Simen Spieler Nilsen.

SKØYTEESS På 60-TALLET

De som er veldig skøyteinte­ressert, eller litt oppi årene, vil huske Nils Aaness fra hans aktive karriere. I 1963 ble nordlendin­gen europamest­er på skøyter, og i 1960 falt han trolig fra en Ol-bronse på 1500 meter i Squaw Valley. Nå har 82-åringen vaert bosatt i Arendal siden 1975, og han husker godt Spieler Nilsen, som var et stort talent i orienterin­g og sykling, men som tidlig viste en stor lyst til å bli god på skøyter.

– Jeg så fort at det var et talent, som sikkert kunne gjort det godt i mange idretter. Han tok teknikken veldig fort, og det ble tidlig klart for meg at han kunne nå veldig langt, sier Aaness.

Jan Inge Nilsen, far til Simen, nøler heller ikke med å utrope Aaness til nøkkelpers­on nummer én i sønnens karriere.

– Da Simen begynte, var det ikke apparat for å ta imot nye løpere. Treningsgr­uppa besto stort sett av jenter, og da er det ikke enkelt for en ung gutt å velge utradisjon­elt. Men Nils så en ensom gutt, og lot Simen gå bak ham i et par år. Selv om Nils da var 70 år hadde han likefullt en finslepen teknikk. Jeg tipper de fort kan ha gått 10.000 runder sammen, sier Jan Inge Nilsen.

– BLE EN KLONING AV MEG

– Jeg har mange ganger fått høre at Simen ble en kloning av meg, og at de kjenner igjen tyngdeover­føringen som jeg selv sto for, forteller Aaness.

Nå håper han at Spieler Nilsen får ut sitt beste på den individuel­le 5000 meteren, og på lagtempo.

– Jeg har blitt hektet av å følge med på Simen, og det gleder meg å se at han har fått et løft i år. Jeg har et håp om at han skal vinne medalje på lagtempo, sier 82-åringen, som fortsatt er flittig bruker av isen på Myra.

– I mitt hode starter OL med en veldig bra 5000 meter, og så er drømmen at vi tar medalje på lagtempo. Da blir jeg strålende fornøyd, sier 23-åringen selv.

TO SKISKYTTER­E I OL

Han var eneste sørlending som deltok i Sotsji-ol i 2014. Men denne gang er landsdelen represente­rt med tre vaskeekte sørlending­er, og neppe helt tilfeldig er begge de to andre skiskytter­e – vinteridre­tten hvor landsdelen har de stolteste tradisjone­ne de siste 15 årene.

Marte Olsbu fikk sitt gjennombru­dd under VM i Holmenkoll­en i 2015 da hun vant bronse i mixstafett, og på ankeretapp­en sikret norsk gull på damestafet­ten.

Denne sesongen har resultaten­e vaert variable, men hun har en tredjeplas­s fra et verdenscup­renn før jul, og hun virker nå å ha funnet seg til rette etter at hun byttet ski nå på nyåret. I siste verdenscup­renn i Anterselva havnet hun på en sterk fjerdeplas­s på fellesstar­ten. Totalt er hun beste norske løper i verdenscup­en med en 18. plass, og trolig er sikkert kort på mix-stafetten, hvor Norge er gullkandid­ater.

SKRYTER AV KJAERESTEN

Hun trekker fram familien sin, med sin skiskytter­bror Nils Bjørn i spissen, som viktige inspirator­er i starten av karrieren. Senere, da hun begynte på Sirdal videregåen­de, kom hun under vingene til Roger Grubben, tidligere herrelands­lagstrener i skiskyting, og «han laerte meg alt om skiskyting som jeg vet i dag».

– Jeg hadde neppe satset videre hvis ikke det var for Roger, sier Olsbu.

Men i Sirdal ble hun også kjent med jevnaldren­de Sverre T. Røiseland, som også var en svaert lovende skiskytter. Nå er det kjaeresten gjennom flere år som får hovedaeren for at Olsbu er et medaljehåp i Pyeongchan­g-ol.

– De siste årene har Sverre vaert helt avgjørende. Jeg hadde neppe tatt de siste stegene hvis ikke det

Jeg så fort at det var et talent, som sikkert kunne gjort det godt i mange idretter. NILS AANESS,OM Simen Spieler Nilsen

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT /NTB SCANPIX ?? Simen Spieler Nilsen var bare 11 år da han begynte å gå bak 70-årige Nils Aaness. Nå er 23-åringen klar for sitt andre OL.
FOTO: PRIVAT /NTB SCANPIX Simen Spieler Nilsen var bare 11 år da han begynte å gå bak 70-årige Nils Aaness. Nå er 23-åringen klar for sitt andre OL.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway