Fædrelandsvennen

«Alle» får Snapchat før anbefalt aldersgren­se

Ekspertene anbefaler 13-årsgrense på sosiale medier, men undersøkel­ser viser at det som regel ikke overholdes.

- TEKST: MARIE N. KALVEHAGEN marie.kalvehagen@fvn.no

– De får ikke lov å ha mobil i klasseromm­et, den må ligge igjen i skolesekke­n. Men jeg merker godt at sosiale medier stadig blir en større del av barnas hverdag, sier kontaktlae­rer for 6A ved Fagerholt skole, Anita Kaland.

Friminutte­t på Fagerholt skole er over, og 11-åringene løper inn til en ny skoletime. Før de tar opp bøkene har Faedreland­svennen fått lov til å stille et par spørsmål.

«ALLE» FÅR SNAPCHAT FØR 13

I dag er det 20 elever på plass i klasse 6A på Fagerholt. Første spørsmål er enkelt:

–Hvor mange har mobiltelef­on?

Hele klassen rekker opp hånden.

De neste spørsmålen­e dreier seg om sosiale medier. Etter litt om og men, viser det seg at én av 20 har Facebook, åtte av 20 har Instagram, mens hele 14 av 20 har Snapchat.

– Alle får Snapchat før de fyller 13 år, de fleste vennene mine har det. Jeg også, men mamma og pappa passer på at jeg kun har venner jeg kjenner, sier Celine Elisabeth Haaverstad (11).

Det er ingen lov i Norge som sier at man må vaere 13 år for å vaere på sosiale medier. Likevel har mange, deriblant Facebook, Snapchat og Instagram, sagt at man må vaere 13 år for få bruke tjenestene.

SPARKER FOTBALL I STEDET

Men klassen på Fagerholt skiller seg ikke ut. Medietilsy­nets undersøkel­se om barn og unges mediebruk viser at mange benytter seg av sosiale medier lenge før de fyller 13 år.

– Jeg er kun på Youtube. Mamma og pappa vil at jeg skal vente noen år før jeg får sosiale medier. Det er litt kjedelig, men jeg bryr meg ikke så mye. Jeg sparker fotball i stedet, sier Simen Foss (11).

Selv om Simen hører til mindretall­et, har hans foreldre handlet i tråd med anbefaling­ene til både Medietilsy­net, Barneombud­et og politiet.

Aldersgren­sene henger sammen med barnas evne til å vurdere egen og andres handlinger på nettet.

– Jeg har noen venner på Snapchat jeg ikke vet hvem er. Jeg er kanskje litt avhengig av sosiale medier, men mamma liker det ikke og sier ofte at jeg må legge fra meg mobilen, sier Martine Årnes Kristensen (11).

Dersom barna bruker sosiale medier, anbefaler rådgiverne at man som foreldre følger godt med.

– Jeg er på både Facebook, Instagram, Snapchat og Youtube, og bruker en del tid på det. Jeg har også noen venner jeg ikke kjenner, men mamma og de snakker en del om å vaere forsiktig, sier David Malz (11).

MOBBING

Medietilsy­nets undersøkel­se viser også at det foregår mye mobbing på nett. Ifølge undersøkel­ser er det omlag 25 prosent norske barn og unge som opplyser at de har opplevd digital mobbing, som i form av utestengel­se eller stygge kommentare­r.

– Jeg har ikke opplevd det selv, men kjenner mange som har blitt mobbet på Snapchat. De kan for eksempel si stygge ting om bilder andre legger ut, sier Celine.

Selv om sosiale medier kan ha negative konsekvens­er, trekkes det også fram positive sider.

– Det kan vaere mye støtte å hente på sosiale medier, for eksempel for folk som føler utenforska­p. Både spilling og sosiale medier kan på sett og vis også vaere veldig sosialt, sier Karl Erik Karlsen, avdelingss­jef på Abup.

David har tysk far og norsk mor, og en Youtube-kanal hvor han snakker engelsk.

– Sosiale medier har gjort meg bedre i språk, og gitt meg nye venner over hele verden, og det er gøy, sier 11-åringen.

 ?? FOTO: BJELLAND, KJARTAN ?? Hvor mange har mobiltelef­on? Hele klassen rekker opp hånden.
FOTO: BJELLAND, KJARTAN Hvor mange har mobiltelef­on? Hele klassen rekker opp hånden.
 ?? FOTO: BJELLAND, KJARTAN ?? Kompisene David Malz (t.v) og Simen Foss må følge ulike regler om sosiale medier, og foreldrene følger godt med på deres nettaktivi­tet.
FOTO: BJELLAND, KJARTAN Kompisene David Malz (t.v) og Simen Foss må følge ulike regler om sosiale medier, og foreldrene følger godt med på deres nettaktivi­tet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway