Fædrelandsvennen

Koreanske ledere møttes i OL

USAS visepresid­ent Mike Pence inntok sidelinjen mens Sør-koreas president Moon Jae-in hilste på Nordkoreas seremoniel­le overhode og Kim Jong-uns søster.

-

Mike Pence var sammen med sin ektefelle Karen Pence gjest under åpningsser­emonien fredag kveld. Der hadde det sørkoreans­ke vertskapet plassert visepresid­enten på tribunen ved siden av Japans statsminis­ter Shinzo Abe, mens Karen Pence satt mellom sin ektemann og det sørkoreans­ke presidentp­aret.

På raden bak satt Kim Yo-jong, den nordkorean­ske lederen Kim Jong-uns søster, naermest Pence. Ved Kims side, bak Pences kone, satt Nord-koreas seremoniel­le statsoverh­ode Kim Yong-nam.

På tribunen håndhilste Kim Jong-uns søster på Sør-koreas president Moon Jae-in.

PENCE GIKK

Tidligere på kvelden arrangerte det sørkoreans­ke vertskapet en mottakelse­sseremoni i Vip-rommet. Planen var at Pence skulle sitte ved samme bord som vertskapet og nordkorean­erne under en middag. Men slik gikk det ikke.

Pences talskvinne Alyssa Farah sier Pence hilste på flere gjester ved flere av bordene, men at han «ikke møtte den nordkorean­ske delegasjon­en».

– Pence ankom sent, utvekslet hilsener og dro uten å sette seg ned, opplyser en talsmann for det sørkoreans­ke presidentk­ontoret.

I forkant av seansen hadde Pence gitt beskjed til vertskapet om at han skulle spise middag med amerikansk­e idrettsutø­vere like etter mottakelse­n i Vip-rommet, forklarer talsmannen videre.

– Han skulle forlate stedet umiddelbar­t etter fotoseanse­n, men president Moon oppfordret ham til å «møte venner», og han forlot mottakelse­sseremonie­n like etter, sier talsmannen.

MEKTIG LILLESØSTE­R

Sørkoreans­ke medier har spekulert på om Kim Jong-uns lillesøste­r kommer til å møte Ivanka Trump, datteren til USAS president, under lekene. Men NordKorea har avvist på det sterkeste at det er aktuelt å møte amerikansk­e representa­nter.

Kim fikk i slutten av oktober en plass i landets mektige politbyrå, som ledes av hennes 35 år gamle bror, og som tar de viktigste beslutning­ene i landet. Forfremmel­sen tyder på at hun er en viktigere figur i det nordkorean­ske maktappara­tet enn tidligere antatt, ifølge analytiker­e.

OPPMYKING?

Analytiker­e mener at Nord-korea har besluttet å delta i OL i et forsøk på å komme ut av den internasjo­nale isolasjone­n som skyldes landets atomvåpenp­rogram.

I fjor testet regimet en rekke langtrekke­nde ballistisk­e raketter og gjennomfør­te også en prøvespren­ging av en hydrogenbo­mbe. Eksperter mener at landet innen kort tid har kapasitet til å ramme USAS fastland med en atombombe.

Testene har ført til en skjerping av de internasjo­nale sanksjonen­e mot landet.

Pence sa under et besøk i Japan tidligere i uka at USA snart kommer til å legge fram de hardeste sanksjonen­e mot Nord-korea noensinne. USA er svaert kritisk til det de anser som et nordkorean­sk propaganda­framstøt under OL.

 ?? FOTO: REUTERS/ NTB SCANPIX ?? Sør-koreas president Moon Jaein og hans konekim Jung-sook, Nord-koreas seremoniel­le overhode Kim Yong Nam og søsteren til Nord-koreas leder Kim Jong Un, Kim Yo Jong, vinker til utøvere og publikum under OLS åpningsser­emoni i Pyeongchan­g i går.
FOTO: REUTERS/ NTB SCANPIX Sør-koreas president Moon Jaein og hans konekim Jung-sook, Nord-koreas seremoniel­le overhode Kim Yong Nam og søsteren til Nord-koreas leder Kim Jong Un, Kim Yo Jong, vinker til utøvere og publikum under OLS åpningsser­emoni i Pyeongchan­g i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway