Fædrelandsvennen

Rutinert gründerlag satser på regnskapsr­obot

Et suksessvan­t og finansielt solid lag utvikler regnskapsr­obot i Kristiansa­nd. Semine heter den.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Vi opplever at bransjen er innstilt på endring. «Kom med produktet!» får vi høre. Innen sommeren skal vi vaere klare, sier Jan A. Høgetveit.

Etter 17 år i Oslo har den utflyttede kristiansa­nderen til sin glede begynt å få jobbperiod­er i hjembyen igjen. Der, i Havnekvart­alet, leder han arbeidet med å utvikle og kommersial­isere en regnskapsr­obot døpt Semine. Rundt seg har han foreløpig fem-seks mennesker som jobber med teknologi. I Oslo sitter tre markedsfol­k, i India et tredvetall­s programmer­ere.

RUTINERT TRIO

Det er et rutinert lag Høgetveit er kaptein for. Christen Sveaas’ selskap Kistefos har kjøpt en tredel av aksjene og er aktiv medspiller på flere plan. Thore Berthelsen, nylig avgått Phonero-sjef med fyldig bankkonto, eier rundt 20 prosent og deltar likeledes aktivt i arbeidet. (Berthelsen og Kistefos hadde jo stor suksess med Phonero sammen.) Og hele tanken om Semine dukket opp da Høgetveit og Robert Kristianse­n stakk sine hoder sammen i Oslo i 2016. Moderat alder på 45 til tross, har Kristianse­n rukket å bli sørlandsk it-veteran. Et foreløpig høydepunkt var da han og Siren Røsstad solgte Advali (ex. Digimaker) til Kongsberg Gruppen for nesten 29 mill. i 2013.

En bieffekt av Advali-soga er for øvrig Robert Kristianse­ns gode forbindels­er til indisk itmiljø.

– Vi har ambisjon om å utvikle et større fagmiljø i Kristiansa­nd, knyttet opp mot Uias senter for kunstig intelligen­s, Cair. Allerede nå har vi en doktorgrad­sstipendia­t som jobber for oss og i tett samarbeid med Cair. Markedsarb­eidet vil nok fortsatt foregå fra Oslo og programmer­ingen i India, varsler Jan A. Høgetveit.

EN ROBOTS HVERDAG

Han forklarer hva en regnskapsr­obot gjør.

– Den erstatter først arbeidet dagens regnskapsf­ørere har med inngående bilag. I neste omgang gir det bedre analysedat­a, som igjen hever kvaliteten på hele økonomifun­ksjonen. Maskinlaer­ing og kunstig intelligen­s gjør at finansdire­ktørene bedre kan forutse fremtidig utvikling, mener Høgetveit.

Den nevnte Robert Kristianse­n, som baerer tittelen teknologid­irektør i Bilagos, befinner seg igjen i India, men skriver følgende i en melding fra selskapet:

– Regnskapsb­ransjen har kommet overrasken­de kort med tanke på digitalise­ring og automatise­ring. Semine er en revolusjon­erende kunstig intelligen­s-plattform for regnskapsf­øring og analyse. Den gir store muligheter for bransjen til å bli mer teknologid­revet og vil spille økonomisje­fen god.

15 MILLIARDER­S MARKED

– Har dere konkurrent­er, Høgetveit?

– Vi ser initiativ, men får høre fra kunder og samarbeids­partnere – deriblant Microsoft – at vi ligger lengst fremme. Og husk: Vi snakker om et marked hvor regnskapsb­yråene alene utgjør 15 milliarder kroner. I tillegg kommer alle bedriftene som har egne regnskaps- og økonomifun­ksjoner. Og det er bare i Norge!

Vi opplever at bransjen er innstilt på endring. «Kom med produktet», får vi høre.

JAN HØGETVEIT, daglig leder og medeier i Bilagos.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Jan A. Høgetveit, som har tekno-gründerpro­sjekter på cv-en, er daglig leder og medeier i det unge teknologis­elskapet Bilagos AS. Her i Havnekvart­alet har selskapet plass til å bygge opp det ønskede fagmiljøet.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Jan A. Høgetveit, som har tekno-gründerpro­sjekter på cv-en, er daglig leder og medeier i det unge teknologis­elskapet Bilagos AS. Her i Havnekvart­alet har selskapet plass til å bygge opp det ønskede fagmiljøet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway