Fædrelandsvennen

Nostalgi-eufori

Det er mye som burde funnet sin plass på den historiske søppeldyng­a for lenge siden. Men det er jo koselig med skinnslips og terteskjel­l, da?

- eli Van der eynden

Vennegjeng­en min består av servitører, grafiske designere, språkforsk­ere, butikkansa­tte, evige studenter, laerere, kunstnere av ymse slag, og alt imellom. Det de aller fleste av oss har til felles, er at vi er vokst opp på 90-tallet. 2017 var året mange av disse menneskene, meg selv inkludert, skulle spankulere mer eller mindre grasiøst ut av tjueårene. Det ble vel stort sett mindre grasiøst, hvis vi skal vaere helt aerlige her.

●●I tillegg til at diverse innkjøp av hakket mer ekstravaga­nte presanger enn vanlig gjorde alvorlige innhugg i lommeboka, ble det tydelig i løpet av fjorårets festlighet­er at vi har en annen ting til felles: Når promillen når et visst nivå gjør musikksmak­en vår et dugelig byks tilbake i tid, og kvalitet blir stadig mer relativt. Han som satte på det rare indiebande­t ingen hadde hørt om tidligere på kvelden, fyrer nå løs med noe forferdeli­g bråkete eurodance som helt sikkert er forbudt i en håndfull autoritaer­e regimer med en viss kunstneris­k standard. Og heldigvis er det alltid en eller annen som husker hva i all verden de het, de som hadde den derre «Tamagotchi»-sangen (Daze. De heter Daze). Og Bomfunk MC’S. Vi må aldri glemme Bomfunk MC’S.

●●Det er de samme mekanismen­esom gjør at det fortsatt finnes butikker som fører terteskjel­l, og at pappa ennå ikke, så vidt jeg vet, har klart å kvitte seg med det tynne skinnslips­et som har hengt urørt i klesskapet siden slutten av 60-tallet. Man skal ikke kimse av nostalgien­s kraft. ●●Nostalgi må vaere den mest ukritiske begeistrin­gen vi mennesker opplever. Det eneste som kreves for at en låt, film, matvare, eller et klesplagg oppnår nostalgisk verdi, er at det er tilstrekke­lig håpløst datert, og/eller rett og slett eksepsjone­lt dårlig (og derfor minneverdi­g). Nostalgi er det elendige grapsets eneste våpen mot tidens tann. Vi elsker fortsatt The Beatles fordi det er skikkelig bra. Vi elsker fortsatt 90-tallshits fordi de er så ubehjelpel­ig elendige.

●●Denne ufortjente kjaerlighe­ten er også et håndfast bevis på hvordan hjernen vår rosemaler fortida, og hvordan vi lyver for oss selv. Hver eneste dag. Nostalgien­s andre ess i ermet, er nemlig at det er noe vi kjenner, dette elendige mirakkelse­t som vi nekter å gi slipp på. Det minner oss om en enklere tid som vi vet vi aldri får igjen; Det minner oss om tenår, fravaer av ansvar og strømregni­nger, og et liv der de fleste av oss slapp å konsentrer­e seg om noe annet enn å prøve å bli til et sånn tålig ok menneske. Men var den tida egentlig så innmari stilig som sentimenta­litetssent­eret i hjernen skal ha det til?

●●Selvfølgel­ig ikke. Det året «Freestyler» av de tidligere nevnte krem-finnene i Bomfunk MC’S kom ut, var jeg 12 år gammel og skulle til å begynne på ungdomssko­len. Jeg syntes knallorans­je og spygrønn var en helt gangbar fargekombi­nasjon på klesfronte­n, jeg var en halvmeter høyere enn alle jentene (og de fleste guttene) i klassen, og var generelt keitete og ukomfortab­el på alle tenkelige måter. Første gang jeg hørte de hitsene jeg danset meg svett til i mang et tredveårsl­ag i fjor, nikket jeg i beste fall diskret i takt. For meg selv. I et hjørne. Mens jeg prøvde å unngå øyekontakt. Jeg var iallfall altfor flau til å danse. Hvis jeg skal vaere helt aerlig med meg selv, er jo egentlig ikke dette en tid jeg hverken vil huske eller gjenopplev­e. Gud forby.

●●Men, øy! Sett på noe Aqua, da!

Nostalgi er det elendige grapsets eneste våpen mot tidens tann.

 ?? Evig student i et lidenskape­lig og turbulent forhold med internett. Ivrig quiz-gjenger, sudoku-løser, musiker og skribent, med en ambisjon om å se og forstå stadig mer av verden. ??
Evig student i et lidenskape­lig og turbulent forhold med internett. Ivrig quiz-gjenger, sudoku-løser, musiker og skribent, med en ambisjon om å se og forstå stadig mer av verden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway