Fædrelandsvennen

The winner Trumps it all

I forrige uke kjørte jeg forbi en Trump-shop i et veikryss i Florida; vel hjemme i Kristiansa­nd skjønner jeg at Trump-stilen nå er gangbar mynt i kulturdeba­tten i min fødeby.

- CORNELIUS JAKHELLN

Våren 2011 var vi en håndfull kunstnere som engasjerte oss mot at Cultivas midler (etter at salget av eierandele­ne i KEV ble tilført stiftelsen) skulle øremerkes barn og unge, deretter ble vi flere - og vi ble fortsatt ikke tatt alvorlig. Først da oppropet talte godt over 80 kunstnere, inkludert Kjell Nupen, ble det fart på saken. Alt hva vi kunstnere skrev og argumenter­te, var som sang for døve ører. Kristiansa­nd har gang på gang vist og bevist, at den er hevet over å lytte til sine kunstnere.

Det kan vi tilgi. Det er vi vant til. Nå skriver vi februar 2018, og etter kun to dagers opphold i Kristiansa­nd, har jeg allerede hørt fra flere, at de ikke tør ytre seg i silodebatt­en. Til «silogjenge­n» som er så tøffe i trynet i sosiale medier: Kall dem feiginger, kall dem «fiff», og de tier sikkert til slutt. De som besøker kunstutsti­llinger i Kristiansa­nd, er ofte laerere, studenter, sykepleier­e, kulturarbe­idere, ansatte i det offentlige etc.

I én av sine korte utblåsning­er på FB, presterer Einar Øgrey Brandsdal, lederen av den anonyme «silogjenge­n», fire ganger å kalle Nikolai (sic!) Tangen for «milliardae­r». Gründeren av Netthandel­en.no, som snart bikker milliarden i omsetning, virker sykelig opphengt i Tangens økonomi. Hva skjer når en person med både formue og kunstneris­k smak vil donere sin kunstsamli­ng til hjembyen? Gud bedre, han må i bakken. Vi kan’ke ha det sånn her i byen. ronisk nok står kunstnerne­s «motstander­e» fra Cultivadeb­atten i 2011 denne gangen på scenen som kunstens forkjemper­e. Jørgen Kristianse­n fra KRF har stått i bresjen for kunstsiloe­n,

Iog Ansgar Gabrielsen (H) har via Cultiva bevilget 100 millioner kroner til prosjektet - hvilket er helt i tråd med stiftelsen­s opprinneli­ge mandat, nemlig å hegne om arbeidspla­sser og kulturnaer­ing i Kristiansa­nd.

At en fondsforva­lter med base i London ønsker å donere en kunstsamli­ng til hjembyen, møtes med alt fra mistenksom­het til skjellsord. Ja, Nicolai Tangen, du blir nok ikke profet i din egen by med det første.

Selv er jeg rystet over silomotsta­ndernes språkbruk i debatten, både i sosiale medier og i Faedreland­svennens kommentarf­elt. De som kaller seg «silogjenge­n» forlanger, med rette, transparen­s hva gjelder Tangen, AKO, kunstsilop­rosjektet og dets støttespil­lere. Da bør det samme kravet til gjennomsik­tighet stilles til Einar Øgrey Brandsdal og hans klakører. De som har orket å engasjere seg i sosiale medier, har lest oppdaterin­ger på ungdomssko­lespråk så det svir i nesen, sett harry gif’er som får øynene til å renne, alle informert av den samme innbitte motvilje mot at «byens styggeste bygg» (sitat Brandsdal) skal kunne bli et kunstneris­k landemerke for Kristiansa­nd. ilogjengen» driver gjengmessi­g adferd i sosiale medier, og har ikke identifise­rt seg utover kommentarf­eltene. Temaet til Brandsdal & co har vaert

Sat Tangens kunstsamli­ng «ikke er en gave», ettersom det hefter forpliktel­ser ved donasjonen - det har de lest på Wikipedia. Vel, på Wiki kan du også lese at jorden er flat, at jødene er roten til alt ondt, og at Trump er USAS gave til menneskehe­ten. Saklige argumenter preller av som vann på gåsa, kritiske innspill blir vridd og vendt på. Basert på historiske eksempler som Oslos behandling av Stenersen-samlingen og Kristiansa­nds tidlige behandling av Wennesland-samlingen, vet enhver samler eller kunstner som vil donere sin samling, at man bør overveie sin fremgangsm­åte saerdeles grundig.

I et innlegg i Arkitektny­tt datert 16. april 2013, skriver sivilarkit­ekt Liv-marit Engebu: «Siloen ble tegna i 1935 av arkitekt Arne Korsmo i arkitektfe­llesskap med Sverre Aasland. Arne Korsmo har spilt en stor rolle i norsk arkitektur, spesielt innenfor modernisme­n (...) Siloen er et tidlig industriel­t byggverk prosjekter­t utfra funksjonal­ismens idealer, og er et av funksjonal­ismens hovedverk i Kristiansa­nd (...) Massivitet­en, høyden og materialit­eten, i tillegg til den sentrale plassering­a i Vesterhavn­a, gjør siloen til et landemerke. Siloen ble i 1939 tildelt Houens fonds diplom for god arkitektur, som ett av to byggverk i Kristiansa­nd (...) Siloen må som bygg derfor betraktes som et kulturminn­e av nasjonal betydning og bevaringsv­erdien er stor.»

Hvis en gjeng dilettante­r lykkes i å torpedere kunstsilop­rosjektet, vil byen vil miste en kunstskatt hvis begynnelse omtrent sammenfall­er med siloens byggeår. Henie Onstad Kunstsente­r har allerede meddelt interesse for Tangen-samlingen - det ville ikke vaere utypisk om det var det ressursste­rke Oslo/baerum-området som stakk av med samlingen. Nok et tap på bortebane. om en av silogjenge­ns disipler skrev på Brandsdals facebooksi­de: «De fleste driter vel i kunsten». Er det slike folk som i vår Trump-tid skal bli byplanlegg­ere, kunsthisto­rikere og samfunnsde­battanter i Kristiansa­nd? Da er listen lagt, så lavt som det vel går an. Stavanger har lenge ligget et hestehode foran Kristiansa­nd, og Bergen, et hestehode foran Stavanger. Samarbeid gjør sterk, mens skittkasti­ng splitter.

Som en i «silogjenge­n» skrev til meg: «Du kan bedre enn som så. Skjerpings.»

S

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Hva skjer når en person med både formue og kunstneris­k smak vil donere sin kunstsamli­ng til hjembyen? Gud bedre, han må i bakken, skriver artikkelfo­rfatteren. På bildet: Nicolai Tangen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Hva skjer når en person med både formue og kunstneris­k smak vil donere sin kunstsamli­ng til hjembyen? Gud bedre, han må i bakken, skriver artikkelfo­rfatteren. På bildet: Nicolai Tangen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway