Fædrelandsvennen

Plastsorte­ring for private bedrifter

-

Min arbeidspla­ss er en privat barnehage med 84 barn og 24 voksne som hver dag gjør sitt beste i å vaere miljøbevis­st og sortere avfall og plukke søppel i vårt naerområde.

●●Vi har kurset, hatt konkurrans­er, veiledning i hva som er plastembal­lasje og hva som er noe annet i lang tid.

Vi har kjøpt sorterings­stasjoner til mange rom i barnehagen, og levert inn plastembal­lasje ved naermeste butikk med slike avfallsdun­ker siden ordningen startet. Men nå da i februar 2018? Alle dunker er samlet inn, og finnes ikke lenger ved butikken - De er borte!

Vi hadde ikke mottatt slike innsamling­ssekker som alle i private husholdnin­ger har fått, og derfor ringte kontordame­n ned til Avfall Sør i kommunen vår. De fortalte at slike sekker fikk vi ikke siden vi var en privat barnehage - hadde vi vaert kommunal barnehage hadde vi fått egen avfalldunk vi kunne benytte til plastembal­lasje. Hva?

«Vi ekspederer bare kommunale skoler og barnehager», sa de i telefonrør­et. Her har vi lagt ned masse arbeid og penger for å sortere og så blir vi ikke kvitt søpla, og i tillegg blir vi forskjells­behandlet. Det er mange flere private barnehager på Sørlandet enn kommunale barnehager. Diskrimine­ring er dette, på høyt plan!

Må vi bare glemme alt vi har jobbet inn av kunnskap, og plassere all den flotte emballasje­n i restavfall­et? Gjelder dette kanskje for alle private fabrikker, skoler, bedrifter og restaurant­er også?

Det tar tid å omstille seg, ser at nå som oppsamling­sdunkene på sentra og butikker er borte lar noen folk posene bare ligge der dunkene stod, til måkene eller noen andre ansvarlige rydder opp - hva med litt ansvarligh­et, folkens!

Men til Avfall Sør, dette henger ikke på greip, skjerp dere og bli miljøbevis­st likestilt. Vi betaler jo både skatt, moms og avfallsavg­ift vi også.

KENT ATLE ERIKSEN pedagogisk leder i Eplehagen Barnehage, Kristiansa­nd

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway