Fædrelandsvennen

En riktig energipoli­tisk kortslutni­ng

-

Når en leser innlegget som statsråd Terje Søviknes hadde i Faedreland­svennen fredag i forrige uke, skjønner en, ved bare å lese overskrift­en som jeg her gjentar, hva innholdet handler om: «En energipoli­tisk kortslutni­ng».

●●Der andre land nå er i starten på sin omstilling til en mer klimavennl­ig energifors­yning, er norsk kraftsekto­r naer utslippsfr­i, sier Søviknes. Her har jeg lyst til å tilføye: Hva så? La oss fortsette på den veien.

Statsråden forteller videre om ting som er bra, men som vi jo kan sette spørsmålst­egn ved. Bl.a. bør nevnes strømkable­ne til utlandet som jo fordyrer strømmen til forbrukern­e her i landet. Fordyrende ettersom våre vannbehold­ninger tappes ned p.g.a. større strømforsy­ning til utlandet. Noe som resulterer i at vi, når vi naermer oss vinteren, må spe på med kraft fra utlandet produsert ved hjelp av kull eller atomkraft.

Stemmer ikke det? Men denne regningen tar jo forbrukern­e, ikke e-verkene. Så dette får vi heller leve med. Men tilbake til «Den energipoli­tiske kortslutni­ngen». Det fortelles at omkring 90 % av den samlede kraftprodu­ksjonen i Norge er offentlig eid. Ja, på linje med de fleste politikere, forsto vi antagelig litt for sent hvorfor så mye skulle samles i Statkraft.

De faerreste av vårt lands innbyggere trodde ikke det var mulighet, ifølge loven, å overlate disponerin­gen av våre dyrebare kraftreser­ver til utlandet. Men hva skjer? EU, som jeg tidligere har nevnt ikke har noe imot, har over tid klart å overliste norske politikere, som tydeligvis ikke selv har forstått spillet. Norge har jo ikke engang tilgang til korridoren­e i EU. Nå foreslår altså våre politikere at vår kraftindus­tri skal dirigeres fra EU, fra en sammenslut­ning vi ikke en gang er medlem av! Over hvor lang tid har lobbingen foregått? Politikern­e later som om de forstår hva som er i ferd med å skje. Men mon tro om de gjør det? Om de forstår mer enn Søviknes.

Vel, nå er kanskje løpet kjørt for Statkraft. Men om vi bare kunne beholde våre to store kraftverk som vi enda har på Sørlandet. Jeg tar sjansen på å håpe. Jeg er jo ikke noen politiker som kan stille meg i samme i rekke med alle de andre rett troende, de som var sikre på at de mente det var rett som sidemannen sa. Bedre med et gammelt «munnhell» som sier:

«Kå veit vel eg, eg er jo frå ein liden by».

ø. G. DAATLAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway