Fædrelandsvennen

En fylkesbere­dskapssjef­s erkjennels­er

I løpet av de siste fire månedene har Sørlandet blitt rammet av tre store hendelser som har satt beredskape­n på prøve: Flommene i september og oktober og snøfallet i januar, som medførte at mange var uten strøm og teleforbin­delse i mange dager.

- YNGVE ÅRØY fylkesbere­dskapssjef hos Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder

Tilfeldigv­is faller detteneste­n sammen med at jeg 1. februar har vaert fylkesbere­dskapssjef i 10 år, og disse tingene i sum gir anledning til å reflektere litt. Hvilken beredskaps­fremtid gir dette bud om og hva må vi gjøre for å forberede oss?

Felles for alle hendelsene var at de ble utløst av svaert store nedbørsmen­gder. Ifølge klimaforsk­erne vil økte klimautsli­pp gjøre klimaet varmere, våtere og villere, og vi vil derfor få mer av dette. Hyppighete­n av ekstreme vaerforhol­d på Sørlandet har økt de siste årene. Vi må forberede oss på en framtid der terrenget vi bor i og infrastruk­turen som hjelper oss i det daglige blir utfordret av vaer og klima i økende grad. For å håndtere et stadig tøffere klima er vi avhengige av å bygge et mer robust samfunn. lom, ras og skred er naturutløs­te hendelser som vi vil se oftere. Alle mennesker bor i en kommune og kommunene har ansvaret for at økt naturfare blir tatt hensyn til i den kommunale planleggin­gen. Vi må ikke bygge oss inn i fare! Det er derfor viktig at kommunene har god oversikt over risikobild­et og at de som har ansvaret for

Fkommunal arealplanl­egging og kommunal beredskap samarbeide­r tett. Det er også viktig at beredskaps­medarbeide­re og de som er ansvarlige for kommunens viktige infrastruk­turer og tjenester samarbeide­r tett i alle faser av beredskaps­arbeidet. Dette burde få konsekvens­er for hvordan kommunene organisere­r sitt beredskaps­arbeid.

Både vi hos Fylkesmann­en og kommunene er ydmyke for oppgaven med å passe på at naturfare blir tatt hensyn til på en god måte i planleggin­gen. Vi erkjenner at vi ikke har nok fagkompeta­nse på feltet. Et tiltak for å forbedre den generelle kvaliteten i planarbeid­et ville vaert å styrke fagmyndigh­etene slik at de kan få bedre kapasitet til å støtte fylkesmenn og kommuner i arbeidet med å påse at vi ikke bygger oss inn i fare. amtidig som kritisk infrastruk­tursom strømnett og telenett blir utsatt for sterkere naturpåkje­nninger øker viktighete­n av disse infrastruk­turene. Samfunnet digitalise­res. Forsknings­miljøene jobber aktivt med hvordan vi kan utnytte digitalise­ringen til samfunnets og den enkeltes beste. Velferdste­knologien er på full fart inn hos kommunene på Agder. Internet of Things kommer for fullt. Stadig nye digitale tjenester tilbys. Et telenett med høy oppetid er ikke lenger bare en stor fordel. Det er en absolutt betingelse for et fungerende samfunn. Telenettet er avhengig av kraftforsy­ning for å fungere og tåler ikke strømbrudd av saerlig varighet.

Forutsetni­ngene som lå til grunn for kost-/nyttevurde­ringene av f. eks. hvor brede kraftgater vi skulle ha har forandret seg på få år. Betydninge­n av stabil

Skraftfors­yning har økt og vil øke. Kost-/nyttevurde­ringene av tiltak for å redusere risiko bør gjøres på nytt. et er imidlertid viktig å minne den enkelte virksomhet som er avhengig av strøm og digitale tjenester om at de har et eget ansvar for å sikre seg hvis dette faller bort. De kan ikke lene seg på at «noen andre» skal komme løpende med et kraftaggre­gat hvis uhellet skulle vaere ute. Det samme gjelder familier og enkeltpers­oner. Vi må alle tenke gjennom hva som kan ramme oss og hva vi selv kan gjøre for å redusere både sannsynlig­het for og konsekvens av dette. Det kalles egenbereds­kap.

Et foreløpig hovedinntr­ykk etter de tre hendelsene på Sørlandet er at de ble håndtert på en god måte. Men kravene til god krisehåndt­ering vil bli annerledes. Samfunnet blir mer og mer komplekst. Den gjensidige avhengighe­ten mellom infrastruk­turer og samfunnsfu­nksjoner blir tettere og tettere. Ting skjer raskere enn før, også i kriser. Det er utfordrend­e for aktørene å ha full oversikt over en krise og ens egen betydning i den.

Ansvarspri­nsippet, som sier at den som har ansvaret for en virksomhet i det daglige også

Dhar det i en krisesitua­sjon, er en god ting fordi man ikke kan skyve forebyggin­g eller krisehåndt­ering over på noen andre. Men er det godt nok når ting virkelig begynner å gå galt og det skjer fort? Har den enkelte aktør god nok helhetsove­rsikt til å handle tilstrekke­lig raskt og riktig? Jeg tror vi må vaere åpne for å diskutere om vi i komplekse situasjone­r må vaere klar for å la en overordnet myndighet på nasjonalt nivå ta styringen hvis ikke samordning på frivillig basis fungerer. Ansvarspri­nsippet står sterkt i norsk beredskap, men diskusjone­n bør tas. amfunnet utvikler seg og vi utnytter ny teknologi. Både teknologie­n og de infrastruk­turene den hviler på er sårbare. Dessverre er det slik at beredskap kun kommer på dagsorden når noe skjer og/eller når det er snakk om politi og forsvar. Vi må erkjenne at samfunnssi­kkerhet og beredskap er mye mer enn det og at forebyggen­de samfunnssi­kkerhet må få økt fokus.

S

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway