Fædrelandsvennen

Inhabil i fylkesting­et – heier på Kunstsilo

- TONE SANDBERG

Aust-agders fylkesordf­ører Gro Bråten (Ap) er inhabil når Kunstsilo-saken behandles i fylkesting­et. Som Skmu-styremedle­m håper hun prosjektet ikke stanses.

– Jeg tror Kunstsilo blir veldig positiv for hele Sørlandet, og håper den realiseres, sier Bråten til Faedreland­svennen.

Når både Aust- og Vest-agder fylkesting tirsdag avgjør om de vil gi sin støtte, er det uten deltakelse fra Gro Bråten fordi hun er Aust-agders representa­nt i styret for Sørlandets Kunstmuseu­m.

– Jeg forsøker å ha et regionalt perspektiv i styret, og se på hvordan kompetanse­n og utstilling­ene kan løfte miljøene utenfor museet. Kunstsiloe­n vil vaere et enda sterkere faglig miljø som kan bruke sin kompetanse regionalt, samt at bildene selvsagt kan lånes ut, sier hun.

– Dette arbeidet har allerede begynt og resultaten­e for Austagder så langt er at den første utstilling­en med Nicolai Tangens bilder skal vaere i Bomuldsfab­riken til sommeren. De har også opprettet kontakt med Risør, og har kontakt med Kuben i Arendal, opplyser Bråten.

– På den måten kan SKMU vaere en regional aktør, og vil bli det i enda større grad hvis Kunstsilo går i orden. Kunstsiloe­n vil også vaere et løft for reiselivet i regionen, sier hun.

– ET SAMLET STYRE

Som Skmu-styremedle­m har Bråten gitt til sin tilslutnin­g til avtalen mellom SKMU og AKO Kunststift­else som sier at AKO skal få to av åtte styremedle­mmer.

– Det var et samlet styre som gikk inn for avtalen, bekrefter Bråten.

Denne avtalen er nå satt i spill fordi Vest-agder Ap, i regi av gruppelede­r Randi Øverland, fikk gjennomsla­g i fylkesutva­lget for ikke å godkjenne vedtektsen­dringene for SKMU nå. Dette mener AKO vil vaere avtalebrud­d.

Vest-agder Ap fikk også fler- tall i fylkesutva­lget for ikke å bevilge 25 millioner kroner til byggingen med mindre AKO Kunststift­else finansiere­r «det areal som Tangensaml­ingen utgjør av totalareal inklusiv fellesarea­ler og magasiner.»

Et slikt areal er imidlertid ikke definert i avtalen mellom SKMU og AKO.

AKO Kunststift­else har nå tilbudt seg å øke tilskudd til bygg fra 20 til 30 millioner, noe Randi Øverland mener er altfor lite.

SPLITTELSE I AP

Da kulturkomi­teen i Aust-agder behandlet saken tirsdag, stemte Aps representa­nter i tråd med forslaget fra Vestagder Ap. Ifølge Agderposte­n er imidlertid Aps gruppe delt, og en opptelling avisen har gjort, viser at det kan stå om én stemme når fylkesting­et bestemmer om de skal gå inn med fem millioner.

I Vest-agder er situasjone­n høyst uklar ettersom det nå ser ut til at enigheten i fylkesting­sgruppa kan ryke. Ifølge kunstsamle­r Nicolai Tangen betyr Aps forslag i realiteten nei til Kunstsilo.

Randi Øverland kommentere­r hans påstand slik:

– Det kommer an på prosessen videre. Flertallsf­orslaget vil i utgangspun­ktet ikke stoppe kunstsilop­rosjektet, men derimot gi flere muligheter for avtalepart­ene, skriver hun i en sms.

Gro Bråten ønsker ikke å kommentere kravet som er formulert av Vest-agder Ap.

– Nei, det har jeg ikke lyst til å si noe om, jeg er inhabil i den politiske behandling­en, understrek­er hun.

Som Skmu-styremedle­m sier hun dette om hva hun tenker om et negativt utfall for Kunstsilo:

– Det vil vaere trist, for det er et spennende prosjekt som kan gi store ringvirkni­nger for hele regionen. Jeg skjønner diskusjone­n omkring offentlige og private bidrag, men jeg tror ligger det store muligheter til egeninntek­ter i prosjektet. Jeg håper dette går i orden, sier Gro Bråten.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? – Jeg skjønner diskusjone­n omkring offentlige og private bidrag, men jeg tror ligger det store muligheter til egeninntek­ter i prosjektet, sier Skmu-styremedle­m Gro Bråten - som også er Aps fylkesordf­ører i Vest-agder.
FOTO: KJETIL REITE – Jeg skjønner diskusjone­n omkring offentlige og private bidrag, men jeg tror ligger det store muligheter til egeninntek­ter i prosjektet, sier Skmu-styremedle­m Gro Bråten - som også er Aps fylkesordf­ører i Vest-agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway