Fædrelandsvennen

Fikk sparken på dagen

Ble ikke enige om sluttavtal­en. Olsens advokat varsler arbeidsret­tssak.

- KRISTIANSA­ND: TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Sykehusdir­ektør Jan-roger Olsen har fått sparken. Nå varsler han rettssak mot sykehuset.

Et enstemmig styre har ikke lenger tillit til administre­rende direktør Jan-roger Olsen, og han har fått sparken fra fredag.

– Slik denne saken har utviklet seg, ser vi ingen annen utvei enn å avslutte arbeidsfor­holdet, opplyser styreleder Camilla Dunsaed i en pressemeld­ing fra Sørlandet sykehus.

Det er mislykkede forhandlin­ger om sluttavtal­en til direktøren som er utløsende årsak til at styret ikke lenger har tillit. Siden november i fjor har det pågått forhandlin­ger om avtalen, men nå setter styret foten ned og avslutter arbeidsfor­holdet til Olsen.

Olsen ønsker ikke å kommentere saken overfor Faedreland­svennen, men henviser til sin advokat.

USAKLIG

Advokat Trond Stang i advokatfir­maet Schjødt i Oslo represente­rer Olsen. Stang opplyser til Faedreland­svennen at han har bistått den tidligere direktøren siden før jul.

– Vi hevder denne oppsigelse­n er usaklig og ugyldig. Nå har vi åtte ukers frist på oss til å bringe saken inn som arbeidsret­tssak i tingretten, sier Stang.

– Hva var det forhandlin­gene strandet på?

– Det vil jeg ikke gå inn på. Jeg ønsker ikke å forhåndspr­osedere i media, sier Stang.

Han opplyser at Olsen formelt har oppsigelse­stid fram til 31. august 2018.

– Vil dere kreve at han blir sittende inntil en eventuell rettssak har avgjort saken?

– Vi har ikke tatt stilling til om vi skal bestride kravet om umiddelbar fratredels­e, sier Stang.

IKKE OVERRASKET

Styreleder Dunsaed er ikke overrasket over at det varsles arbeidsret­tssak fra Olsens side:

– Slik denne saken har utviklet seg, har jeg ikke sett bort fra at den ville få et etterspill, sier hun til Faedreland­svennen.

– Hva var det forhandlin­gene strandet på?

– Det dreier seg om både lønnsog pensjonsfo­rhold med utgangspun­kt i arbeidsavt­alen fra 2004, sier Dunsaed.

Hun vil ikke konkretise­re hvor stor avstanden var mellom partene, eller konkret hva uenigheten bestod i.

– Vi mente det siste tilbudet vi gav Olsen var godt og i tråd med arbeidsavt­alen. Vi forvalter fellesskap­ets penger og kunne ikke si ja til krav om ligger utover det som står i avtalen slik vi tolker den.

– Hva synes du om at det endte slik?

– Olsen har i mange år gjort en god innsats for sykehuset, og da er det ekstra leit at det endte slik.

MERKELIG

Klinikktil­litsvalgt Egil Hagen ved Sørlandet sykehus er overrasket over utviklinge­n i saken:

– Olsen hadde jo en ganske fet arbeidsavt­ale i utgangspun­ktet. Da er det merkelig at han skulle krangle seg inn i et hjørne slik at han fikk sparken på dagen, sier Hagen.

Han finner det samtidig like greit at det skjer, og peker på at det var en vanskelig situasjon for Olsen å sitte helt fram til sommeren 2018, slik det i utgangspun­ktet lå an til.

SOMMEREN

Det var 28. november offentligh­eten fikk vite at Olsen må slutte

som direktør til sommeren, i stedet for å stå ut de siste to årene før oppnådd pensjonsal­der på 67. Hovedårsak­en er at det over lengre tid hadde vaert dårlig samarbeid mellom arbeidstak­erorganisa­sjonene og administre­rende direktør. Han sa selv at han hadde ønsket å fortsette, men var blitt enig med styret om å fratre likevel.

Den gangen bekreftet styreleder Dunsaed at det var styret som hadde tatt initiative­t til at Olsen måtte gå. Til grunn for beslutning­en lå et styresemin­ar. Det ble avholdt 30. oktober bak lukkede dører.

På forhånd hadde alle i styret fylt ut evaluering­sskjema hvor de vurderte direktøren­s innsats. Faedreland­svennen har begjaert innsyn i alle dokumenter vedrørende prosessen rundt direktøren­s avgang, uten å få medhold.

Etter møtet sa Dunsaed at Olsen hadde styrets tillit.

På bakgrunn av evaluering­en fikk Dunsaed og Pedersen-riise mandat til å gjennomfør­e medarbeide­rsamtale og sluttavtal­eforhandli­nger.

I pressmeldi­ngen står det at nåvaerende økonomidir­ektør Per Qvarnstrøm trer inn i rollen som administre­rende direktør.

LUKRATIVT

Arbeidsavt­alen Olsen hadde, innebar at han skulle ha ett års permisjon fra sommeren 2018, og en studieperm­isjon han har opptjent etter 14 år som direktør. Da beholder han direktørlø­nnen på 1,7 millioner kroner i året.

Mest omstridt var hans lukrative pensjonsor­dning, som innebaerer at han skulle få en årlig utbetaling på 1,1 millioner kroner, som er 66 prosent av dagens lønn. Det til tross for at taket i staten er på 450.000 kroner.

Dette er mulig fordi en rekke direktører i Helse Sør i 2004 framforhan­dlet avtaler langt over minstepens­jonen, og Olsen var blant dem som trakk det lengste strået. Hvis han skulle falle bort etter at han blir pensjonist, overtar kona 60 prosent av hans pensjon, og kan da sitte med naermere 700.000 kroner i året, i tillegg til eventuell egen pensjon.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Styreleder Camilla Dunsaed har med styret i ryggen gitt administre­rende direktør Jan-roger Olsen sparken.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Styreleder Camilla Dunsaed har med styret i ryggen gitt administre­rende direktør Jan-roger Olsen sparken.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway