Fædrelandsvennen

Splittelse i Ap om Kunstsilo

Det koker i rosenes leir omkring Kunstsilo. Kristiansa­nd Ap og fylkesting­sgruppa i Vest-agder er på kollisjons­kurs, I tillegg er det også splittelse innad i fylkesting­sgruppa.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

– Ap ønsker Kunstsilo. Men det er ingen tvil om at det er uenighet i gruppa om hvordan denne saken skal håndteres i fylkesting­et, bekrefter lederen av Vest-agder Ap, Bjørn Egeli.

– Kristiansa­nd Ap er helt klart for Kunstsilo-prosjektet. Vi har stått politisk støtt i denne saken, og stilt kritiske spørsmål når det har vaert nødvendig, sier lederen av Kristiansa­nd Ap – og styremedle­m i Vest-agder Ap – Isabelle Louise Aabel.

Også hun bekrefter at det er uenighet i fylkesting­sgruppa:

– Det har vaert trukket i begge retninger i fylkesting­sgruppa. Noen er mer kritiske enn andre, bekrefter hun.

VARSLET SPLITTELSE

Det var Ap-politiker Terje Naess som på et debattmøte i regi av Faedreland­svennen torsdag kveld slapp bomben om at det er splittelse også innad i Vest-agder Aps fylkesting­sgruppe. Flere skal vaere uenige i vedtaket fra fylkesutva­lget om å stille strengere krav til Nicolai Tangens AKO Kunststift­else for at de skal bevilge 25 millioner kroner til bygging av Kunstsilo.

Arkitekten bak forslaget er gruppelede­r Randi Øverland, og det innebaerer også at de ikke vil godkjenne kravet om at AKO skal få to styrerepre­sentanter i Sørlandets Kunstmuseu­m nå.

Det er i dag helt uvisst hvordan gruppa vil stemme i fylkesting­et 13. februar, og dermed også om Aps forslag vil få flertall. Dette forslaget vil i følge kunstsamle­r Nicolai Tangen bety nei til Kunstsilo.

– Vi i Kristiansa­nd er helt klart for Kunstsilo, og håper på en omforent løsning i fylkesting­et tirsdag, sier Isabelle-louise Aabel.

– Som styremedle­mmer har vi ikke myndighet til å binde gruppa, men vi forsøker å finne en felles løsning mellom Kristiansa­nd og fylket, understrek­er hun.

– Det er ei enstemmig gruppe som ønsker Kunstsilo. Så er vi uenige om veien til målet. Det er der det ligger, sier Bjørn Egeli.

– ØNSKER å Få DET TIL

Hva han selv råder fylkesting­srepresent­antene til å gjøre, vil han ikke flagge nå. Partiene har gruppemøte­r tirsdag morgen før fylkesting­et starter på Strand Hotell i Fevik.

– Jeg ønsker ikke å tilkjenneg­i mine synspunkte­r før etter gruppemøte­t, sier han – og tilføyer:

– Jeg ønsker veldig sterkt å få dette til. Det er det absolutt ingen tvil om.

Gruppelede­r i Kristiansa­nd, Mette Gundersen, har sendt brev til fylkesting­sgruppa der hun gjør det klart at hele kunstsiloe­n kan ryke dersom ikke de ikke snur og støtter finansieri­ngsplanen uten de nye kravene til AKO.

Planen innebaerer blant annet 25 millioner kroner fra Vestagder fylke, fem millioner kroner fra Aust-agder, 100 millioner kroner fra Cultiva og 50 millioner kroner fra Kristiansa­nd.

På spørsmål om han tror noen skifter mening på grunn av det, svarer Bjørn Egeli:

– Det er en omfattende sak der det kommer inn informasjo­n underveis, og vi må hele tiden gjøre en vurdering av det opp mot det vi er kjent med fra før.

Randi Øverland svarer dette på spørsmål om hun tror Aps gruppe sprekker i fylkesting­et tirsdag:

– Jeg forholder meg til det enstemmige vedtaket vi har i fylkesting­sgruppa i denne saken. Det er det vi alle i gruppa har jobbet ut fra og som vi har fått flertall for i hovedutval­g for kultur og i fylkesutva­lget. Vi skal ha gruppemøte på tirsdag før fylkesting­et, og jeg kan ikke se at det har kommet inn nye momenter etter møtet i fylkesutva­lget, skriver hun i en sms.

– Det er lagt press på dere fra Mette Gundersen. Tror du dere kan finne en ny, omforent løsning alle kan vaere enige i?

– Vi tar med oss alle innspill. Det finnes en flertallsi­nnstilling i saken som Karin Hodne er saksordfør­er for, og det er utgangspun­ktet vårt før gruppemøte­t på tirsdag, skriver Øverland.

ARBEIDSRO

Det pågår nå en rekke samtaler for å finne en løsning, og Kunstsilo-saken blir også tema på årsmøtet i Kristiansa­nd Ap i helgen.

På spørsmål om hun tror brevet har gjort inntrykk på fylkespoli­tikerne, svarer Mette Gundersen:

– Jeg tenker at gruppa vår på fylket må få diskutere saken på gruppemøte­t sitt til tirsdag. Jeg har fortalt hvordan vi i Kristiansa­nd ser på saken, og ønsker å gi dem arbeidsro nå. Det er kloke folk i gruppa vår, som sikkert har fått mange innspill de siste dagene som trenger drøfting.

 ??  ?? Isabellelo­uise Aabel
Isabellelo­uise Aabel
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? – Det er ei enstemmig gruppe som ønsker Kunstsilo. Så er vi uenige om veien til målet. Det er der det ligger, sier lederen av Vest-agder Ap, Bjørn Egeli.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD – Det er ei enstemmig gruppe som ønsker Kunstsilo. Så er vi uenige om veien til målet. Det er der det ligger, sier lederen av Vest-agder Ap, Bjørn Egeli.
 ??  ??
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? – Jeg har fortalt hvordan vi i Kristiansa­nd ser på saken, sier gruppelede­r Mette Gundersen.
FOTO: KJETIL REITE – Jeg har fortalt hvordan vi i Kristiansa­nd ser på saken, sier gruppelede­r Mette Gundersen.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? – Vi i Kristiansa­nd er helt klart for Kunstsilo, og håper på en omforent løsning i fylkesting­et tirsdag, sier lederen for Kristiansa­nd Ap, Isabellelo­uise Aabel.
FOTO: KJARTAN BJELLAND – Vi i Kristiansa­nd er helt klart for Kunstsilo, og håper på en omforent løsning i fylkesting­et tirsdag, sier lederen for Kristiansa­nd Ap, Isabellelo­uise Aabel.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? – Når du får en gave, tenker du ikke at det skal bli så utrolig dyrt, sa Aps gruppelede­r Randi Øverland da hun i fylkesutva­lget hun flertall for å kreve mer penger av AKO Kunststift­else.
FOTO: KJARTAN BJELLAND – Når du får en gave, tenker du ikke at det skal bli så utrolig dyrt, sa Aps gruppelede­r Randi Øverland da hun i fylkesutva­lget hun flertall for å kreve mer penger av AKO Kunststift­else.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway