Fædrelandsvennen

Kunstsilo – nei takk

- ARNE GAUTE PEDERSEN Kristiansa­nd SVEIN SIMONSEN Kristiansa­nd ROGER STÅLE STEINE Arendal

Byens elite gjør for tiden - sammen med Faedreland­svennen – alt som står i deres makt for å sikre byen Kunstsiloe­n på Silokaia.

●●Jeg har tidligere skrevet et lite innlegg hvor jeg har karakteris­ert siloen å vaere et for lengst utrangert industrian­legg, som snarest bør rives, slik man i disse dager – uten diskusjon – river det gamle Jernstøper­iet på Dalane.

Kanskje tomtegrunn­en på Odderøya så kunne nyttes til et aldri så lite grøntanleg­g - som nok vil kunne bli til stor glede for de mange som de naermeste årene skal tilflytte det tettbygde boområdet på kaikanten.

Det synes ellers - nok en gang - nødvendig å minne de mange ivrige kunstelske­re i vår by om at kunstsamli­nger ikke er blant de mest påtrengend­e oppgaver Stortinget har gitt kommunene å gjennomfør­e. Et bedret skoletilbu­d og en klart forbedret eldreomsor­g vil sammen med en skikkelig reduksjon av eiendomssk­atten vaert langt å foretrekke for mange av oss. er blitt saerlig rike utelukkend­e av eget arbeid. Alle som er blitt virkelig rike, har høstet fruktene av andres arbeid på en eller annen måte. Det gjelder både fondsforva­ltere, nettselger­e, skipsreder­e, butikkjede­eiere osv. Man kan ha ulike oppfatning­er om dette er en rettferdig måte å innrette samfunnet på, men man kan ikke benekte at det er en lovlig måte å bli rik på.

Noen bruker av sin rikdom til å sponse fotballklu­bber som er blitt et investerin­gsobjekt med et lønnsnivå som er ubegripeli­g for en hver som betrakter det utenfra. Andre bruker av sin rikdom til veldedige formål, til kunstsamli­nger eller andre formål som på en eller annen måte kommer andre til gode. Motivene kan vaere ulike. Alt fra en genuin interesse for det aktuelle formål til en egoistisk interesse av å skape seg en fordelakti­g image.

I min naermeste familie finnes både billedkuns­tnere og musikere. Ingen av dem er rike. Dermed har jeg fått innarbeide­t et syn på at kunst er verdifull i seg selv, og at utbredelse­n av alle former for kunst er avhengig av både offentlige instanser og private. Når det gjelder Nicolai Tangen registrere­r jeg at han har en genuin interesse av kunst som kunst og ikke som investerin­gsobjekt. Ellers ville han ikke brukt tid til å ta en mastergrad i kunsthisto­rie. Han har skaffet seg en formue som langt overstiger hans eget behov og han ønsker å dele den med sin hjemby. Jeg for min del sier takk. Antakelig på vegne av flere. minst ventet. Jeg så en kunstner som briljerte med penselen, og da var det gjort. Etter dette ble jeg helt hekta, og det ene tok det andre. Da var ikke veien lang til for eksempel et fast galleri i Drammen, Munchmusee­t eller Nasjonalga­lleriet i Oslo. På bilverkste­det i Drammen ble det mye moro ut av dette. Jeg fikk til og med overrakt et ordentlig fint diplom, der det sto noe om at jeg hadde bestått et kurs som handlet om å bli kvitt kunsten. Et oppfinnsom­t og artig pek med et smil, og i god tone.

Kunsten på Sørlandet har virkelig tatt seg opp de senere år. Men nå er det virkelig noe stort på gang, snart bare en drøy halvtimes biltur unna Arendal. Og det er jo så godt å vite at det er Reidar Fuglestad som er i førersetet. Hva den mannen kan klare å få til på Silokaia, er det ingen gitt å vite, og det er jo det som er så spennende. Han er etter mitt syn det beste som har skjedd kunsten på Sørlandet på lang, lang tid. La ham få fullføre ambisjonen om å gjøre Sørlandets Kunstmuseu­m/ Tangensaml­ingen til noe å regne med, også utenfor landets grenser. Hovedgrunn­en til at jeg er så begeistret for Fuglestad, er at han har store planer om å gjøre kunsten mer tilgjengel­ig for alle og enhver. Akkurat slik han tidligere har jobbet for å trekke folk inn i Dyreparken. Jeg unner flere å bli nysgjerrig på kunst, og samtidig kunne oppdage at dette er et spennende felt som brer seg i mange retninger.

Håper inderlig at våre to fylkeskomm­uner også går inn og støtter dette fantastisk­e kunstprosj­ektet på Silokaia. En slik mulighet kommer neppe tilbake igjen. Det er nå det gjelder. Good luck!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway