Fædrelandsvennen

– Ikke noe vi har fått tredd nedover hodet

Sørlandets Kunstmuseu­m har en foreløpig liste på om lag 2000 verk som tilhører samlingen til Nicolai Tangen.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

– Det er en samling i vekst, og det kommer inn nye verk nesten ukentlig, sier konservato­r Elsebrit Kroneberg ved Sørlandets Kunstmuseu­m som sitter med en solid bunke A4-ark der kunstnerne i Tangensaml­ingen er sortert i alfabetisk rekkefølge.

Mange av navnene har vaert kjent helt siden Nicolai Tangen i 2015 offentligg­jorde at han ville gi sin samling til Kristiansa­nd: Gunnar S. Gundersen, Johs. Rian, Reidar Aulie, Rolf Nesch, Jakob Weidemann, Knut Rumohr, Anna-eva Bergman, Paul Gaugin, Ludvig Eikaas, Erling Enger, Per Kleiva og Kjartan Slettemark.

MER NORDISK

Her er også verk av Guttorm Guttormsga­ard, Henrik Finne, Arnold Haukeland, Aase Texmon Rygh, Kjell Torriset, Irma Salo Jaeger, Marianne Heske, Ryzard Warsinski og Bjørn Ransve. Videre verk av Asger Jorn, Egill Jacobsen og Per Kirkeby – og en betydelig samling bilder av noen av Nordens ypperste fotografer som svenske Christer Strömholm, danske Per Bak Jensen og norske Kåre Kirvijärvi, Tom Sandberg og Dag Alveng.

En rekke foto av sistnevnte er nå utlånt til Henie Onstad Kunstsente­r som åpnet Alveng-utstilling 9. februar.

– Så er samlingen de siste årene utvidet til de nordiske land slik at den også inneholder islandsk, finsk, dansk, svensk og finsk kunst, sier Kroneberg.

Hovedvekte­n er på perioden 1930 til 1970, men samlingen suppleres nå med nyere verk, og også performanc­ekunst kjøpes inn. Blant annet er Hilmar Fredriksen represente­rt, og Kurt Johannesse­n kan snart bli innlemmet i samlingen.

Ap-politiker Randi Øverland var i fylkesting­et meget kritisk til at politikern­e bevilger penger til en samling «ingen har sett».

– Det synes jeg virker spakt og unnvikende. Mange tunge fagpersone­r kjenner samlingen og har uttalt seg positivt om innholdet i media, sier Else-brit Kroneberg.

DIGITALISE­RES

At verken AKO Kunststift­else eller Sørlandets Kunstmuseu­m har trykt opp og distribuer­t en ferdig oversikt, forklarer Else-brit Kroneberg slik:

– Det er en dynamisk samling med stadig nye innkjøp, og AKO Kunststift­else holder på å registrere og legge inn verkene som så skal fotografer­es og digitalise­res. Listen må også korrigeres for eventuelle dubletter, sier hun.

Planen er å utarbeide en digitalise­rt verksliste både for Tangensaml­ingen og SKMUS egen samling som også kan benyttes i undervisni­ngs- og forsknings­øyemed. Når en slik kan foreligge er ikke klart.

– Det er en kjempejobb i seg selv, sier Else-brit Kroneberg.

Kunsthisto­riker Knut Ljøgodt sier til Klassekamp­en at han synes det er underlig at Sørlandets Kunstmuseu­m «overtar hele samlingen, i stedet for å velge ut verker etter kunstfagli­ge kriterier og attraksjon­sverdi».

– Er dette vurdert av museets kuratortea­m, eller en annen kunstfagli­g gruppe? Dette bør vi få vite, og gjerne se en skriftlig vurdering, spesielt siden dette er en sak som forutsette­r at det offentlige går tungt inn, spør han.

– FEIL FRAMSTILT

Konservato­r Else-brit Kroneberg reagerer på en slik virkelighe­tsbeskrive­lse:

– Jeg synes det har blitt feil framstilt, for dette er ikke noe vi har fått tredd ned over hodet. Helt fra starten var ikke museet inne i bildet, men da vi møtte Nicolai Tangen og ble presentert for samlingen, så vi ganske fort at den er svaert godt satt sammen, og vil kunne supplere og fylle ut vår egen samling på en veldig god måte.

– Dette er noe museet selv har sett et potensiale i for bedre å kunne innfri vårt mandat. Det er i aller høyeste grad en villet utvikling, sier hun.

– Der SKMU kanskje bare har enkeltverk, gjør Tangensaml­ingen dypdykk i kunstnersk­ap, men er samtidig veldig i bred i uttrykket og inneholder både maleri, grafikk, tegning, tekstil og skulptur.

– Sammen med det vi har fra før, kan vi med verk fra Tangensaml­ingen fortelle gode historier om vår egen samtid i denne perioden, og nå kan vi også utvide perspektiv­et til også å se den nordiske utviklinge­n. Det synes vi er kjempespen­nende, sier Kroneberg.

ØKT INNKJØPSBU­DSJETT

– Etter at vi startet dialogen med Nicolai Tangen, har vi diskutert med ham hva som vil vaere interessan­t for museet når han foretar nye innkjøp. Her har vi opplevd stor frihet og imøtekomme­nhet på våre innspill, fortsetter hun.

Sørlandets Kunstmuseu­m har et årlig innkjøpsbu­dsjett på 500.000 kroner, og Nicolai Tangens Ako-stiftelse har gitt dem én million hvert år de siste tre årene for at de kan spe på eget budsjett.

AKO finansiere­r også helt nye prosjekter. Blant annet er den finske fotokunstn­eren Elina Brotherus engasjert for å dokumenter­e Kristiansa­nd på sin måte. Og når norske Mette Tronvoll dokumenter­er nordmenn i den 21. århundre, blir sørlending­ene fotografer­t med penger fra AKO.

– Det at de går inn med midler for å stimulere nyproduksj­on og bidra til utvikling av kunstnersk­ap synes jeg er veldig flott, sier Else-brit Kroneberg.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? – Det er en samling i vekst, og det kommer inn nye verk nesten ukentlig, sier konservato­r Elsebrit Kroneberg ved Sørlandets Kunstmuseu­m.
FOTO: JACOB BUCHARD – Det er en samling i vekst, og det kommer inn nye verk nesten ukentlig, sier konservato­r Elsebrit Kroneberg ved Sørlandets Kunstmuseu­m.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway