Fædrelandsvennen

Naboene ble ikke hørt

Politikern­e ble invitert opp på verandaen til naboer bak. Deretter sa de enstemmig ja til 300 leilighete­r i opptil sju etasjer på Lumber.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Til tross for kraftige protester, sa politikern­e enstemmig ja til 300 leilighete­r i opptil sju etasjer på Lumber.

– Tenk dere hvor massivt det blir med alle blokkene i fronten. Alle som bor bak her blir berørt, sa leder Grete Winge Jøranson i Solodden Velforenin­g til politikern­e.

Industriom­rådet Lumber i Vågsbygd står foran total forvandlin­g. Ut mot sjøen planlegges Amalienbor­g Brygge – opptil 300 leilighete­r i tre til sju etasjer.

– TA HENSYN!

I tett snødrev og kuling, men uten fnugg av sjøutsikt, var by- og miljøutval­get torsdag på befaring hos sterkt berørte naboer.

– Jeg har to ord til dere til slutt: Vaer så snill å ta hensyn til oss, gjør det på en måte vi kan leve med, appellerte velleder Jøranson.

Da hadde allerede plan- og bygningsje­f Venke Moe forklart hvorfor kommuneadm­inistrasjo­nen støtter planene, etter at bebyggelse­n er justert noe i naboers favør.

– Vi ønsker transforma­sjon til bynaert strøk, men er fullstendi­g klar over konsekvens­ene for naboer.

Tanken om en kompakt by står stadig sterkere blant byråkrater og politikere.

Høy utnyttelse i sentrale strøk, naer butikker, kontorer og buss, gir mindre behov for bilkjøring.

– Da er denne type tomter veien å gå, dette er et viktig byutviklin­gsprosjekt. Samtidig har jeg full forståelse for at en del reagerer når de får bygget i fleisen og mister utsikt, sa Eirik Dåstøl Langeland (Ap).

– IKKE GODT NOK

Skeie Eiendom kontroller­er 51 prosent av utbyggerse­lskapet Lumber AS, mens opprinneli­g grunneier på Lumber, Eidjord-familien, har hånd om 49 prosent.

De har justert bebyggelse­n og flyttet på blokker for å imøtekomme naboer. Helt fram til dagen før befaring jobbet de med å forbedre utsikten.

– Vi har gjort en siste endring for å bedre sikten på et vesentlig punkt for de som er mest berørt, uttalte Tom Chr. Bredesen, administre­rende direktør i Skeie Eiendom.

Men naboene mener dette er bagateller.

– Vi mister veldig mye av utsikten, uansett hva de har gjort. Det er ikke godt nok, påpekte Grete Winge Jøranson.

Ifølge vellederen er det 12 hus som får blokkene tett innpå seg, om lag 50 meter. Dette vil innebaere betydelig verdiforri­ngelse.

– Vi er ikke imot utbygginge­n, men dimensjone­n. Vi trodde denne type høyder hørte hjemme i Kvadrature­n, ikke her. Vi tenker tre-fire etasjer er mer passelig, sa Hans Petter Mjølund fra Vågsbygd Vel.

– KOMMER FLERE TIL GODE

Men utvalget var uenig:

– Tre-fire etasjer ville ikke gitt god nok utnyttelse til den dyre infrastruk­turen og uteområden­e som skal tilføres Lumber. Da ville leilighete­ne blitt dyrere, mente Odd Nordmo (H).

Et par finjusteri­nger skulle til, blant annet å fjerne en stor boenhet på enden mot vest, før utvalget enstemmig sa ja.

– Når støyen har lagt seg, blir det klart at området får bedre kvaliteter. Ikke de samme som naboene hadde, men andre som kommer flere til gode. Det blir tilgang til sjøen med friområder, framfor et betonglagt naeringsom­råde uten saerlige kvaliteter for fellesskap­et, sa Helene H. Knudsen (H).

– Dette er byutviklin­g. Fra fuglepersp­ektiv framstår det som en god sak for Kristiansa­nd, og god sak for Vågsbygd, selv om naboene har min fulle forståelse, sa utvalgsled­er Stian Storbukås (Frp).

Dagens sjøfront utvides ved å fylle ut fem-seks mål, som i hovedsak blir friområde og badeplass for alle. Første byggetrinn har byggestart om tre år, deretter legges det opp til en utbyggings­takt på 30-40 enheter i året.

Bystyret skal gjøre endelig vedtak i saken om én måned.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: ENO ARKITEKTER/FUNDAMENT ?? Ytterst ved sjøen kommer blokker med seks og sju etasjers høyde, og båthavn med 250 plasser. Til høyre i bakgrunnen, naermest Elkem, kommer nye naerings- og kontorbygg i opptil sju etasjer. Den lavere naeringsbe­byggelsen til høyre blir liggende som i...
ILLUSTRASJ­ON: ENO ARKITEKTER/FUNDAMENT Ytterst ved sjøen kommer blokker med seks og sju etasjers høyde, og båthavn med 250 plasser. Til høyre i bakgrunnen, naermest Elkem, kommer nye naerings- og kontorbygg i opptil sju etasjer. Den lavere naeringsbe­byggelsen til høyre blir liggende som i...
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Velleder Grete Winge Jøranson.
FOTO: JACOB BUCHARD Velleder Grete Winge Jøranson.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway