Fædrelandsvennen

Renses for første gang på hundre år

Altermaler­iet i Kristiansa­nd domkirke får nå en real overhaling.

- TEKST: MARIE N. KALVEHAGEN marie.kalvehagen@fvn.no

– Overflaten til maleriet er veldig skittent. Støv og smuss kan tiltrekke mikroorgan­ismer som på sikt kan bryte ned malingso- verflaten, sier malerikons­ervator Nina Kjølsen Jernaes fra Norsk institutt for kulturminn­eforskning (NIKU).

Det er Sørlandets kunstmuseu­m (SKMU) som har fått renseoppdr­aget av domkirken. NIKU er leid inn av SKMU for å delta på forprøvene i forkant av rensingen av det over 132 år gamle altermaler­iet malt av Eilif Peterssen.

For rensing av et altermaler­i er ingen enkel sak. Alle kunstverk har sin egen historie og vaert eksponert for ulik behandling, og rensingen må derfor utføres svaert varsomt. Her kommer konservato­rens utdanning til nytte.

– Arbeidet med domkirkens altermaler­i ventes å ta naermere to måneder, og koste langt over 150.000 kroner.

MANGLER PENGER

Men domkirken har imidlertid ikke mer enn 150.00 kroner satt av til arbeidet. Dersom ingen andre spytter inn, er planen at malerikons­ervator fra SKMU, Mariana Teneva Koeva, skal gjøre resten av jobben alene.

– Det er ikke nok penger til å beholde Nina fra NIKU her mer enn et par dager. Det er ikke vanlig å arbeide alene med malerier på størrelse med denne. Ettersom vi jobber med stillas handler det i stor grad om sikkerhet, sier Koeva fra SKMU.

Nå håper de at flere vil sponse domkirken så NIKU kan fortsette sammen med SKMU.

– Det kreves et stort apparat med konserveri­ng av kirkekunst, og det er nok nødvendig med ytterlige 100.000 kroner for å beholde begge. Er vi to er det både tryggere og vil gå fortere, sier Koeva videre.

– Hver farge reagerer forskjelli­g på midlene vi bruker til å rense, så det kreves at man ikke arbeider på for store områder av gangen. I tillegg er maleriet nesten seks meter høyt, så det er klart dette vil ta tid, sier Jernaes.

Malerikons­ervatorene presiserer viktighete­n av å bevare den kunsten man allerede har.

VIKTIG ARBEID

Motivet på altermaler­iet er Jesus sitt møte med de to disiplene i Emmaus etter sin gjenoppsta­ndelse.

– Vi er svaert stolt av maleriet her i domkirken. Maleriet sto egentlig ferdig i 1885, men det kom ikke hit før i 1886. Det hevdes at Peterssen var så stolt og betatt av sitt eget maleri at han ønsket å ha det hengende en stund i sitt eget atelier før han sendte det bort, sier daglig leder i domkirken, Liv Godtfredse­n.

Godtfredse­n påpeker at altermaler­iet sist ble tatt ned i 1959 da taket i kirken skulle sandblåses.

– Vi finner enda små sandkorn på maleriet. Men det er ikke det eneste, under bronsemali­ngen på bilderamme­n ligger det bladgull som de tydeligvis har malt over, sier Koeva.

Bladgull har vaert i bruk siden antikken, og blir framstilt av legeringer med høyt gullinnhol­d. Men som med alt annet skifter også trender.

– Jeg kan ikke forstå at de gjorde det, bladgull er jo mye finere enn bronsemali­ng, sier en oppgitt daglig leder.

Konserveri­ng av det vi allerede har er like viktig som det å bygge opp nye samlinger.

NINA KJØLSEN JERNAES, malerikons­ervator fra Norsk institutt for kulturminn­eforskning (NIKU)

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ??
FOTO: JACOB BUCHARD
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Det kreves et stillas for å få renset det over seks meter høye altermaler­iet i domkirken.
FOTO: JACOB BUCHARD Det kreves et stillas for å få renset det over seks meter høye altermaler­iet i domkirken.
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Fra venstre: Malerikons­ervator Nina Kjølsen Jernaes fra Norsk institutt for kulturminn­eforskning (NIKU), daglig leder i domkirken, Liv Godtfredse­n og Inger Britt Vinje fra kirkens kunstavdel­ing.
FOTO: JACOB BUCHARD Fra venstre: Malerikons­ervator Nina Kjølsen Jernaes fra Norsk institutt for kulturminn­eforskning (NIKU), daglig leder i domkirken, Liv Godtfredse­n og Inger Britt Vinje fra kirkens kunstavdel­ing.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? En liten svamp er redskapet ekspertene bruker mest.
FOTO: JACOB BUCHARD En liten svamp er redskapet ekspertene bruker mest.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Malerikons­ervator Nina Kjølsen Jernaes fra Norsk institutt for kulturminn­eforskning (NIKU) og malerikons­ervator fra SKMU, Mariana Teneva Koeva, arbeider sammen for å få en bedre forståelse av hva som kreves for å få renset altermaler­iet skikkelig.
FOTO: JACOB BUCHARD Malerikons­ervator Nina Kjølsen Jernaes fra Norsk institutt for kulturminn­eforskning (NIKU) og malerikons­ervator fra SKMU, Mariana Teneva Koeva, arbeider sammen for å få en bedre forståelse av hva som kreves for å få renset altermaler­iet skikkelig.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Malerikons­ervator Nina Kjølsen Jernaes fra Norsk institutt for kulturminn­eforskning (NIKU) i arbeid. Det brukes mange forskjelli­ge redskaper for å få renset altermaler­iet.
FOTO: JACOB BUCHARD Malerikons­ervator Nina Kjølsen Jernaes fra Norsk institutt for kulturminn­eforskning (NIKU) i arbeid. Det brukes mange forskjelli­ge redskaper for å få renset altermaler­iet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway