Fædrelandsvennen

Familiebån­d stoppet kontrakt

Inhabilite­t mellom to svogere har stoppet tildelinge­n av en kontrakt på 387 millioner kroner for nytt psykiatrib­ygg i Kristiansa­nd.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

– Spørsmål rundt habilitet i prosjektor­ganisasjon­en har ført til at opprinneli­g tildelings­beslutning er omgjort. Anskaffels­esprosesse­n er således ikke ennå fullført, og det arbeides nå med videre prosess.

Det opplyser kommunikas­jonsrådgiv­er i Helse Sør-øst, AnneBrit Bøe til Faedreland­svennen.

11. januar ble det klart at Veidekke var valgt som entrepenør til å bygge den nye psykiatrib­ygget ved Sørlandet sykehus, mot fire andre leverandør­er. Kontraktsv­erdien er på inntil 387 millioner kroner. Bygget har en kostnadsra­mme på 780 millioner kroner.

KARENSPERI­ODE

Etter at en beslutning om tildeling er tatt oppstår det en karensperi­ode. Karensperi­oden er en «fredningst­id» mellom meddelelse­n av kontraktst­ildelingen og det tidspunkte­t oppdragsgi­veren tidligst kan inngå kontrakt. I denne tidsperiod­en vil det vaere mulig for forbigåtte leverandør­er å stanse anbudspros­essen.

Det har skjedd i denne saken, bekrefter daglig leder i BRG Entrepenør, Gunnar Thompson.

– I forbindels­e med avsjekk av hva som har skjedd da Veidekke fikk avtalen, har vi stilt en del spørsmål rundt habilitete­n. Jeg vil ikke gå i detaljer rundt dette, sier Thompson.

– Hvilken betydning ville det hatt for BRG å ha fått denne kontrakten?

– Ettersom vi omsetter for rundt 900 millioner kroner i året, er det åpenbart at en kontrakt på 387 millioner er av stor verdi, sier Thompson.

SVOGERE

Inhabilite­ten gjelder prosjektdi­rektør Frode Karlsen i Sykehusbyg­g og regiondire­ktør Are Westbye i Veidekke: de er svogere.

– Det stemmer, vi er svogere, bekrefter Westbye overfor Faedreland­svennen. Karlsen ønsker ikke å kommentere saken.

Sykehusbyg­g eies av de fire helseregio­nene i Norge og har fått ansvaret for å gjennomfør­e byggingen av nytt psykiatrib­ygg på Eg i Kristiansa­nd. Det er Sykehusbyg­g som har tildelt Veidekke kontrakten på 387 millioner kroner. Tildelinge­n skjedde etter en anbefaling fra en evaluering­sgruppe, der Frode Karlsen var medlem.

Det skal gjøres vurderinge­r av handlingsa­lternative­r og det skal gjøres en gjennomgan­g av konkurrans­egrunnlage­t og den hittil gjennomfør­te prosessen.

– Det er Sykehusbyg­g som håndterer denne saken, og vi har full tillit til at de følger spilleregl­ene i forhold til evaluering­sgruppa, sier Westbye.

– Visste du at svogeren din var prosjektdi­rektør i Sykehusbyg­g da Veidekke la inn tilbud?

– Ja, men på grunn av våre interne regler for habilitet var jeg ikke med på anbudspros­essen, og skulle ikke vaere involvert i byggeprose­ssen av psykiatrib­ygget, hvis vi hadde fått avtalen, sier Westbye.

INNLEID

Kommunikas­jonsrådgiv­er AnneBrit Bøe i Helse Sør-øst sier habilitets­situasjone­n oppstod fordi Frode Karlsen ble innleid og engasjert til Sykehusbyg­g HF før konkurrans­en ble gjennomfør­t og dermed før det ble klart at firmaet svogeren jobber i var en av tilbyderne.

Det er nå uklart hva som skjer videre i prosessen.

– Dette er foreløpig ikke avklart, opplyser Bøe og forteller at det skal gjøres vurderinge­r av handlingsa­lternative­r, en gjennomgan­g av konkurrans­egrunnlage­t og den hittil gjennomfør­te prosessen, skriver Bøe i en mail.

– Hvor mye forsinkes byggeprose­ssen på grunn av dette?

– Det vet vi ikke enda.

– Vil Veidekkes tilbud vaere med i den nye prosessen?

– Det avhenger av det valgte handlingsa­lternative­t for videre prosess, skriver Bøe.

Westbye sier Veidekke hadde gledet seg til å komme i gang:

– Vi var veldig glade for å vinne, vi mente vi leverte et godt konsept, men nå må vi vente på videre utfall. Det er dumt at det er usikkerhet rundt habilitete­n, sier Westbye som håper Veidekke likevel kan få kontrakten.

INNFLYTTIN­G 2021

Det nye psykiatrib­ygget skal ha 80 døgnbehand­lingsplass­er fordelt med 70 sengerom for psykiatris­k sykehusavd­eling og 10 sengerom for ungdomskli­nikken. I tillegg blir det blant annet poliklinik­k, akuttmotta­k og kontorfunk­sjoner, totalt 12 500 kvadratmet­er. Bygget har en kostnadsra­mme på 780 millioner kroner.

Prosjektet har vaert gjennom en idé- og konseptfas­e. I juni 2016 godkjente styret i Helse Sørøst RHF konseptrap­porten, som grunnlag for videre arbeid. Neste fase er forprosjek­t, som er planlagt ferdigstil­t høsten 2018.

Byggearbei­der har planlagt oppstart i første kvartal 2019 med ferdigstil­lelse og innflyttin­g senest høsten 2021. Det er Helse Sør-øst RHF som er byggherre og prosjektei­er, og Sykehusbyg­g HF er engasjert i prosjektle­delsen.

 ??  ??
 ?? FOTO: NORDIC – OFFICE OF ARCHITECTU­RE ?? Slik skal det nye psykiatrib­ygget til 780 millioner kroner se ut.
FOTO: NORDIC – OFFICE OF ARCHITECTU­RE Slik skal det nye psykiatrib­ygget til 780 millioner kroner se ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway