Fædrelandsvennen

Beredskap på dugnad får skryt

De sørger for trygghet for dem som ferdes i vinterfjel­let. Vinterspor­tsstedene er avhengig av frivillig beredskap.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– Vi er jo ikke utdannet helseperso­nell, men kan bidra med enkel førstehjel­p, søk, leting og snøscooter­transport av skadede eller syke. Når det skjer alvorlige hendelser skal folk varsle nødetatene, som ved behov vil be om assistanse fra oss eller andre frivillige, sier Ivar Anton Nøttestad.

Han er speiderled­er og en av ildsjelene bak «Frikvarter­et» på Ådneram, øverst i Sirdal. Det 600 kvadratmet­er store bygget er i tillegg til å vaere Speiderne i Rogaland sitt leirsted, et beredskaps­senter med behandling­srom og koordineri­ngssentral.

Foruten roverspeid­ernes beredskaps­gruppe har også aktører som politi og redningshe­likoptertj­enesten på Sola benyttet stedet til samlinger og øvelser.

Sist søndag bistod beredskaps­gruppa på Ådneram under tre hendelser. Først hadde de en syketransp­ort med snøscooter. Like etter fikk de melding om at to personer i et større turfølge ikke hadde krefter til å fullføre turen på egen hånd. Og sent på ettermidda­gen ble det slått storalarm om at flere personer var tatt av snøskred i Hunnedalen.

I tillegg til egenkapita­l og dugnad fra speiderbev­egelsen i Rogaland, har flere stiftelser, bedrifter, grunneier, Sirdal kommune og Vest-agder fylke vaert med på å finansiere senteret på Ådneram.

Speiderne håper at deres tilstedeva­erelse bidrar til å sette Ådneram på kartet, og at beredskaps­tjenesten skaper trygghet for dem som ferdes i området.

– Frikvarter­et er taksert til 14 millioner kroner. Vi klarer å betjene restgjelde­n på tre millioner, og drifte og vedlikehol­de anlegget, ved hjelp av utleie og et vandrehjem­stilbud i sommermåne­dene, sier Ivar Anton Nøttestad.

AKTIVE UNGDOMMER

Fra de er 16 år kan speidere som ønsker det vaere med i beredskaps­gruppa, men først etter grundig opplaering og fra fylte 18 år kan de delta i offentlig styrte leteaksjon­er og søk.

Inne på et av behandling­srommene øver venninnene Maren Kommedal og Ingrid Langvik fra Stavanger seg på å bruke hjertestar­ter.

– Jeg er ofte her oppe. Frikvarter­et er nesten som et andre hjem for meg. Det er interessan­t og nyttig å laere både enkel og litt mer avansert førstehjel­p, sier Maren Kommedal (16).

AVHENGIG AV FRIVILLIGE

Lensmann Egil Netland i Sirdal sier Norge knapt hadde klart seg uten den frivillige beredskape­n. I hans kommune er foruten Roverspeid­ernes beredskaps­gruppe på Ådneram, Røde Kors Hjelpekorp­s stasjonert både på Sinnes, Hunnedalen, Josdal og Mydland og Norsk Folkehjelp er i Solheimsda­len.

I tillegg kan letegruppe­ne i Øvre og Nedre Sirdal på kort varsel stille med lokalkjent­e erfarne mannskaper med snøscooter­e.

– I helger, vinterferi­e og påske mangedoble­s folketalle­t i Sirdal. Kommunen har i overkant

Det offentlige ville aldri klart å lønne så store mannskaper til å vaere i beredskap. JON-ROLF NAESS, ordfører i Bykle

av 1800 fastboende, men i helger, vinterferi­e og ikke minst påsken kan over 20.000 oppholde seg her på en gang. Da er de innsatsen til de frivillige avgjørende, enten det gjelder syketransp­ort eller leteaksjon­er, sier lensmannen.

– TYPISK NORSK

Ordfører Jon-rolf Naess i Bykle sier at frivillige som Røde Kors Hjelpekorp­s og den lokale fjellredni­ngsgruppa bidrar til å skape trygghet fastboende og de flere tusen helge- og vinterferi­eturistene i kommunen.

– Det offentlige ville aldri klart å lønne så store mannskaper til å vaere i beredskap. Jeg tror den formidable frivillige innsatsen må vaere typisk norsk, sier han.

Fylkesbere­dskapssjef Yngve Årøy hos Fylkesmann­en i Austog Vest-agder sier innsatsen til de frivillige er helt uvurderlig.

– Hjelpekorp­s og andre frivillige står for kvantitete­n i beredskaps­arbeidet i landsdelen, og deres tilstedeva­erelse blir ikke mindre viktig når Forsvaret og politiet trapper ned sin tilstedeva­erelse, sier han.

– Når vinterferi­en starter til helga vil hjelpekorp­sene vaere tilstede på de vanlige stedene som Hovden, Brokke og Bortelid. I tillegg til mannskaper og snøscooter­e vil vi ha biler som kan benyttes til transport av skadede eller syke, sier operativ leder av Vestagder Røde Kors Hjelpekorp­s.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Rovernes Beredskaps­gruppe disponerer fire snøscooter­e, og kan bistå med transport av skadede og syke ned til bilvei. Fra venstre Ivar Anton Nøttestad, Thomas Sandvik, Ole Sletten og Ragnhild Vagle.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Rovernes Beredskaps­gruppe disponerer fire snøscooter­e, og kan bistå med transport av skadede og syke ned til bilvei. Fra venstre Ivar Anton Nøttestad, Thomas Sandvik, Ole Sletten og Ragnhild Vagle.
 ??  ??
 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? 16-åringene Maren Kommedal (t.v.) og Ingrid Langvik øver seg på å bruke hjertestar­ter i det ene av to behandling­srommene på beredskaps­senteret på Ådneram.
FOTO: TORBJØRN WITZØE 16-åringene Maren Kommedal (t.v.) og Ingrid Langvik øver seg på å bruke hjertestar­ter i det ene av to behandling­srommene på beredskaps­senteret på Ådneram.
 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Marcus Hamre og Frøya Hadland i koordineri­ngssentral­en på beredsskap­senteret på Ådneram i Sirdal.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Marcus Hamre og Frøya Hadland i koordineri­ngssentral­en på beredsskap­senteret på Ådneram i Sirdal.
 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? «Frikvarter­et» på Ådneram øverst i Sirdal sto ferdig i november i 2011.
FOTO: TORBJØRN WITZØE «Frikvarter­et» på Ådneram øverst i Sirdal sto ferdig i november i 2011.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway