Fædrelandsvennen

Til afp sier jeg som Obelix: Ja takk, du vet jeg sier aldri nei takk.

Rune Øidne Reinertsen, naeringsli­vsjournali­st

- RUNE ØIDNE REINERTSEN NAERINGSLI­VSJOURNALI­ST rune.o.reinertsen@fvn.no - 905 23 820

Det lønner seg ikke å dø, er konklusjon­en jeg har grublet meg fram til. For etter at jeg krysset av på et Nav-skjema i fjor sommer, litt før jeg rundet 62 år, har jeg fått tidligpens­jon hver eneste måned, selv om jeg planlegger å fortsette å skrive i avisen til 14. september 2022. Holder jeg ut på denne jord like lenge som den gjennomsni­ttlige, mannlige 1955-modell antas å gjøre, kan jeg innkassere minst én million kroner mer enn om jeg ikke hadde vaert omfattet av afp-ordningen. Skulle jeg mot formodning vise meg som seigere enn snittet (har aldri røykt), vanker det utholdenhe­tsbonus; ytelsen er livsvarig.

Da avtalefest­et pensjon, afp, så dagens lys i 1988, var det for å hjelpe sliterne i arbeidsliv­et til en verdig overgang til tidlig pensjonist­tilvaerels­e. Målgruppen­e var typisk skiftarbei­dende mennesker i industrien, renholdsbr­ansjen, transports­ektoren og helsevesen­et, og ordningen gjaldt kun for de som faktisk sluttet å jobbe. I dag, i privat sektor, har afp est ut til å favne alt fra ingeniører og bankfunksj­onaerer til mediefolk som meg selv. De 780.000 menneskene som tilhører afp-adelen fordi deres 10.200 arbeidsgiv­ere er tilsluttet ordningen, kan altså velge å ta ut tidligpens­jon fra fylte 62, selv om de fortsetter å jobbe. Og mens de virkelige sliterne gjerne havner på uføretrygd, er afp langt på vei blitt et nedbemanni­ngsverktøy for arbeidsgiv­ere.

Selv står jeg fram som ikke-sliter. Jeg trives med jobben og plages bare av musearm av og til. Husker jeg å variere høyden på pulten min, unngås problemet. Men når det gjelder afp, sier jeg likevel som Obelix: «Ja takk, du vet jeg sier aldri nei takk».

Midt i mars begynner årets sentrale tarifforha­ndlinger. Hovedoppgj­ør denne gangen. Om det blir forbundsvi­st eller samordnet, bestemmes på LOS representa­ntskapsmøt­e 27. februar. I alle tilfeller kommer afp-endringer til å stå sentralt når alvoret setter inn. Partene er godt kjent med utgangspun­ktet. 7. desember i fjor kom nemlig deres felles afp-evaluering­srapport, programmer­t allerede i 2008.

Da rapporten ble lagt fram, var motpolene enige om noe, for én gangs skyld: Afp-ordningen er vellykket i den forstand at den bidrar til å holde folk lenger i jobb. (Diverse annet så de ulikt på.)

Det er der jeg sliter med logikken. Jeg står ikke lenger i jobb fordi jeg får afp inn på lavrenteko­nto hver måned. Tvert i mot: Hadde jeg ønsket å slutte ved 62, hadde tidligpens­jonen hjulpet meg til å kunne gjøre det. At pensjonsre­formen i privat sektor i 2011 virker etter hensikten og bidrar til å holde folk lenger i arbeidsliv­et, er nok riktig. Men hvordan afp-elementet trekker i samme retning for oss ikke-slitere, skjønner jeg ikke.

Det betyr ikke at ordningen bør avvikles. Den må bare gjøres mer målrettet. Å koble den tettere til folketrygd og stadig mer utbredte innskuddsp­ensjonsord­ninger, er én tanke. (Apropos: Når tiden kommer, vil mange bli ubehagelig overrasket over hvor mager innskuddsp­ensjonen deres er.) En annen tanke, først fremmet av forsker Knut Røed ved Frischsent­eret, er å «tariffere» innbetalin­gen fra arbeidsgiv­er og stat - for tiden fordelt med henholdsvi­s to tredeler og én tredel. Røed ser for seg at bedrifter i bransjer med tung arbeidsbel­astning, typisk renhold og fysisk krevende skiftarbei­d, må betale mer inn enn eksempelvi­s en mediebedri­ft eller bank.

Om noe sånt lar seg gjøre, vil vise seg. For mens LO aldri har klart å få gjennomsla­g for å innlemme pensjonsor­dninger i tariffavta­ler med NHO, er faktisk afp omfattet av avtaleverk­et de to imellom. Følgelig vil LOS medlemsfor­bund og NHOS medlemsbed­rifter følge nøye med på hva deres respektive forhandler­e finner på. Store, tunge grupper på arbeidstak­ersiden kommer til å vokte eksisteren­de rettighete­r som løver, mens arbeidsgiv­erne vil vaere opptatt av at en ordning som allerede er i overkant dyr, ikke skal koste enda mer.

At «afp-fellene» skal fjernes, blir nok enklere å få til. De dreier seg om folk som mister afp-rettighete­r på tampen av arbeidsliv­et fordi de blir syke, mister jobben eller bytter arbeidsgiv­er til en som ikke er omfattet av afp. Slikt lar seg løse. At det ofte er dårlig samsvar mellom det arbeidsgiv­ere betaler inn til ordningen, og det deres ansatte henter ut etter fylte 62, er en hardere nøtt.

Men tilbake til evaluering­srapporten fra desember. Blant kommentare­ne fra Lo-leder HansChrist­ian Gabrielsen var at «Evaluering­en viser at afp-ordningen er med på å løfte pensjonsni­vået til mange kvinner over den magiske grensen som gjør at de også kan førtidspen­sjonere seg hvis de har et behov for det».

Det har han nok rett i, den gode Gabrielsen. Der virker dagens afp-ordning etter hensikten. Ikke minst gjelder det på Sørlandet, hvor mange kvinner har svak pensjonsop­ptjening etter perioder hjemme og/ eller med deltidsjob­bing. Det minner meg om et innspill fra advokat Tove K. Westbye for ikke lenge siden. Det kom under en kveldskonf­eranse på UIA, saerlig beregnet på unge kvinner som står foran avgjørende valg - kvinner som kanskje vil oppleve samlivsbru­dd senere i livet, men som ikke tok den ubehagelig­e, men nødvendige praten med partneren da de var unge, forelskede og skulle stifte felles bo:

«Da Kari først var hjemmevaer­ende, og deretter jobbet deltid med svak pensjonsop­ptjening og ditto karriereut­vikling som resultat, kunne Knut ha kompensert ved å betale en privat pensjonsfo­rsikring for henne», mente advokat Westbye.

Det er et av de mest vettuge pensjonsrå­dene jeg har hørt på år og dag.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway