Fædrelandsvennen

Over og ut for Netanyahu?

Benjamin Netanyahu kan bli felt av en korrupsjon­stiltale. Dessverre er det liten grunn til å tro at det vil føre til en mer kompromiss­villig regjering.

-

Netanyahu har vaert en mester i politisk overlevels­e. I den jødiske statens historie er det bare landsfader David Ben Gurion som har sittet lenger ved makten. Dette skyldes ikke at «Bibi» er spesielt populaer. Blant motstander­ne på venstresid­en er han foraktet. Og blant hans støttespil­lere på høyresiden er det en utbredt følelse at man ikke kan stole på ham. Til gjengjeld har statsminis­teren vaert en mester i å utmanøvrer­e politiske konkurrent­er, både i eget parti og opposisjon­en. Også i dag er det svaert få som anses som reelle arvtakere.

men den dagen en annen tar over, kan nå vaere i ferd med å naerme seg. I lang tid har politiet etterforsk­et statsminis­teren for korrupsjon. Og denne uka ba politiet statsadvok­aten om å ta ut tiltale. Netanyahu anklages for å ha tatt

imot bestikkels­er til en verdi av over 2,2 millioner kroner fra blant annet en Hollywood-produsent. Og for å ha forhandlet med en avisutgive­r i et forsøk på å kneble en kritisk avis.

Anklagene er svaert alvorlige. Og det store spørsmålet i Israel er om «Bibi» må gå av hvis statsadvok­aten velger å reise tiltale. All sunn fornuft i et parlamenta­risk demokrati tilsier at han bør trekke seg. Og som opposisjon­sleder krevde Netanyahu at davaerende statsminis­ter Ehud Olmert måtte tre tilbake da han ble etterforsk­et for korrupsjon. Men nå nekter Netanyahu både for innholdet i anklagene og å gå av.

selv om «bibi» må gi seg som statsminis­ter, er det dessverre liten grunn til optimisme for alle som håper på en fredsløsni­ng med palestiner­ne. Israelske velgere har over tid beveget seg mot høyre. Det samme har de politiske partiene. Blant annet har Arbeiderpa­rtiets nye leder signaliser­t større vilje til å tale bosetterne­s sak i eventuelle fredsforha­ndlinger med palestiner­ne. I tillegg har president Donald Trump lagt seg tett inntil den israelske høyresiden. Med den konsekvens at få tror han vil vaere interesser­t i å presse Israel, noe som vil vaere helt avgjørende for at en fredsavtal­e kan inngås.

En tostatsløs­ning ser stadig mindre realistisk ut.

En tostatsløs­ning ser stadig mindre realistisk ut.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Politiet anbefaler at det reise tiltale mot den israelske statsminis­teren Benjamin Netanyahu.
FOTO: NTB SCANPIX Politiet anbefaler at det reise tiltale mot den israelske statsminis­teren Benjamin Netanyahu.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway