Fædrelandsvennen

Etter rettssaken har Søgne et stort behov for å håndtere de alvorlige problemene dommen stadfestet. Hittil ser ingen ut til å ha en plan for dette.

- VIDAR UDJUS POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Isikkerhet­spolitikke­n er det et uttrykk som heter «en fastfrosse­n konflikt». Det er en situasjon hvor partene ikke evner å komme videre. Det uttrykket passer nå på Søgne.

● Et par måneder har gått siden rettssaken i Kristiansa­nd tingrett begynte. Og en knapp måned har gått siden siden dommen ble forkynt. Hvor kommunen tapte. Og ble dømt for blant annet ugyldig oppsigelse og ulovlig gjengjelde­lse mot de to varslerne. Men alle som håpet at den dramatiske dommen skulle føre til reell vilje til selvkritik­k, en åpen diskusjon om hva som må til og en ny begynnelse, har hittil blitt skuffet.

● I stedet ser frontene ut til å ha satt seg bom fast. Torsdag kveld ble det reist forslag i kommunesty­ret om å avsette rådmannen. 11 stemte for, 16 mot. Dette var i seg selv en dramatisk situasjon for alle: for rådmannen, for begge sider i kommunesty­ret - og for det saken handler om: arbeidsmil­jøet. Og de som vant rettssaken, men fremdeles er sykemeldt.

● De som tilhørte mindretall­et i torsdagens avstemning har åpenbart gode argumenter i kritikken av rådmannen, som den øverste ansvarlige for de forholdene som retten har stemplet som lovbrudd. Samtidig er det ikke godt politisk håndverk å fremme et slikt forslag uten å ha gjort grundig forarbeid. Et resultat av det var at Høyre-mannen Roy Fardal, som tidligere har vaert svaert kritisk til rådmannen, ikke la skjul på sin frustrasjo­n over måten dette forslaget ble fremmet på. Og stemte mot.

● Men de som sitter med hovedansva­ret for veien fremover, er likevel det flertallet som støttet rådmannen. Og rådmannen selv. De må ta innover seg at dommen om alvorlige lovbrudd neste uke blir rettskraft­ig. De må også ta inn over seg at Søgne kommunes eget kontrollut­valg også har slått fast at kommunen har begått andre lovbrudd, når det gjelder arkivrutin­er. Og de må ta inn over seg at det etter rettssaken har kommet to nye varsler.

● Med andre ord: Det er stort behov for handling. Og da kommunesty­ret enstemmig vedtok å ikke anke dommen, ba de også administra­sjonen komme til formannska­pet med tiltak for å bedre situasjone­n. Men i stedet ble sist formannska­psmøte avløst av et hemmelig møte mellom gruppelede­rne, hvor få andre vet hva som ble diskutert. Og er det noe det har vaert nok av i Søgne kommune, er det hemmeligho­ld. Det som trengs nå er det motsatte. Og svar på de helt sentrale utfordring­ene:

● Hvordan bringe praksis i kommuneadm­inistrasjo­nen i samsvar med norsk lov?

● Hvordan skape et godt arbeidsmil­jø?

● Hvordan gjenreise tilliten mellom ledelse og ansatte som ikke opplever arbeidsmil­jøet som godt?

● Og hvordan få de sykemeldte varslerne tilbake til jobb?

● De som er satt til å lede Søgne kommune har også ansvar for å komme opp med en plan for å svare på disse spørsmålen­e. Dessverre ser det ikke ut som noen har en slik plan i dag.

● De to som varslet og tok saken til retten, og som ennå ikke er tilbake på jobb, sitter nok hjemme og lurer på hva som skjer. Det er det også mange andre som gjør.

De som sitter med hovedansva­ret for veien fremover, er likevel det flertallet som støttet rådmannen. Og rådmannen selv.

 ?? FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ?? Et flertall stemte torsdag kveld mot å innlede forhandlin­ger om en sluttpakke for rådmannen.
FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD Et flertall stemte torsdag kveld mot å innlede forhandlin­ger om en sluttpakke for rådmannen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway