Fædrelandsvennen

Sjekk skisporene hjemmefra

Torsdag installert­e Kristiansa­nd kommune GPS i løypemaski­nen, og nå kan innbyggern­e holde seg hundre prosent oppdatert på skisporene i byen.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

Dermed får innbyggern­e i Sørlandets hovedstad omsider samme tilbud som innbyggern­e i Evje og Hornnes har hatt siden 2005, og en rekke skisteder både på Sørlandet og i Norge forøvrig har hatt i en årrekke.

– Vi må følge med i tiden, og jeg tror vi må innrømme at Kristiansa­nd har hatt litt is i rubben. Men med dette håper vi å ha tatt igjen forsprange­t til de andre, humrer en ydmyk Kurt Tange Jensen, driftssjef i Kristiansa­nd Parkvesen.

– BILLIGERE ENN TRODD

Det var skientusia­st og lokalpolit­iker Petter Benestad som med hytte på Hovden også syntes at innbyggern­e i hans egen kommune skulle få anledning til å vite sikkert hvor det er oppkjørte løyper – og ikke. Dette tok han opp med Midt-agder Friluftsrå­d og parksjefen i Kristiansa­nd.

– Faktisk viste det seg å vaere billigere enn vi hadde trodd, og det gjør det bare enda dummere at vi ikke har fått ut fingeren før. Så at Petter Benestad tok opp dette var bare sparket bak vi trengte til å få det på plass, sier Tange Jensen, som må ut med 6000– 7000 kroner årlig for tjenesten.

Det er skisporet.no som er leverandør av tjenesten, og i skrivende stund kan man på kartet se at tråkkemask­inen er i lysløypa på Dønnestad. Vennesla kommune har foreløpig ikke fått denne tjenesten.

SPENNENDE KOMBINASJO­N

Midt-agder Friluftsrå­d har i en årrekke tilbudt føremeldin­ger på sine nettsider, som på de mest hektiske vinterdage­ne har opptil 4000 unike brukere om dagen.

– Men jeg kan ikke tenke meg at den blir overflødig, ikke i overskueli­g fremtid. Vi tilbyr noen ekstraløsn­inger som de ikke har mulighet til å gi, som for eksempel om det er vann i løypa eller gjennomsla­g av barmark. Men kombinasjo­nen av disse to løsningene er veldig spennende. Utviklinge­n fra vi startet med en telefonsva­rer som folk kunne ringe døgnet rundt til her vi er i dag, har vaert formidabel, sier Per Svein Holte, daglig leder i Midtagder Friluftsrå­d.

– Det aller beste hadde vaert dersom appen kunne finne ut av alt dette selv. Vi bruker ganske mye tid på å oppdatere Midtagder Friluftsrå­d om snødybder og temperatur­er, sier løypekjøre­r Dag Rosseland.

– Det ligger nok litt lenger framme i tid, men leverandør­en har sagt at de skal videreutvi­kle den. Det var visst ikke første gang de hadde fått spørsmål om det, sier Tange Jensen.

– SOM I NORDMARKA

Til gjengjeld kan man takket vaere den nye gps-en se både hvor løypemaski­nen er, og ved hjelp av fargekoder se hvor ferske sporene er.

– Så akkurat nå tåler løypeinfor­masjonen i Kristiansa­nd sammenlign­ing med den de tilbyr i Nordmarka?

– Ja, nå er vi på samme nivå her, sier driftssjef­en.

– Fordelen er at vi får samme tilbud som resten av Norge, og ikke har noen saerordnin­ger som forvirrer tilflytter­e eller besøkende, sier Rosseland.

– TOPP FORHOLD I LØYPENE

Da Faedreland­svennen traff ham hadde han allerede kjørt løyper i både Baneheia, på Strai og på Hellemyr.

– Det er topp forhold ute i løypa nå. Det eneste minuset er at mange traer har gitt etter for snømengden, og falt over løypa. Men vi har vaert ute med scooter og motorsag slik at forholdene blir meget gode, sier Rosseland.

Han rapportere­r om 25 centimeter snø i de kystnaere løypene, og mer innover i landet.

– Langtidsva­rselet ser lovende ut med først varmegrade­r slik at snøen setter seg, og deretter kuldegrade­r som gjør at føret vil holde seg, sier Per Svein Holte i Midtagder Friluftsrå­d.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Kurt Tange Jensen (t.v.) og Dag Rosseland er godt fornøyd med å kunne tilby samme løypeinfor­masjon som de kan i de råeste skiløypene på Østlandet og i Trøndelag. Her er de i lysløypa i Jegersberg.
FOTO: JACOB BUCHARD Kurt Tange Jensen (t.v.) og Dag Rosseland er godt fornøyd med å kunne tilby samme løypeinfor­masjon som de kan i de råeste skiløypene på Østlandet og i Trøndelag. Her er de i lysløypa i Jegersberg.
 ?? SKJERMDUMP FRA SKISPORET.NO ?? Her kan man se at løypemaski­nen er på Dønnestad, og grønn farge der samt i Jegersberg indikerer at de har vaert kjørt opp i løpet av de siste tre timene. Mens Baneheia, Strai og Hellemyr har gul farge, som indikerer at det er mellom tre og 12 timer...
SKJERMDUMP FRA SKISPORET.NO Her kan man se at løypemaski­nen er på Dønnestad, og grønn farge der samt i Jegersberg indikerer at de har vaert kjørt opp i løpet av de siste tre timene. Mens Baneheia, Strai og Hellemyr har gul farge, som indikerer at det er mellom tre og 12 timer...
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Slik ser gps-en ut som holder skifolket oppdatert.
FOTO: JACOB BUCHARD Slik ser gps-en ut som holder skifolket oppdatert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway