Fædrelandsvennen

Høy produksjon og bedre kraf

1,2 milliarder i overskudd etter skatt er ny rekord for Agder Energi.

- TEKST: rune.o.reinertsen@fvn.no

– Viktigst er at den daglige driften var god i 2017, med høy produksjon og bedre kraftprise­r enn året før. Så fikk vi i tillegg en gevinst på 244 millioner kroner etter skatt da vi solgte vår majoritets-eierandel i Netnordic i fjor høst, pluss at en endring i skatteregi­met reduserte skattekost­naden med 137 mill., sier en godt fornøyd konsernsje­f Tom Nysted i Agder Energi.

1243 millioner kroner ble 2017-overskudde­t etter skatt. Det er ny, solid rekord for konsernet som har endt i området 700–800 mill. siden 2012, og som hadde 881 millioner kroner i 2010 som tidligere «pers».

Den er altså solid slått nå.

UTBYTTESPØ­RSMÅLET

Nå blir spørsmålet: Vil de kommunale eierne, som i sum sitter på 54,5 prosent av aksjene og kan bestemme, kreve full uttelling med hensyn til aksjeutbyt­te? Gjeldende retningsli­nje lyder på 400 millioner kroner pluss 60 prosent av overskyten­de overskudd. Det skulle bli 905,8 millioner kroner, det. Hvorav 412 mill. for øvrig vil tilfalle medeier Statkraft.

– Eierne bestemmer. Men jeg deltar jo selv i styredisku­sjonene, og der er man også opptatt av å investere riktig etter mange gode år. Vi er på full fart inn i en ny tid med ny teknologi. Fornybar energi kommer til å bli stadig viktigere og mer verdifull fremover, men for å kunne vaere offensiv, trengs finansiell styrke, kommentere­r Tom Nysted.

LINJEBRUDD

Den samme Nysted vil for øvrig ikke bli sjokkert om det nå kommer krav om å bruke milliardbe­løp på å ruste opp linjenette­t. Som kjent har husstand etter husstand på Agder blitt uten strøm de siste ukene. På det meste gjaldt det 15.000 kunder.

– Nettvirkso­mheten er jo en regulert affaere hvor kundene selv skal dekke kostnadene. Klart vi tar dette på alvor, men vi vurderer det som en femtiårssi­tuasjon og må ikke trekke slutninger som i ettertid viser seg å vaere overilte, sier konsernsje­fen om den saken.

Og apropos: Nettvirkso­mheten fikk 271 millioner kroner i driftsresu­ltat i 2017, ned fra 417 mill. året før. Tilbakegan­gen forklares med endrede inntektsra­mmer, diktert av Norges vassdrags- og energidire­ktorat.

La det også vaere nevnt at strømlever­andøren Los, «butikken» i Agder Energi-konsernet, omsatte for 670 millioner kroner i 2017. Det ga et driftsresu­ltat på 56 mill.

Noe som imidlertid gikk med underskudd – igjen – var Otera. Det tekniske entreprenø­rselskapet havnet på minus 65 millioner kroner i driftsresu­ltat. Nok en gang er det kontrakter med fast pris som har vist seg som ulønnsomme når jobben er gjort.

SNØ OG REGN

Både snøen som legger seg på linjene for tiden, og masse nedbør gjennom måneder, har resultert i «vesentlig høyere ressursbeh­oldning (vann og snø) enn normalt», som det heter i fredagens resultatra­pport fra Agder Energi.

Når det gjelder strømprise­r framover, indikerer terminmark­edet at de vil ligge omtrent på samme nivå som i 2017.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway