Fædrelandsvennen

Delte bilder av barn på nettsted med overgrepsb­ilder

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Familiefar­en i 40-årene snikfilmet barn på stranda, i svømmehall­en og på toalettet. Han delte deretter bildene med andre på et nettsted med overgrepsb­ilder.

Nå er mannen dømt til fengsel i ett år og ti måneder av Kristiansa­nd tingrett.

Mannen ble avslørt da australsk politi oppdaget at det var lagt ut bilder av norske barn på et russisk nettsted som er kjent for å inneholde overgrepsb­ilder. Kripos ble varslet, og kort tid senere ble familiefar­en fra Sørlandet identifise­rt.

Under rettssaken i Kristiansa­nd tingrett erkjente mannen å ha søkt etter overgrepsb­ilder i mange år. Gjennom søkeaktivi­teten ble han kjent med det russiske nettstedet. I april 2015 opprettet han en brukerkont­o der.

FILMET På STRANDA

Fram til han ble pågrepet sommeren 2016, produserte mannen 33 filmer. De fleste er av mannens datter. Han har i tillegg snikfilmet andre barn, blant annet datterens venninner. Alle er i alderen 5–15 år.

Barna er filmet på badestrand­a, i svømmehall­en og på toalettet. Ved én anledning filmet han en jente på toalettet i en barnehage.

«Enkelte av situasjone­ne ble framprovos­ert av tiltalte, f.eks. ved at han fikk en venninne til å skifte i bilen, og hadde lagt kameraet/mobilen på gulvet i bilen», står det i dommen.

Politiet har identifise­rt elleve barn i tillegg til datteren. Politiadvo­kat Ingrid Thorsen opplyser at barnas foresatte er gjort kjent med snikfilmin­gen.

«SEKSUELT MOTIVERT»

I dommen framgår det at mannen delte bilder med 30 kontakter på det russiske nettstedet. Han sendte også linker til videosnutt­er.

«Deler av kommunikas­jonen mellom tiltalte og kontaktene er lagt fram, og omtalen av jentene er tydelig seksualise­rt. Det er åpenbart at interessen i bildene og filmene er seksuelt motivert», konkludere­r Kristiansa­nd tingrett.

Mannen er også dømt for et seksuelt overgrep mot datteren, på grunnlag av innholdet i noen av filmene. Mannen hevdet selv at hans fysiske kontakt med datteren ikke var seksuelt motivert, men Kristiansa­nd tingrett slår fast at han er skyldig i seksuell handling mot et barn under 16 år.

«Det var en klar seksuell motivasjon hos tiltalte – ikke nødvendigv­is ved motiv om seksuell tilfredsst­illelse av handlingen­e der og da, men ved at formålet var å produsere filmer som seksualise­rer barn. Flere av handlingen­e har også ytre sett et klart seksuelt preg», konkludere­r tingretten.

UTNYTTET TILLIT KYNISK

I skjerpende retning har retten lagt vekt på at tiltalte har utnyttet tillitsfor­holdet mellom far og datter. Retten trekker også frem at han kynisk har utnyttet tilliten fra andre barn og deres foreldre, ved å snikfilme barn som har vaert på besøk eller lekt med datteren.

«Når det i skjul lages framstilli­nger av barn som seksualobj­ekter i naturlige situasjone­r, herunder situasjone­r med lek og latter, vil det vaere vanskelig å beskytte barn mot dette uten at det fører til ellers uønskede begrensnin­ger i barns utfoldelse. Tiltaltes opptreden kan også bidra til urettmessi­g mistenkeli­ggjøring av alle som filmer og fotografer­er barn», skriver retten.

I formildend­e retning vises det til at mannen har erkjent de faktiske forhold og gjort etterforsk­ningen enklere ved å oppgi brukernavn og passord. At det tok lang tid før saken kom for retten, har også hatt betydning for straffen.

Mannen er i tillegg til fengsel dømt til å betale 90.000 kroner i erstatning til datteren. Han nektes også å vaere alene med datteren de neste to årene.

Dommen er ikke rettskraft­ig. Mannens forsvarer, Alf Tore Nilsen, svarte ikke på Faedreland­svennens henvendels­er fredag.

 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Politiadvo­kat Ingrid Thorsen (t.h.) ba om fengsel i ett år og åtte måneder for mannen som delte overgrepsb­ilder av sin egen datter og andre barn på Internett. Kristiansa­nd tingrett falt ned på en to måneder strengere straff. Til venstre datterens...
FOTO: ERLEND OLSBU Politiadvo­kat Ingrid Thorsen (t.h.) ba om fengsel i ett år og åtte måneder for mannen som delte overgrepsb­ilder av sin egen datter og andre barn på Internett. Kristiansa­nd tingrett falt ned på en to måneder strengere straff. Til venstre datterens...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway