Fædrelandsvennen

Ny tvil om Thommesse

Tre stemte blankt og 80 stemte imot da Olemic Thommessen (H) ble gjenvalgt som stortingsp­resident i høst. På nytt reises spørsmålet om han har Stortinget­s tillit.

- NTB

– Det er for tidlig å si, sier Krfs Hans Fredrik Grøvan fra VestAgder til NTB på spørsmål om byggesaken bør få konsekvens­er for flere enn stortingsd­irektør Ida Børresen.

– Først må vi få en fyllestgjø­rende redegjørel­se om hva som er skjedd, hva som har gått galt og hvordan kontrollen er blitt utført underveis fra Stortinget­s side, sier han.

Børresen trakk seg torsdag etter at nye kostnadsan­slag for Stortinget­s hardt kritiserte byggeprosj­ekt ble lagt fram. Forventet sluttsum har økt fra 1,1 milliarder kroner til 2,3 milliarder. Det er over en halv milliard mer enn Stortinget la til grunn for få måneder siden.

SVEKKET TILLIT

SV og Rødt mener den nye byggesmell­en ytterliger­e har svekket Thommessen­s tillit. Sammen med Ap og Sp stemte de imot da han ble gjenvalgt i høst. I tillegg kom tre blanke stemmer, hvilket innebaerer at han heller ikke hadde full støtte fra borgerlig leir.

– Det hadde vaert mulig for Høyre å fremme en samlende kandidat, men dette valgte Høyre å overhøre, fastslo Ap-leder Jonas Gahr Støre fra Stortinget­s talerstol i forkant av den høyst uvanlige kampvoteri­ngen.

Nå åpner Krfs Hans Fredrik Grøvan for at byggesaken på nytt kan bli tema i Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomité. Det til tross for at finanskomi­teen har overtatt ansvaret for Stortinget­s økonomi og budsjett.

Kontrollko­miteen er den eneste som kan behandle saker på eget initiativ, men noen vanlig kontrollsa­k blir det neppe. For det er regjeringe­n og forvaltnin­gen komiteen skal føre kontroll med, ikke Stortinget.

– Det er den konstitusj­onelle siden som i så fall blir aktuell å vurdere. Den er knyttet til nye overskride­lser av et vedtak som Stortinget selv fattet for kort tid siden, sier Grøvan.

Han mener Thommessen snarest bør holde en redegjørel­se om saken.

– Sakens alvorlighe­tsgrad tilsier at orienterin­gen bør komme hele Stortinget for øret. Og det kan vaere naturlig at redegjørel­sen blir fulgt opp av kontrollko­miteen, men det er ennå for tidlig å si, sier han.

VEDUM LUNKEN TIL NY RUNDE

Formelt velges stortingsp­residenten på nytt hver høst, men Senterpart­iets Trygve Slagsvold Vedum vil ikke føre an i en ny prosess mot Thommessen.

– Vi var tydelige i vår kritikk og fremmet mistillit mot ham våren 2017. Vi prøvde også å få en annen president i starten av denne perioden. En tredje runde mot Thommessen ser vi ikke for oss, med mindre partiene som foreslo ham i høst, har skiftet mening, sier Vedum.

Stortinget­s presidents­kap må nå søke Stortinget om fullmakt til å overskride rammene i budsjettve­dtaket som ble fattet i fjor. Det er ingen utestående regning som skal betales akkurat nå, så selve bevilgning­en kan gjøre senere.

Så sent som 20. desember i fjor redegjorde Thommessen for byggesaken i Stortinget. Han antydet at nye overskride­lser kunne komme, men det var lite som tydet på at det kunne dreie seg om beløp i størrelses­orden en halv milliard. Tvert imot slo stortingsp­residenten fast at framdrifte­n i prosjektet hadde vaert god gjennom hele fjoråret.

– Stortinges presidents­kap framstår jo som det glade amatørskap i denne saken. Med mindre han kan påvise at han er blitt lurt trill rundt, så har Thommessen en veldig dårlig sak, sier Rødtleder Bjørnar Moxnes.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway