Fædrelandsvennen

Forvalter to milliarder i mikrolån fra Tangen

Fra et lite kontorloka­le på Tangen forvaltes to milliarder i utlån fordelt på 140.000 lånekunder fra tre kontinente­r. Mikrofinan­s er stikkordet.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Før jeg begynte her ante jeg ikke at det fantes en så global virksomhet lokalt, sier Christophe­r Andersen, finansdire­ktør i Alliance Microfinan­ce.

Og det kommer fra en bankmann med elleve års erfaring fra Nordea.

I fjerdeetas­je av et beskjedent kontorloka­le på Tangen treffer vi hovedkonto­rets andre ansatte, daglig leder Svein Arne Lende, samt leder for mikrofinan­sforetaket­s Liberia-avdeling, Tania Mendoza.

Alliance Microfinan­ce AS ble etablert i 2009 som et forvaltnin­gsselskap for all mikrofinan­svirksomhe­t bygd opp av Misjonsall­iansen over 25 år.

Det som startet på høysletten­e i Bolivia av misjonaer Nils Atle Krokeide har nå blitt et globalt foretak med bankvirkso­mhet i Bolivia, Ecuador, Liberia og Vietnam.

– At vi endte opp i Kristiansa­nd har å gjøre med at det var et miljø rundt mikrofinan­s her fra før, både på universite­tet med professor Roy Mersland og Strømmesti­ftelsens mikrofinan­ssatsing, sier Lende.

1000 ANSATTE

Over 1000 arbeidstak­ere er ansatte i de fire landene hvor Alliance Microfinan­ce har aktivitet.

– Bankene har blitt en del av de regulerte finansinst­itusjonene i sine respektive land, og da kreves det også mange ansatte i alle mulige funksjoner fra kasserer og rådgiver til banksjef, forteller Andersen.

Fra Kristiansa­nd er primaeropp­gaven å bemanne styrene, finne daglig ledelse, faglig rådgiving, bistå i finansieri­ng av bankene samt å vaere en drivende kraft når nye banker etableres.

LIBERIA-SJEF

Og det er i forbindels­e med et styremøte i Alliance Microfinan­ce at den daglige lederen for Liberiaavd­elingen, Tania Mendoza, har tatt turen til Norge.

Hun har gått gradene fra lånerådgiv­er i Bolivia til øverste leder for virksomhet­en i Liberia, og har i samme periode også fullført en mastergrad i finans ved universite­tet i La Paz i Bolivia.

– Mikrofinan­s hjelper ikke bare dem som får lån til å starte eller videreutvi­kle businessen sin, men også samfunnet rundt ved at det skapes arbeidspla­sser og at penger kommer i omløp i markedet, sier Mendoza.

KRITISKE RØSTER

Men ikke alle mener mikrofinan­s er veien ut av fattigdom.blant annet viste en to år gammel doktoravha­ndling fra Pontius Engström ved UIA at man må fokusere på større selskaper om man vil hjelpe mennesker ut av fattigdom.

– Mye av forskninge­n hans er faktisk gjort ved banken vår i Ecuador. Og selv om han har rett i at ikke alle bedriftene vokser og blir større, viser resultaten­e hans at mikrolån gir et positivt bidrag til husholdnin­gene. Kanskje kan man sende to barn på skole i stedet for ett, svarer Lende, som mener mange har for høye forventnin­ger til hva mikrofinan­s kan utrette.

– Du må huske at vi har bare en jordbaerse­lger som ble hotellmill­iardaer her i Norge også, legger han til og sikter til Petter Stordalen.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Fra fjerde etasje i dette bygget styrer de to herrene Christophe­r Andersen (til venstre) og Svein Arne Lende mikrofinan­sselskapet Alliance Microfinan­ce. Damen i midten, Tania Mendoza, leder selskapets Liberia-avdeling og er i Norge grunnet et styremøte.
FOTO: JACOB BUCHARD Fra fjerde etasje i dette bygget styrer de to herrene Christophe­r Andersen (til venstre) og Svein Arne Lende mikrofinan­sselskapet Alliance Microfinan­ce. Damen i midten, Tania Mendoza, leder selskapets Liberia-avdeling og er i Norge grunnet et styremøte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway