Fædrelandsvennen

Stepchange går inn i Red Rock

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

De tenker likt om digitalise­ring og automatise­ring. Nå blir Stepchange dattersels­kap av Red Rock.

– Sammenfall­et i tankegang og teknologi er stort. Nå skal vi vokse videre sammen.

Det er de skjønt enige om, to herrer som begge baerer tittelen administre­rende direktør: Christoffe­r Jørgenvåg (31) i Red Rock AS og Øyvind Mydland (59) i Stepchange AS.

Etter gjentatt, faglig kontakt har de funnet ut at teknologi, mennesker og kompetanse i de to organisasj­onene utfyller hverandre. Så nå flytter Stepchange inn hos Red Rock i Sørlandspa­rken, samtidig som Red Rock kjøper alle aksjene i Stepchange. (Pussig nok vil ingen av de to opplyse om prisen.)

– Hvor mange ansatte har Stepchange?

– Fire egenansatt­e, og i tillegg ni innleide med egne selskaper. Noen av dem sitter imidlertid i Stavanger, Bergen eller Hammerfest, så det blir sju stykker som flytter inn hos Red Rock, svarer Øyvind Mydland.

– Og Red Rock?

– 52 ansatte, opplyser Christoffe­r Jørgenvåg.

– Da har dere vokst?

– Ja, bekrefter gründeren, som ble kåret til årets Unge Vekstskape­r i Norge i 2016.

Red Rock er mest kjent for dattersels­kapet Red Rock Marine. Det har gjort suksess, saerlig med løfte- og håndtering­sutstyr til skip, offshore vindkraft og offshore olje og gass.

Det saeregne ved selskapet er at det begynner med å tenke programvar­e, så kommer stål, hydraulikk og elektronik­k i neste runde. Større og mer veletabler­te konkurrent­er har gått andre veien.

Enkelt uttrykt utgjør nettopp digitaltan­kegang fellesnevn­eren for Stepchange og Red Rock.

– Inntil for ett eller to år siden så vi at nye, digitale og automatise­rte løsninger var noe som kom nedenfra i organisasj­oner. En eller annen langt nedi hadde tanker om hva som kunne gjøres, men slet for å få gjennomsla­g. Nå opplever vi at direktøren­e krever digitalise­ring og automatise­ring fordi det sparer kostnader. De siste ni månedene har faktisk oljeselska­per tatt kontakt med oss. Det skjedde aldri før, beretter Christoffe­r Jørgenvåg.

– Byggekloss­ene er de samme hos begge. Ta vedlikehol­d av olje- og gassinstal­lasjoner som eksempel: Redusert omfang grunnet faerre inspeksjon­er gir mindre tukling, mindre nedetid i produksjon­en og generelt lavere kostnader. Men selvsagt skal sikkerhete­n vaere på topp. Det skjer ved å «tune» produksjon og vedlikehol­d i henhold til relevante datastrømm­er og sørge for full integrerin­g. Det dreier seg simpelthen om nye, automatise­rte driftsform­er hvor alle i leverandør­og operatørkj­eden er tettere integrert, forklarer Øyvind Mydland.

Han er selv ingeniør med bakgrunn fra Hydralift (nå NOV). Ved siden av å drive Stepchange, har han en 20 prosent forskersti­lling ved UIA og taler varmt om samarbeid med både akademiker­e og Mechatroni­cs Innovation Lab (MIL).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway