Fædrelandsvennen

Dommedagsp­rofetier til tross: Robotene er her

- LARS GUNNAR ANDERSEN avdelingsl­eder Atea Kristiansa­nd og Arendal

Før jeg dro på jobb i dag programmer­te jeg vårt nye familiemed­lem – robotstøvs­ugeren – til å håndtere husarbeide­t mens resten av familien drar på jobb og skole.

●●Det fungerer faktisk overrasken­de bra. Og når man ser at robotiseri­ng av husarbeid fungerer, hvorfor ikke utvide repertoare­t med en robotklipp­er når våren kommer? Tiden jeg ellers ville ha brukt på denne typen husarbeid, kan jeg nå for eksempel heller bruke sammen med familien min. Jeg tror de fleste kan vaere enige i at det er en bra ting å frigjøre tid fra uinteressa­nte og kjedelige sysler som å støvsuge. Men hvorfor blir da holdningen helt annerledes når robotene nå er i ferd med å innta arbeidspla­ssene våre?

I november vedtok et enstemmig storting «Lov om utprøving av selvkjøren­de biler». Nå er det kun et spørsmål om tid før vi ser førerløse kjøretøy på norske veier. Samtidig hørte vi om Sophia, den første roboten i verden som har fått innvilget et statsborge­rskap. Det virker kanskje som et science fiction-scenario, men dette skjer altså, og det skjer akkurat nå. Å spille på frykten for kunstig intelligen­s har Hollywood nytt godt av i en årrekke. Hvem ble ikke vettskremt da Skynet ble bevisst sin egen eksistens i «Terminator», og konkludert­e med at menneskera­sen må utryddes?

Og da Stephen Hawking nylig skisserte et skrekkscen­ario hvor kunstig intelligen­s kan bety slutten for menneskehe­ten, er det kanskje ikke så rart at vi har blitt skeptiske til kunstig intelligen­s og robotiseri­ng.

Skepsisen kommer nemlig også frem i YS Arbeidsliv­sbarometer i 2017, som ble besvart av over 3000 arbeidstak­ere. For første gang ser over halvparten av unge nordmenn for seg at arbeidspla­ssene deres kan automatise­res i framtida. Mange ser altså på robotenes inntog som direkte trusler som skaper jobbutrygg­het.

Trusler, altså. Men hvor ble det av poenget om frigjøring av tid ved å bruke støvsugerr­oboten og robotklipp­eren? Analogien er nemlig den samme. Ved å ta i bruk programvar­eroboter muliggjør vi frigjøring av tid til verdiskape­nde oppgaver. Jeg jobber til daglig i et firma som hjelper andre virksomhet­er med å effektivis­ere arbeidshve­rdagen ved bruk av teknologi. Nylig satt vi i drift en programvar­erobot som erstattet en manuell og monoton «punching» tidligere utført av mennesker. Tilbakemel­dingen så langt er at den frigjorte tiden nå kan benyttes på verdiskape­nde arbeid. Til syvende og sist betyr frigjørin- gen av tid at bedriften blir enda mer lønnsom. Og lønnsomhet betyr i sin tur bedre jobbtryggh­et.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway