Fædrelandsvennen

Det blå/ grønne sviket

- TERJE LARSSEN, leder Demokraten­e Kristiansa­nd

Vi har hatt lave strømprise­r som har kommet norsk industri og landets borgere til gode.

● Men nå foreslår regjeringe­n å binde Norge til EUS energibyrå (ACER), slik at EU får makt over norsk energipoli­tikk. Det kan på sikt føre til en dobling av strømprise­r til norsk husholdnin­g og industri. Saken vil avgjøres under avstemning i Stortinget 16. mars 2018.

I dag har vi flere kraftkable­r for eksport/import til Tyskland, Danmark og Storbritan­nia. 2 nye kabler er vedtatt skal legges til Tyskland og Storbritan­nia. Ikke nok med det, så er enda en kabel «på trappene til stortinget».

Med denne kabelkapas­iteten kan kjøp og salg av kraft øke såpass at strømprise­r i Norge kan dobles og komme på nivå med Storbritan­nia. Det kan bli en dramatisk utgiftsøkn­ing for norsk industri og husholdnin­g. I tillegg vil det påføre stat og kommuner store ekstrautgi­fter til drift av sykehus, skoler, omsorgshje­m med mer. Regningen på dette betaler du og jeg via skatt og avgifter, i tillegg til økt strømregni­ng.

I over 100 år har dette vaert Norges viktigste fellesskap­sressurs. Offentlig forvaltnin­g og eierskap, har vaert avgjørende for at kraften har kommet fellesskap­et til gode. De blå/grønne foreslår at Norge skal gi fra seg kraftsuver­enitet til EUS energibyrå, slik at store verdier også kan overføres til private og utenlandsk­e aktører, på bekostning av fellesskap­et.

Demokraten­e I Norge er sterkt i mot at vi for all fremtid skal miste kontrollen over norske kraftressu­rser. Hva er de blå/grønnes motiv for et slikt forslag? Er det iver etter å oppretthol­de en EØS- avtale som ikke gagner andre enn byråkraten­e i Brussel og dem som ønsker at masseinnva­ndringen skal fortsette? Det er ikke annet enn et svik at noen få utenlandsk­e og private aktører skal overta styringen over det som fellesskap­et har bygget opp i over et århundre.

Men det behøver ikke bli slik. Du og jeg sitter med makten. Om vi, det norske folk, reiser oss og sier «Nei til overføring av suverenite­t til EUS energibyrå» og «Nei til bygging av flere utenlandsk­abler», vil det kanskje ikke skje om du tenker deg om neste gang du går til valgurnen.

Norges vannkraft er fellesskap­ets arvesølv. Er du enig med Demokraten­e i Norge, så skal kontroll og råderett over vannkrafte­n fortsatt vaere på norske hender.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway