Fædrelandsvennen

Nynorsk skriftlig i skolen?

-

I det siste har det vaert en del innlegg, også fra laerere, om vi skal fortsette med nynorsk som obligatori­sk skriftsprå­k med egen karaktergi­vning i skolen.

● Dialektene i Norge er jo en ressurs som burde blitt erklaert verneverdi­g! Men å skrive på et oppkonstru­ert språk? I min barndom var Helge Syvertsen kirke- og utdannings­minister. Som medlem av Arbeiderpa­rtiet var han for en samordning mellom nynorsk og riksmål. En rasjonell tanke, men allikevel umulig. Du kan ikke konstruere et språk, hverken muntlig eller skriftlig. Jeg har denne setningen fra en laerebok i «samkunne» på samnorsk friskt i minne, og jeg brukte adskillig tid på å forstå meningen; «Feltspatt klovnar i tre leier og nyttast mykje i ovnssjå».

Sketsjen til Leif Juster og Erik Diesen; «Skvatarati rykkja rova» satte heldigvis en stopper for denne forvirring­en.

Ja, og så har vi i det siste også fått innspill om at alle i Norge må laere seg samisk. Det er vel flere i Norge som har urdu som morsmål enn samisk. Hvor mange språk skal vi laere i skolen? Som dere vel forstår er mine barnebarn i ferd med å bli voksne individer. De har et norsk ordforråd som er mindre enn deres engelske. Mange ord som skulle vaert uttalt på norsk kommer ut på engelsk eller noe engelsklig­nende. Skal vi fortsatt ha et felles skriftsprå­k her på berget, eller skal vi splittes i all verdens språkforme­r?

Ja, jeg fikk karakteren Ng i nynorsk på det som den gang het examen artium. Dette er det eneste jeg takker faget «nynorsk skriftlig» for. Denne karakteren satte nemlig en bom for mine planer om å studere ved tannlegehø­yskolen. Takk og pris! Jeg har levd et stort sett lykkelig liv som dataprogra­mmerer.

Nei, nå er det tid for samling i bånn om et felles norsk skriftsprå­k.

ØYVIND FRYDENLUND

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway