Fædrelandsvennen

Bort med oljestøtta

-

Erna Solberg advarer mot «aktiv dødshjelp» til oljenaerin­gen. Selv gir hun oljenaerin­gen kunstig åndedrett i form av milliardsu­bsidier fra felleskass­a.

● Oljebransj­en er vår mest forurensen­de naering: Faktisk gjør den oss til verdens 7. største eksportør av klimagasse­r. Det hindrer ikke regjeringe­n i å investere nye milliarder i olja hvert eneste år. Naeringen har en helt egen skatteordn­ing, som gjør at selskaper uten inntekter får utbetalt 78 % av kostnadene sine til oljeleting. Ordningen er til for å gjøre det mer attraktivt for selskaper å satse på norsk olje.

Det siste verden trenger er politikere som jobber for å holde liv i oljenaerin­gen. FNS klimapanel anslår at rundt 80 % av verdens kjente fossile ressurser må bli liggende i bakken om vi skal ha sjanse til å begrense temperatur­stigningen.

Verden er enig om å fase ut fossil energi, og det synes: Mens fossilindu­strien i mange land sliter med investerin­gskutt og oppsigelse­r, blir fornybart billigere og mer lønnsomt. I 2015 kom 90 prosent av økt elektrisit­etsproduks­jon i verden fra fornybare kilder, mot 50 prosent året før. Samme år satte verden både investerin­gsrekord og arbeidspla­ssrekord innen fornybar energi.

Vi må ikke undervurde­re politikern­es mulighet til å stake ut kursen i naeringsli­vet. Grunnen til at land som Danmark og Sverige har store fornybar-industrier, er at politikern­e har lagt til rette for det. Her i Norge gjør vi det motsatte. Ved å stille opp som garantist for oljeselska­pene, gjør vi fossilindu­strien uforholdsm­essig lukrativ, og andre bransjer får relativt sett dårligere vilkår.

Det blir neppe nødvendig å gi aktiv dødshjelp til oljenaerin­gen. Dersom vi slutter å subsidiere oljeselska­pene, og heller lar dem betale hva det faktisk koster å forurense, bør oljenaerin­gen klare å avlive seg selv.

KRISTIN KNUTSEN Grønn Ungdom Vest-agder

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway