Fædrelandsvennen

Regjeringe­n og fagorganis­asjonene

Venstre har trådt inn i den blåblå regjeringe­n – stikk i strid med det Venstre-politikern­e lovte i valgkampen.

- ATLE OANES fagorganis­ert Kristiansa­nd

Partiledel­sens begrunnels­e er at Venstre skal flytte politikken til Solberg og Jensen mer mot venstre, men når Venstre er det nye høyre, er det ikke lett å orientere seg for velgerne. Et av Venstres «fotavtrykk» i den nye regjerings­erklaering­en er følgende formulerin­g: «Regjeringe­n anerkjenne­r at mange arbeidstak­ere velger å vaere uorganiser­t.» mak litt på den formulerin­gen… Hvorfor er det så viktig for regjeringe­n å slå fast selvfølgel­igheter som at alle står fritt til å melde seg inn og ut av en fagforenin­g?

Er det fordi folk flest er i villrede om at vi har organisasj­onsfrihet i Norge? Trolig ikke. Snarere framstår setningen som en åpen støtte til gratispass­asjerer som i «individual­ismens» navn synes det er bortkasta penger å betale kontingent til organisasj­oner som arbeider for et ordnet, regulert og anstendig arbeidsliv. For alle som synes at dagens norske samfunn fungerer noenlunde tilfredsst­illende, framstår regjeringe­ns omfavnelse av de uorganiser­te som spektakula­ert historielø­s. n av de mest underkommu­niserte konfliktli­njene i den norske befolkning­en, er interessek­onflikten mellom arbeidstak­ere på den ene siden og arbeidsgiv­ere/eiere på den andre.

SEKonflikt­en er eldgammel, men utspiller seg fremdeles mellom arbeidsgiv­ere og ansatte. Kortversjo­nen er at mens arbeidsgiv­erne (eierne) vil ha «mer igjen for pengene», ønsker de ansatte trygg jobb, høyere lønn, mer fritid og gode pensjonsor­dninger. Tradisjone­lt har eiere og arbeidsgiv­ere hatt mest makt – til å ansette og si opp, og til å definere lønnsnivå. Arbeidstak­ernes maktmiddel har vaert styrken som oppnås gjennom organiseri­ng – og derigjenno­m trusselen om streik.

Selv om dagens fagforenin­ger favner et bredt spekter av meninger, interesser og politiske oppfatning­er blant medlemmene, så er fagforenin­ger er i hovedsak en sosialisti­sk oppfinnels­e, et faktum som nok delvis kan forklare Solberg-regjeringe­ns omfavnelse av de uorganiser­te. På seint 1800tall fant de liberalist­iske og de konservati­ve partiene sammen mot sosialiste­ne, som truet med revolusjon dersom det ekstremt skjeve maktforhol­det mellom arbeidere og kapitalist­er ikke ble jevnet ut. Da arbeiderkl­assen vokste og organisert­e seg i fagforenin­ger, måtte arbeidsgiv­erne/ eierne inngå kompromiss­er som la grunnlaget for et anstendig arbeidsliv. Samtidig brukte arbeiderkl­assen i mange vesteurope­iske land stemmerett­en til å gi de sosialdemo­kratiske partiene regjerings­makt – og grunnlaget for den moderne velferdsst­aten var lagt.

Fagbevegel­sens historiske betydning når det gjelder å bygge velferdsst­aten er udiskutabe­l. I etterkrigs­tida ble den nordiske modellen – samarbeide­t mellom arbeideror­ganisasjon­ene, arbeidsgiv­erorganisa­sjonene og staten – etablert. Samarbeide­t har resultert i tariffavta­ler, ferielov, sykelønnso­rdninger og arbeidsmil­jølov, og har utvilsomt lagt grunnlaget for at de nordiske landene stadig rankes som verdens beste land å bo i. De godene fagbevegel­sen gjennom årelang kamp har fått gjennomsla­g for, gjør de fleste av oss trygge og fornøyde i jobbene våre – og da yter vi også mer; arbeidstak­erne i Norge er faktisk blant de mest produktive i verden. øy organiseri­ngsgrader en forutsetni­ng for å hindre arbeidsliv­skriminali­tet og sosial dumping, et poeng også Naeringsli­vets Hovedorgan­isasjon (NHO) har påpekt. Trepartssa­marbeidet mellom staten, arbeidsgiv­erorganisa­sjonene og sterke og ansvarlige fagorganis­asjoner har historisk sett vaert en ubetinget suksess – i form av relativt små lønnsforsk­jeller, gode sosiale forsikring­sordninger, høy sysselsett­ing, høy andel kvinner i arbeidsliv­et – og altså høy produktivi­tet.

I dette lys er regjeringe­ns anerkjenne­lse av uorganiser­te er ikke bare usedvanlig korttenkt, det er også farlig. Når organisasj­onsgraden synker, overføres makt fra arbeidstak­ere til arbeidsgiv­ere og eiere, noe som på sikt vil medføre redusert lønnsnivå og svekkede sosiale ordninger for lønnstaker­ne. Voksende økonomiske ulikheter skaper økt polariseri­ng

Hi befolkning­en, og følgen er at den kollektive bevissthet­en – selve «limet» i samfunnet – går i oppløsning. Resultatet vil bli svekket tillit til de styrende og økt oppslutnin­g om ytterliggå­ende partier og bevegelser. Dystopi? Nei, vi ser tendensene – både i Europa og USA. anerkjenne at arbeidstak­ere velger bort fagforenin­gsmedlemsk­ap er mildt sagt oppsiktsve­kkende, og man kan jo spekulere i hva neste utspill fra regjeringe­n kan bli. Kan vi forvente en honnør til dem som velger ikke å bruke stemmerett­en? Hva med noen «likes» til de som alltid ser en annen vei og har andre prioriteri­nger når ordet «dugnad» dukker opp? Eller hva med en generell klapp på skuldra til alle som har nok med seg selv og som synes at «individets frihet» først og fremst realiseres gjennom bekymrings­fri forbruksfe­st og botox i sinnarynke­n?

Å

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Å anerkjenne at arbeidstak­ere velger bort fagforenin­gsmedlemsk­ap er mildt sagt oppsiktsve­kkende, og man kan jo spekulere i hva neste utspill fra regjeringe­n kan bli, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Å anerkjenne at arbeidstak­ere velger bort fagforenin­gsmedlemsk­ap er mildt sagt oppsiktsve­kkende, og man kan jo spekulere i hva neste utspill fra regjeringe­n kan bli, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway