Fædrelandsvennen

Blir største mønstring i landet

UKM i Kristiansa­nd har blitt helt ungdomssty­rt. Det kan vaere derfor den nå blir størst av lokalmønst­ringene i landet.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Vi drar rundt på alle ungdomssko­lene og på videregåen­de. Vi setter opp show på skolene, vi har plakater på bussen og vi deler ut flyers, sier Philip Fernandez Eskildsen.

– Og vi reklamerer på snapchat. Det koster litt, men det fungerer veldig bra, sier Torleiv Klungland.

De er to av fem medlemmer i UGLA. UGLA er ledergrupp­a for UKM (Ung Kultur Møtes) i Kristiansa­nd. Fire av de fem i gruppa er ledere for hver sin underavdel­ing: Eskildsen er leder for promo, Klungland for media, Jo Henrik Knapstad for det tekniske, Natalia Wdowik er produksjon­sansvarlig og Caroline Wilson Iglebaek er den som leder hele greia.

260 STYKKER

– Nå er vi rundt 30 stykker til sammen som jobber med UKM, sier Natalia Wdowik.

2.– 4. mars arrangerer de det som ser ut til å bli den største lokalmønst­ringen i hele landet. UKM Kristiansa­nd foregår 2. - 4. mars på Samsen, og det er fredag ettermidda­g 260 deltagere registrert påmeldt slik det framgår av hjemmesida.

(Tallet betyr ikke at det nødvendigv­is er 260 «unike påmeldte» ettersom noen av de samme deltagerne er meldt på til flere sceneinnsl­ag, eller i ulike kategorier. Det samme gjelder for alle de andre arrangemen­tsstedene).

2. PLASS I FJOR

Påmeldings­fristen går ut søndag, og i skrivende stund har Kristiansa­nd-mønstringe­n flest deltagere av alle i landet. Til sammenlign­ing har en by som Trondheim 132 deltagere, mens Bergen har 37.

I fjor var Lørenskog størst, mens Kristiansa­nd kom på 2. plass med 195 deltagere.

Tom Andreas Kristensen er Ukm-ansvarlig i Kristiansa­nd kommune, og det er han som har fått iverksatt den totale ungdomssty­ringen av UKM. Han tror det er en klar sammenheng mellom god påmelding og at ungdom styrer arrangemen­tet.

STOLER På

– En undersøkel­se fra Agderforsk­ning blant tiendeklas­singer om hva som skulle til for å få dem til å melde seg på Ungdommens Kulturmøns­tring viste dette: De måtte få informasjo­nen om den fra venner, familie eller folk de stolte på. Det er altså bedre at det kommer fra ungdom, sier Kristensen.

Allerede i 2016 begynte Kristiansa­nd å bruke kun ungdommer til å vaere stab på UKM, men det er fra og med 2017 at det er stablet på beina ei ledergrupp­e med navnet UGLA.

PIZZA VIRKER

Denne gruppa har til dels blitt rekruttert ved hjelp av gratis pizza som kommunens Tom Andreas Kristensen lokket med på Samsen.

Sammen med pizzaen fikk de servert info og oppfordrin­g om å bli med og arrangere UKM. Siden har det også vaert et grøtmøte, kan Ugla-gjengen fortelle.

– Vi har ungdom i alle ledd, og vi gjør alt utenom å gi oss selv penger, sier Caroline.

– Hva betyr UGLA?

– U betyr unge, mens G-en kan bety alt fra gretne, glade, geniale eller det som passer til enhver tid. L står for ledende og A for arrangører, forklarer Philip.

 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? UGLA. Ledergrupp­a for UKM. F.v. Torleiv Klungland (21), Natalia Wdowik (17), Caroline Wilson Iglebaek (18), Philip Fernandez Eskildsen (17) og Jo Henrik Knapstad (18).
FOTO: TORGEIR EIKELAND UGLA. Ledergrupp­a for UKM. F.v. Torleiv Klungland (21), Natalia Wdowik (17), Caroline Wilson Iglebaek (18), Philip Fernandez Eskildsen (17) og Jo Henrik Knapstad (18).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway