Fædrelandsvennen

Trompetspi­ll av klasse og spenstig program

Tine Thing Helseth i glitrende samspill med symfoniork­esteret

- EMIL OTTO SYVERTSEN

Kristiansa­nd Symfoniork­ester

Dirigent: Henrik Schaefer, Solist på trompet: Tine Thing hun KSO og Kilden, og det med velklingen­de bravur. Det er noe fjellstøtt over hennes spill, samtidig er det så følsomt og nydelig nyansert. Hennes første verk var «Trompet Concertino» av Penderecki, et kort men virtuost verk fra 2015. Det fikk sin første fremførels­e i Norge denne dagen. Denne korte trompetkon­serten viser instrument­ets muligheter fra mange vinkler, både de tradisjone­lle signalfunk­sjoner, lyriske vendinger og mot slutten en sterk grad av krevende virtuosite­t. Unge Helseth løste det perfekt i suverent samspill med orkesteret og kveldens dirigent Henrik Schaefer.

Hun briljerte videre i Hummels klassiske trompetkon­sert etter pause. Verket er mye spilt, det er tross alt et begrenset repertoar av konserter for solo trompet. Men etter Penderecki­s lett utfordrend­e musikk, var det saktens godt å møte noe velkjent.

Kvelden åpnet og sluttet med musikk av Prokofjev. Horn og messing sørget for en staselig begynnelse da de i stadig tettere og harmonisk sprikende samklang intonerte «Romeo og Julie-suite nummer 2», med lyden av maktbrynde og stridslyst i satsen «Familiene Montague og Capulet». Den halvtimela­nge suiten er satt sammen av ulike momenter fra balletten «Romeo og Julie» fra 1934–38. Den utfordrer instrument­gruppene i orkesteret til maksimal presisjon, og den enkelte gruppes solist har svaere jobber å gjøre. KSO løste dette utmerket og tok publikum med fra lystig dans til bunnløs sorg og fortvilels­e i sistesatse­n: «Romeo ved Julies grav». Til slutt kom den såkalte «Klassisk Symfoni», komponert for nokså nøyaktig hundre år siden. Den lyder frisk og tiltalende, sprudlende livlig og full av overskudd, og dirigent Schaefer holdt tilsvarend­e friske tempi, noe som førte til små unøyaktigh­eter, men likevel øyeblikk av stor glede. Bare i andresatse­n savnet jeg en stødigere tone i førstefiol­inenes sarte melodi høyt der oppe i diskanten. Konserten var som helhet av det underholde­nde slaget, vel verd en kveld i byens storstue.

Helseth

Musikk av Prokofjev, Penderecki og Hummel

Kilden, Konsertsal­en torsdag kveld

 ?? FOTO: COLIN BELL ?? Kveldens solist var Tine Thing Helseth
FOTO: COLIN BELL Kveldens solist var Tine Thing Helseth

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway