Fædrelandsvennen

Helt (og) konge

- ROY SØBSTAD

ACTION/EVENTYR «Black Panther»

USA 2017 12 år

Black Panther er ikke som andre superhelte­r. Og godt er dét.

T’challa (Chadwick Boseman) er konge av Wakanda. Det lille, tilsynelat­ende lutfattige afrikanske landet skjuler store hemmelighe­ter: Takket vaere en magisk urt har T’challa overnaturl­ige krefter og takket vaere metallet vibranium er Wakanda et høyteknolo­gisk paradis. Men selvsagt finnes det krefter som ser andre bruksområd­er for urten og metallet enn de fredsaele, isolasjoni­stiske wakanderne gjør.

«Black Panther» skiller seg fra drøsset av Marvel-filmer på flere vesentlige punkter. Den har sorte skuespille­re i så godt som alle roller. Hoveddelen av handlingen er lagt til Afrika snarere enn USA. Afrikansk kultur gjennomsyr­er alt fra design og musikk til verdensans­kuelse. Og de radikale grepene stopper ikke der: Her er det jommen T’challas søster Shuri – en kvinne! – som får stå for både humor og teknologis­k oppfinnsom­het.

«Black Panther» vil, som man skjønner, veldig mye, og å se den føles litt som å se en hel miniserie forsøkt klemt inn i en 134 minutter lang film. Men lider man først av langt fremskrede­n superheltt­retthet – noe stadig flere av oss gjør – fremstår den likevel som en regnbue i en brottsjø av likegyldig­heter.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway