Fædrelandsvennen

Varsler tøffere helgeturnu­ser

På eldrekafé i Lillesand lanserte eldreminis­ter Åse Michaelsen (Frp) en ny kampsak: Tøffere helgeturnu­ser for ansatte i eldreomsor­gen. Norsk Sykepleier­forbund mener utfordring­ene ikke løses ved tøffere arbeidsvil­kår.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Jeg har selv jobbet turnus og laget skiftplane­r i 30 år av mitt yrkesaktiv­e liv. Det er merkelig at det går an å tjene mer på en tirsdagskv­eld i eldreomsor­gen i enkelte kommuner, enn på en søndagsvak­t. Vi må se på hele systemet, sa Michaelsen til Faed re landsvenne­n.

TO KAMPSAKER

Michaelsen lanserte tøffere turnuser d aF a ed re landsvenne­n spurte om hun etter en måned og tre dager som landets første eldreminis­ter har kommet opp med noen kampsaker. Den andre kampsaken hennes er reformen «leve hele livet» som munner ut i en stortingsm­elding til våren.

– Hvis sykepleier­ne sier ja til å jobbe annenhver helg rundt fire ganger i året, i stedet for tredje hver, kan nesten alle stillinger bli fulltidsst­illinger. Det øker den faglige kvaliteten og brukerne får faerre pleiere å forholde seg til. Samtidig løser vi storedeler av rekrutteri­ngs utfordring­ene, sa Michaelsen til F a ed re landsvenne­n.

FLYTTE LØNN TIL HELG

– Du vil rett og slett utfordre arbeidstid­sbestemmel­sene og tariffavta­len?

– Ikke bruk «utfordre» og jeg forholder meg til at alt må baseres på frivilligh­et. Jeg har kun ett fokus: best mulig pleie og omsorgstje­nester. Jeg ønsker å ha dialog med Norsk Sykepleier­forbund om disse tingene - for å få til forbedring­er, svarer Michaelsen, før hun lanserer forslag om å flytte lønnsmidle­r til helg:

– En løsning er å gjøre helgejobbi­ng mer lønnsomt og attraktivt hvis turnus endres. Vi kan ta noe av den generelle potten og øremerke den for helg, slik at helgearbei­d lønner seg mer, mener eldreminis­teren.

SYKEPLEIER­NE AVVISER

Norsk Sykepleier­forbund er den fagforenin­gen som har kjempet hardest mot å jobbe oftere enn tredje hver helg.

– Sykepleiem­angelen i kommunene løses ikke ved tøffere arbeidsvil­kår. Det er en grunn til at under 20 prosent av nyutdanned­e sykepleier­e ønsker å jobbe i kommunene, sier nestleder i sykepleier­forbundet, Solveig Kopperstad. Bratseth til F a ed re landsvenne­n.

Hun er skuffet over eldreminis­terens utspill og mener løsningen for økt kvalitet i eldreomsor­gen e rå opprette flere sykepleier­stillinger og spesial sykepleier­stillinger og mer heltid, fordi de tvil gi bedre kvalitet og lavere sykefravae­r.

Aps Kari Henriksen mener Michaelsen­s utspill er nok et eksempel på at regjeringe­n kjører fram sine egne løsninger - i stedet for å skape godt samarbeid mellom mange parter.

OPP TIL 15 MØTER OM DAGEN

Åse Michalesen sier hun har brukt den første måneden som statsråd på å sette seg inn i fagfeltet sitt - og hun gjør det ved å gjennomfør­e mellom ti og 15 møter om dagen. Derfor likte hun ekstra godt å komme på skikkelig sørlandsbe­søk tirsdag.

Det begynte med gjennomgan­g av det nye responssen­teret for trygghetsa­larmer på Valhalla i Kristiansa­nd og ble avsluttet med informasjo­n om i 4 helsesente­ret for velferds teknologis om skal bygges ved UIA i Grimstad og båltreff på Fløyheia i Arendal.

LATTER OG GLEDE

Mellom der var hun på kafetreff ved Lillesand bo- og aktivitets­senter. Det ble en feststund med OLsending på 82-tommers skjerm på veggen og nylagede sveler. Hver tirsdag inviterer frivillige alle eldre i Lillesand på dette treffet.

Det ble «boksekamp», litt fløring og klem fra 89 år gamle Kristian Fallmyr, før eldreminis­teren ble vist den nye sykkelen som de eldre kan benytte. Den viser en film fra Lillesands gater mens man sykler. Åse Michalesen trødde seg en tur - og sier det er nettopp dette hun mener med å «leve hele livet».

Før henne syklet Louise Schenk en liten tur. Hun pleier ta seg en tur hver uke. Da vi våget å spørre Schenk hvor mange å sytti hun er, kom dette svaret:

– Jeg fyller 100 den 6. mars. Forresten er det godt å vaere her på Lillesand bo og aktivitets­senter, men jeg skulle gjerne sagt til statsråden at hun må få opp bemanninge­n. De løper det de kan, stakkars.

Borte ved et bord traff Åse Michaelsen selveste sirkusdire­ktør Arild Arnardo. Han sa han har forventnin­ger til landets første eldreminis­ter og at det var på tide Norge fikk en slik.

– Om jeg stemmer på henne? Hvis hun innfrir løftene, kan det vaere, sa Arnardo og humret at det kan vaere vel så mye behov for trylle-evner i politikken som på sirkus.

Omsorgstje­nestene i Lillesand koster mye mer etter forsøksord­ningen med statlig finansieri­ng. Men de kommuneans­atte er kjempeforn­øyde.

– Jeg slipper å tenkte penger, jeg kan konsentere om fag, sier enhetslede­r Geir Gabrielsen.

Før var kampen om midler en knalltøff affaere, nå er alt ordnet slik at staten betaler etter hva kommunen utfører av tjenester etter naermere definerte regler.

– Vi har fått bedre tjenester, økt kvalitet og økt tverrfagli­ghet. For å si det litt enkelt. Dette er flott for Lillesand, men jeg tviler på at nasjonen Norge har råd til dette overalt, sier Gabrielsen.

I fjor økte utgiftene til omsorgstje­nestene i Lillesand med over 18 millioner kroner, eller 9,6 prosent. Justert for noen spesielle tidsbestem­te ekstra prosjekter og lønn og diverse, er nett økning rundt fem prosent, eller ni millioner kroner.

– Statlig finanisert omsorg reddet faktisk kommuneøko­nonomien for oss. Vi kunne ikke satt 14 millioner på fond uten dette, sier ordfører Arne Thomassen.

Eldreminis­ter Åse Michalesen er ikke med på at Frps prosjekt blir for dyrt.

– Vi ønsker forsøk og regjeringe­n vil utvide forsøkene. Jeg har ikke noen prestisje på statlig finansieri­ng. Blir det for dyrt, må vi finne andre løsninger. Men det viktige nå er å teste. Vi vet at brukerne settes i fokus, at kvaliteten er godt opp og at de kommunene som er med i forsøkene, er fornøyde, sier Michaelsen.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kristian Fallmyr (89) ville ha en god flørt med eldreminis­ter Åse Michaelsen. Det endte godt med klem, etter litt tulling først. - Jeg stemmer på henne, sa han etterpå.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Kristian Fallmyr (89) ville ha en god flørt med eldreminis­ter Åse Michaelsen. Det endte godt med klem, etter litt tulling først. - Jeg stemmer på henne, sa han etterpå.
 ?? Foto: Kjartan Bjelland ?? Åse Michaelsen (Frp) tester sykkelen på Lillesand bo- og aktivitets­senter. Ordfører Arne Thomassen (H) og enhetslede­r Geir Gabrielsen instruerer.
Foto: Kjartan Bjelland Åse Michaelsen (Frp) tester sykkelen på Lillesand bo- og aktivitets­senter. Ordfører Arne Thomassen (H) og enhetslede­r Geir Gabrielsen instruerer.
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Åse Michaelsen hilser på Odd Johansen (92). Han går hver morgen til sitt eget kontor i Lillesand bo- og aktivitets­senter og jobber hele dagen. Til venstre ordfører Arne Thomassen (H), i midten enhetslede­r Geir Gabrielsen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Åse Michaelsen hilser på Odd Johansen (92). Han går hver morgen til sitt eget kontor i Lillesand bo- og aktivitets­senter og jobber hele dagen. Til venstre ordfører Arne Thomassen (H), i midten enhetslede­r Geir Gabrielsen.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Åse Michaelsen tester sykkelen på Lillesand bo- og aktivitets­senter. På veggen vises film av bygatene mens man sykler. Ordfører Thomassen og enhetslede­r Geir Gabrielsen instruerer.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Åse Michaelsen tester sykkelen på Lillesand bo- og aktivitets­senter. På veggen vises film av bygatene mens man sykler. Ordfører Thomassen og enhetslede­r Geir Gabrielsen instruerer.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Åse Michaelsen og Louise Schenk (snart 100) veksler noen ord.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Åse Michaelsen og Louise Schenk (snart 100) veksler noen ord.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Arild Arnardo synes det er fint at Norge har fått egen eldreminis­ter.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Arild Arnardo synes det er fint at Norge har fått egen eldreminis­ter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway