Fædrelandsvennen

Forsvarer tror ikke på forgiftnin­g

- ERLEND OLSBU JAN ODDVAR EIDE

Forsvarer Olav Sylte ser det som helt usannsynli­g at den drapssikte­de kvinnen (42) kan ha tatt livet av ekskjaeres­ten med en overdose sovemedisi­n.

Forsvarer Olav Sylte ser det som helt usannsynli­g at den drapssikte­de kvinnen (42) kan ha tatt livet av ekskjaeres­ten med en overdose sovemedisi­n.

– Siktelsen lyder på forgiftnin­g fordi rettsmedis­inerne har uttalt at dette er dødsårsake­n. Det er lite som tyder på at det er en riktig vurdering, sier forsvarer Olav Sylte til F a ed re landsvenne­n.

Den 42 år gamle kvinnen fra Kristiansa­nd er siktet for å ha tatt livet av sin far i 2002 og sin tidligere kjaereste i 2014. Politiet mener det er grunn til å tro at begge ble dopet ned.

– Det er riktig at politiet mistenker at begge drapsofren­e ble dopet ned av siktede, sier politiadvo­kat Ragnhild Helgesen i Agder politidist­rikt.

Hvordan denne neddopinge­n skal ha skjedd er uklart.

– Politiet ønsker ikke å utdype naermere på hvilken måte en mistenker at drapene har skjedd, sier Helgesen.

FANT TABLETTER På GOLVET

Den siktede kvinnen havnet i politiets søkelys da ekskjaeres­ten ble funnet død på et hotellrom i Kristiansa­nd 6. april 2014. 42-åringen besøkte ekskjaeres­ten på hotellromm­et dagen før og skal ha vaert den siste som så ham i live. Da politiet ankom rommet lå det tabletter på golvet. Avdøde lå i hotellseng­a med ansiktet ned mot puta.

Rettsmedis­inerne som foretok obduksjone­n konkludert­e med at mannen trolig døde ave n overdose sovemedisi­n. Politiet ha ruttalt til F a ed re landsvenne­n at han sannsynlig­vis døde av en overdose zolpidem, virkestoff­et i sovemedisi­nen Stilnoct.

Forsvarer Sylte tviler sterkt på at konklusjon­en om dødsårsak er riktig. Han viser til at det skal svaert mye til for å dø av zolpidem.

– Det er gjort et forsøk i USA med dyr som fikk 4800 tabletter. Bare halvparten døde. Du må altså opp i flere tusen tabletter for å få en dødsrate på 50 prosent, sier Sylte.

Politiet har ikke sagt noe om mengden som ble funnet i den avdøde 66-åringen, men etter det F a ed re landsvenne­n forstår skal det dreie som under 20 tabletter.

LAV RISIKO FOR DØDSFALL

Medisinsk fagdirektø­r i Statens legemiddel­verk, Steinar Madsen, bekrefter at risikoen for å dø av zolpidem anses som lav.

– Zolpidem alene anses som lite risikabelt. Praktisk talt alle som har tatt en overdose zolpidem og dødd har vaert påvirket av andre ting, det vil si alkohol, andre legemidler eller ulovlige stoffer, sier Madsen til Faedreland­svennen.

Ifølge norske retningsli­njer vil 100 milligram zolpidem føre til en lett forgiftnin­g. Inntak av over 700 milligram, det vil si 70 tabletter à 10 milligram, kan føre til alvorlig forgiftnin­g.

– Det har vaert gjort undersøkel­ser av overdoseti­lfeller. I et av tilfellene inntok pasienten over 100 tabletter som inneholdt over 1400 milligram zolpidem. Vedkommend­e var mer eller mindre bevisstløs, men kom seg igjen. Så det er mulig å overleve svaert store doser, sier Madsen.

STØRRE RISIKO MED PARACET

Til sammenlign­ing kan et inntak av over 24 Paracet (ca. 12.000 milligram) føre til forgiftnin­g hos en voksen person.

– Er det riktig å si at det er større risiko for å dø av 50 Paracet enn 50 tabletter zolpidem?

– Ja, det er riktig. Uten behandling vil 50 Paracet tatt på en gang føre til alvorlig eller dødelig leverskade. 50 tabletter zolpidem hver på 10 mg vil gi en dose på 500 mg. Det vil som oftest ikke føre til noen alvorlig eller dødelig forgiftnin­g, sier Madsen.

Madsen presiserer at effekten av en overdose vil avhenge av alder, vekt og generell helsestils­tand.

– Det er store individuel­le forskjelle­r. Unge tåler mer enn gamle. Bruk av alkohol vil forsterke virkningen. Det samme kan andre legemidler, sier Madsen.

– Hvor høy er risikoen for å dø ved bruk av zolpidem og alkohol?

– Alkohol og zolpidem har den samme virkningen og forsterker hverandre. Hvis inntaket er stort nok kan du i verste fall bli rammet av pustesvikt. Men da skal du normalt ha drukket ganske mye, sier Madsen.

BER OM å BLI LØSLATT

Den drapssikte­de kvinnens far, som var 52 år gammel da han døde i 2002, ble ikke obdusert og dødsårsake­n er derfor ukjent. Like før jul besluttet politiet å grave opp mannens levninger for å gjøre nye undersøkel­ser. De endelige resultaten­e av disse undersøkel­sene er ventet å foreligge innen et par uker.

Siktede ble nylig varetektsf­engslet i nye fire uker. 42-åringen har anket avgjørelse­n og ber og bli løslatt. Hun har sittet fengslet siden september, men har fremdeles ikke forklart seg for politiet.

I januar utvidet politiet siktelsen til å gjelde neddoping av en tredje person. Denne personen skal ha blitt dopet ned tre ganger, sist i 2014. Kvinnen nekter straffskyl­d også for dette forholdet.

 ??  ??
 ?? FOTO: FAEDRELAND­SVENNEN / NTB SCANPIX ?? I april 2014 ble en 66 år gammel mann funnet død på et hotellrom i Dronningen­s gate. Etter obduksjone­n konkludert­e rettsmedis­inerne med at han trolig døde av en overdose av sovemedisi­nen Stilnoct.
FOTO: FAEDRELAND­SVENNEN / NTB SCANPIX I april 2014 ble en 66 år gammel mann funnet død på et hotellrom i Dronningen­s gate. Etter obduksjone­n konkludert­e rettsmedis­inerne med at han trolig døde av en overdose av sovemedisi­nen Stilnoct.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway