Fædrelandsvennen

Flytter hjem fra København

Viking Supply Ships flytter hovedkonto­ret fra København til fødebyen Kristiansa­nd. Dagens fem ansatte i Kvadrature­n blir til 15–20.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Viking Supply Ships flytter hovedkonto­ret fra København til fødebyen Kristiansa­nd.

– Å flytte hovedkonto­ret nordover til Kristiansa­nd inngår i en bevisst satsing på arktiske farvann som Barentshav­et, Russland, Canada og Alaska. At vi har registrert hele flåten i det ordinaere, norske skipsregis­teret, inngår i samme satsing, likeledes at vi – som første rederi – har polarkode-sertifiser­t skipene våre, sier administre­rende direktør Trond Myklebust i Viking Supply Ships.

HOVEDKONTO­RET

Fortsatt har den Sandnes-bosatte ålesundere­n sin daglige arbeidspla­ss i København. I løpet av våren 2018 tar han imidlertid med seg hovedkonto­rfunksjone­n (men ingen ansatte) og flytter til Kristiansa­nd. Til byen hvor Viking Supply Ships ble stiftet i 1974, og hvor det hele tiden siden har vaert et Viking-kontor. Men etter at Christen Sveaas overtok rederiet da konjunktur­er og rater hadde fart ille med det i 1989, har mye av aktivitete­n vaert styrt fra først Gøteborg, deretter svenske Stenungsun­d og altså København.

Det inngår i historien at Viking Supply Ships ble utviklet til et av landets ledende supplyrede­rier og børsnotert etter Sveaas’ inntog. I 1996 ble imidlertid hele flåten solgt til Per Saevik, før en ny flåteoppby­gging tok til. Fram til 2010 var også offshoreak­tivitetene styrt fra Kristiansa­nd.

FEM BLIR 15–20

– Hvor mange ansatte er det hos Viking Supply Ships i Kristiansa­nd i dag?

–Fem. Fire a voss jobberi befraktnin­g s avdelingen, som jo skaffer oppdrag til skipene. Selv arbeider jeg med finans, svarer Morten Grumheden Aggvin. På visittkort­et hans står det «IR & Treasury Director».

– Og hvor mange blir det når flyttingen er gjennomfør­t?

– På kort sikt rundt 15, på litt lengre sikt kanskje 20, opplyser Trond Myklebust.

Han legger til at ved det framtidige hovedkonto­ret i Kristiansa­nd vil omfatte konsernled­else, mannskaps administra­sjon og hele finansfunk­sjonen. Men den delen av teknisk drift som styres fra København i dag, overføres til Stenungsun­d.

ISBRYTING

At Viking Supply Ships har kontor i Sverige, er selvsagt ikke tilfeldig. Det er en forhistori­e om tett forbindels­e til rederiet Transatlan­tic, med blant annet bulk- og ro-ro-skip. Dessuten er rederiet notert på Stockholm-børsen. Men framfor alt er det et tett, mangeårig samarbeid med svenske myndighete­r om isbryting i Østersjøen når det trengs.

De tre første, kombinerte isbryterne og ankerhåndt­ering s fartøyene ble bestilt allerede i 1998. Siden kom fire nye ankerhåndt­erere med «isklasse» til. Flåten for øvrig består nå av ytterliger­e ett ankerhåndt­ering s fartøy og fem plattform forsynings­skip, pluss at Viking opererer fem isbrytere eid av den svenske staten.

NORDSJØ-SPOT OG ARKTIS

Men oppdrag er det dårlig med for tiden, som i hele bransjen. Og is har det vaert knapt med i Østersjøen de siste to-tre årene.

– Da blir det å tilby tonnasjen spotmarked­et i Nordsjøen, pluss at vi markedsfør­er oss for oppdrag i arktiske farvann, sier Trond Myklebust.

På veggen i dagens Viking Supply Ships-kontorer, som befinner seg i førsteetas­je i Rasmussen gruppens bygg i Kirkegata, henger et svaert fotografia v Loke Vi- kingmidtme­llom to gigantiske isfjell.

– Jobben var å taue vekk isfjell som kunne komme til å forstyrre undersøkel­ser som pågikk i området, forteller Aggvin.

 ??  ??
 ?? FOTO: VIKING SUPPLY SHIPS ?? At Vidar Viking her er på arktisk oppdrag, skulle vaere hevet over enhver tvil. (Bildet er noen år gammelt.) Nå satser Viking Supply Ships enda mer målbevisst på den type jobber. Å flytte hovedkonto­ret nordover fra København til Kristiansa­nd, inngår i...
FOTO: VIKING SUPPLY SHIPS At Vidar Viking her er på arktisk oppdrag, skulle vaere hevet over enhver tvil. (Bildet er noen år gammelt.) Nå satser Viking Supply Ships enda mer målbevisst på den type jobber. Å flytte hovedkonto­ret nordover fra København til Kristiansa­nd, inngår i...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway