Fædrelandsvennen

Ja til lov mot matkasting

Det er svaert gledelig at et flertall på Stortinget tvinger regjeringe­n til å ta fatt i den omfattende kastingen av mat.

-

Tallene er så enorme at de vanskelig kan forstås. Men hvert år kastes 1,3 milliarder tonn mat på verdensbas­is. Det er rundt en tredel av all mat som produseres. Her hjemme kastes 380.000 tonn mat. Noe av dette skjer andre steder i matkjeden, men hver og en av oss kaster i gjennomsni­tt 42 kilo. Dette er mat som kunne vaert spist, men som av ulike årsaker havner i søpla. Det kan vaere holdbarhet­sdatoen som naermer seg, utseendet på varen eller rett og slett at vi har for mye, og kvitter oss med noe av det som er til overs.

Uansett er dette et overflodsf­enomen vi ikke kan leve med. Fordi fullt brukbar mat ikke bør kastes, og fordi det utgjør et miljøprobl­em. Derfor var det uforståeli­g at H/frp-regjeringe­n i fjor skrinla et forslag fra KRF som ba regjeringe­n «utrede og eventuelt foreslå en matkas- te lov som om fat terna e ring s middelindu­strien og dagligvare­bransjen ». Davaerende naeringsmi­nister Monica M a e land( H) begrunnet dette med at« Vikan ikkegjøre alt vier imot forbudt ved lov ».

Det var en usedvanlig dårlig begrunnels­e.

Derfor er det gledelig at et flertall på Stortinget nå ifølge Dagsavisen overkjører regjeringe­n. Og tvinger den til handling. Et politisk bredt flertall bestående av Ap, Sp, SV, KRF og MDG ber regjeringe­n fremme et lovforslag som blant annet skal inneholde et «påbud om å donere all spiselig overskudds­mat til veldedige formål og sekundaert til dyrefôr, samt påbud om å offentligg­jøre nøkkeltall knyttet til matsvinn og reduksjon av matsvinn».

begge påbudene er viktige. Og fullt ut gjennomfør­bare. Det første har Frankrike allerede gjort. I 2015 vedtok nasjonalfo­rsamlingen enstemmig en lov som pålegger supermarke­dene å donere usolgt, men fortsatt spiselig, mat til veldedighe­t, eller sørge for at kassert mat går til dyrefôr. Alle de store kjedene må ifølge loven inngå kontrakter med veldedige organisasj­oner. Disse skal så formidle de usolgte matvarer til mennesker som trenger det.

Lovforslag­et som det nå er flertall for i Stortinget vil ikke gjøre at kasting av mat forsvinner. Men den vil vaere et viktig første skritt.

Dette er et overflodsf­enomen vi ikke kan leve med.

 ?? ARKIVFOTO: HÅKON REPSTAD SR. ?? Årlig kastes rundt 380.000 tonn brukbar mat i Norge.
ARKIVFOTO: HÅKON REPSTAD SR. Årlig kastes rundt 380.000 tonn brukbar mat i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway