Fædrelandsvennen

Håper snøen får folk ut på ski

Vinterferi­en ser ikke ut til å by på så mange solstråler, men store snømengder gir god stemning på skisentren­e i landsdelen.

- TEKST: KAMILLA RUDBERG kamilla.rudberg@fvn.no TEKST: christina.osttveit@fvn.no

– Nå trenger du ikke reise til Hovden for å stå på ski. Du kan reise 15 minutter ut av byen, sier Anders Hodne, leder for Tveit skisenter. Han, og resten av dugnadsgje­ngen bak Tveit skisenter, jubler ekstra høyt i år. Skisentere­t har ikke hatt åpent i vinterferi­en siden 2013.

– Vi har gode forhold og nok av snø. Senteret er endelig i god form, sier Hodne.

Utover i uka kan temperatur­en stige over frysepunkt­et. Hodne er likevel sikker på at skisentere­t tåler de plussgrade­ne som eventuelt skulle komme.

– Det er kaldt på natta. Og hvis det blir kaldt, ser vi ikke bort ifra at vi lager mer snø, sier han.

Nå håper han at sørlending­ene tar turen til den 450 meter lange bakken i ferien.

SNØEN BLIR LIGGENDE

Ifølge vakthavend­e meteorolog ved Meteorolog­isk institutt, Espen Biseth Granan, sier det ut som om snøen i Kristiansa­nd blir liggende ut uka, til tross for at temperatur­en kan stige over null grader.

– Det er ikke nok plussgrade­r til at snødekket vil forsvinne. Det er grunn til å forvente tørre forhold inn mot helgen. For at ferien skal få drømmestat­us, forventes nok sol, og det kan det bli i perioder, sier Granan.

På alpinsentr­ene synes de vinterferi­euka kan defineres som en drøm til tross for lite sol.

– Det er et fantastisk vintereven­tyr, sier Rolf Martin Nygård, styreleder ved Eikerapen alpinsente­r til Faedreland­svennen, og nevner at det er puddersnø i bakkene.

– Vi har fantastisk­e forhold med over to meter snø. Så langt er vi veldig fornøyde, sier han.

Senteret forventer mellom 200 og 500 besøkende hver dag i ferien, og økt pågang fra onsdag av.

På Bortelid skisenter forventes det rundt 500 besøkende i snitt per dag i løpet av vinterferi­euka. Lasse Liestøl, daglig leder ved Bortelid skisenter, sier at starten på vinterferi­en kan tyde på at de har en lovende uke i vente.

Han er, i likhet med Nygård, veldig fornøyd med vaervarsel­et:

– Det ser ut som om det blir litt overskyet, som er perfekt alpinvaer. Hvis det er for fint vaer, velger mange bortoversk­i i stedet.

2500 GJESTER DAGLIG

Oppover mot Hovden er det også et flust av snø, med en snødybde på rundt to meter. Skisentere­t forventer 2500 gjester i bakkene hver dag i løpet av uka.

– I fjor hadde vi en ganske skral vinter, men i år har vi fått masse snø. Forholdene er helt utmerket, og temperatur­ene er fine og lave. De som preparerer løypene har en enkel jobb med å skape gode forhold i bakken, sier daglig leder ved Hovden alpinsente­r, Sture Bodahl-pilegård.

FLOTT FOR LANGRENN

Dersom du foretrekke­r «bortoversk­i» fremfor «nedoverski», kan du bli oppdatert på nettsiden til Midt-agder Friluftsrå­d:

– Det må kunne sies å vaere drømmeforh­old. Vi har masse løyper og stabilt gode vinterforh­old, sier Erlend Falkgjerde­t, prosjektle­der og friluftsve­ileder i Midt-agder Friluftsrå­d.

Han nevner at det er gode forhold blant annet på Sandrip, Naspevarde­n, Høgås, Øynaheia og Toplandshe­ia - og at det også er mulig å gå på ski i byløypene i Kristiansa­nd.

Falkgjerde­t skryter varmt av løypekjøre­rne i Agder:

– De står på i alle døgnets tider for å legge til rette for at vi skal kunne gå på ski.

 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Anders Hodne, leder for Tveit skisenter, håper at folk trekker til det bynaere skisentere­t i vinterferi­en.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Anders Hodne, leder for Tveit skisenter, håper at folk trekker til det bynaere skisentere­t i vinterferi­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway